Scrisoarea lui Caragiale, văzută prin ochii lui Mălăele
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoarea-lui-caragiale-vazuta-prin-ochii-lui-malaele/

Duminică, 16 februarie 2014, de la ora 20.00, la Sala Studio a TNB, va avea loc „Scrisoarea” lui Horaţiu Mălăele, după „Scrisoarea pierdută”. Va fi primul spectacol de la închiderea Sălii Mari, aflată în lucrări de modernizare.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2014

Duminică, 16 februarie 2014, de la ora 20.00, la Sala Studio a TNB, va avea loc „Scrisoarea” lui Horațiu Mălăele, după „Scrisoarea pierdută”. Va fi primul spectacol de la închiderea Sălii Mari, aflată în lucrări de modernizare.

Spectacolul programat duminică 16 februarie va avea prima reprezentatie pe scena Sălii Studio. O distribuţie apreciată de public dă viaţă lumii atât de colorate din scena şi din culisele politichiei româneşti:

Mircea Rusu (Tipătescu), Virgil Ogăşanu (Trahanache), Mihai Constantin (Caţavencu), Alexandru Bindea (Cetăţeanul turmentat), Raluca Petra / Victoria Dicu (Zoe/ Muta), Marius Rizea (Farfuridi), Eduard Adam (Brânzovenescu), Marcelo S. Cobzariu (Pristanda).

Scrisoarea

În rolul lui Agamemnon Dandanache îi puteţi vedea în această stagiune pe : Horaţiu Mălăele (16 februarie), Marian Râlea (18 şi 19 februarie) şi Mihai Calotă.

Aşa cum s-a remarcat, „Scrisoarea pierdută” a lui Caragiale devine și „Scrisoarea” lui Horațiu Mălăele, într-o cheie regizorală nouă, care dă un contur bine definit scenic, prin dimensiuni exagerate cu bună intenţie satirică, unor realităţi de care ne ciocnim şi astăzi.

Pentru că lumea lui Caragiale, ca și a noastră, este una destul de tristă și de rea. Dar Mălăele ne vorbeşte despre grotescul ei fără patimă, cu o detașare reconfortantă, cu amuzament chiar, folosind accente expresioniste în scenografie şi în jocul actorilor.

Scrisoarea

Astfel, din 16 februarie, la TNB, Sala Studio, aveti ocazia să vă reintalniti cu  una din cele mai savuroase istorii de amor şi de intrigă politică, într-o viziune care ni-l dezvăluie atât pe regizorul, cât şi pe caricaturistul Horaţiu Mălăele.

Foto cu Scrisoarea şi Horaţiu Mălăele – Augustin Bucur

01
/12
/17

CRONICĂ DE FILM Intrat în cinematografe de 1 decembrie, „Mariţa”, de Cristi Iftime, este cel mai reuşit debut românesc lansat în 2017 în săli. Un film despre stările şi emoţiile pe care le declanşează atmosfera unică dintr-o familie, fie una chiar şi destrămată şi reunită doar pentru o seară de Crăciun.

30
/11
/17

La 99 de ani de la Marea Unire, vă propunem să ne întoarcem în timp, în acele zile ale lui 1918, când primul Război Mondial se sfârșea, așa cum le-a consemnat cea mai importantă femeie din istoria României – regina Maria, regina României Mari.

30
/11
/17

Lungmetrajul "The Post", regizat de Steven Spielberg, cu Tom Hanks și Meryl Streep în rolurile principale, a devenit unul dintre favoriții actualului sezon al premiilor cinematografice americane, după ce a fost desemnat marți seară cel mai bun film al anului 2017 de National Board of Review, o prestigioasă asociație de cineaști și producători de film, ce a fost înființată în 1909

30
/11
/17

A 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC 'I.L.Caragiale' și a României, va debuta pe 5 decembrie, la Sala ATELIER din cadrul UNATC București, str. Matei Voievod 75-77.

30
/11
/17

Marţi, 5 decembrie 2017, începând cu ora 17:00, la Sala Studio a Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti va avea loc Gala şi concursul proiectului dedicat elevilor, 5 licee - 5 teatre, aflat anul acesta la ediţia a 7-a. Cinci trupe de teatru din alte cinci licee din capitală vor urca pe scena TNB, pentru a prezenta piesele pregătite pe parcursul proiectului derulat începând cu luna octombrie.

30
/11
/17

CRONICA de FILM - lungmetrajul Rodin, în regia lui Jacques Doillon.  Ediția din acest an a Festivalului Filmului Francez s-a încheiat cu lungmetrajul Rodin, în regia lui Jacques Doillon. Probă de maturitate a celei de a 21-a ediții a Festivalului, dar mai ales a școlii de film francez, Rodin aduce un omagiu legendarului sculptor de la a cărui moarte se împlinesc 100 de ani.

29
/11
/17

Deoarece pe 28 noiembrie 1918 Bucovina a devenit a doua provincie românească ce s-a unit cu România, data a fost declarată oficial drept Ziua Bucovinei print-o lege din 2015. În inima Țării Fagilor (în germană Buchenland), la Rădăuți, Ziua Bucovinei a coincis ieri și cu prima din cele 4 zile ale unui eveniment în premieră în România: Klavier Art Duo Festival, primul festival de duo pianistic (pian la patru mâini) din țară, cu intrare liberă.

29
/11
/17

ANALIZĂ O privire, chiar şi sumară, asupra filmelor româneşti lansate în cinematografe în 2017 permite o constatare tristă şi îngrijorătoare: nu există niciun personaj principal feminin.

29
/11
/17

Astăzi, de la ora 17:00, la Colegiul Noua Europă (Bucureşti, Str. Plantelor, nr. 21) va avea loc o dezbatere pe marginea volumului semnat de istoricul religiilor Andrei Oişteanu, Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură, apărut în ediţie ilustrată, în seria de autor pe care editura Polirom i-a consacrat-o. Evenimentul va fi moderat de Andrei Pleşu. Intrarea este liberă.

29
/11
/17

După „Gloria”, un film cu care a câștigat numeroase premii, Sebastían Lelio revine cu „O femeie fantastică”, un film care spune povestea unei persoane transexuale, o poveste mai aproape de realitatea contemporană decât oricare alta de pe marile ecrane. „O femeie fantastică” va ajunge în cinematografele din România începând cu 8 decembrie, fiind distribuit de Transilvania Film.