Scrisori care au schimbat lumea
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisori-care-au-schimbat-lumea/

În volumul „Pecetluite în istorie”, coordonat de cunoscutul istoric Simon Sebag Montefiore şi publicat la Editura Trei, cititorii vor descoperi secvenţe remarcabile aşternute pe hârtie de personalităţi din toate timpurile.

Un articol de Liliana Matei|18 noiembrie 2021

„Nimic nu se poate compara cu o scrisoare, când vine vorba de instantaneitate și autenticitate. Noi, oamenii, avem instinctul de a consemna sentimentele și amintirile noastre, care altminteri s-ar pierde în timp, și de a le împărtăși celorlalți. Simțim nevoia cu disperare să confirmăm relații, legături de dragoste sau de ură, căci lumea nu este niciodată imobilă și viețile noastre sunt o serie de începuturi și sfârșituri: consemnându-le pe hârtie, simțim, probabil, că putem să le facem mai reale, aproape eterne. Scrisorile sunt antidotul literar la vremelnicia vieții și, desigur, la zbuciumul superficial al internetului”, spune Simon Sebag Montefiore.

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu pentru genul epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre. Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, dintre care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, crude și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare. Grație lor, putem întrezări crâmpeie din vieți fascinante, prin ochii unui geniu, ai unui monstru ori ai unui om obișnuit.

În volumul tradus de Irina Negrea se regăsesc lupte pentru drepturi pe care noi le considerăm acum esențiale, dar și ordine pentru crime pe care le socotim intolerabile. Sunt reunite scrisori de dragoste și epistole ce dezvăluie setea de putere a unor împărătese, actrițe, tirani, artiști, compozitori, poeți. În bine cunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

Semnatarii epistolelor cuprinse în volumul de față sunt personalități dintre cele mai diferite – de la Elisabeta I și Ecaterina cea Mare la Mandela, Stalin și Picasso, de la Oscar Wilde, Cehov și Pușkin la Balzac, Mozart și Michelangelo, de la Hitler, Ramses cel Mare și Alexander Hamilton la Augustus, Churchill, Lincoln, Donald Trump și Soliman Magnificul, nelipsind din tablou nici anonimi aflați în împrejurări extraordinare. Tematic, ele acoperă o plajă vastă – de la scrisori de dragoste la îndemnuri la libertate, de la declarații de război la meditații asupra morții. Un florilegiu de neratat pentru împătimiții de istorie și literatură.

Simon Sebag Montefiore este autorul mai multor cărți încununate cu premii și devenite bestselleruri internaționale, publicate în 48 de limbi. Ecaterina cea Mare și Potemkin a fost finalistă la premiul Samuel Johnson; Stalin: Curtea Țarului Roșu a câștigat Premiul BBA pentru Cartea de Istorie a Anului; Tânărul Stalin a primit Premiul Costa pentru Biografie, premiul LA Times pentru Biografie și Grand Prix de la Biographie Politique; Ierusalim: Biografia unui oraș a câștigat Premiul JBC pentru Cartea de Istorie a Anului și Premiul Wenjin în China; Romanovii: 1613-1918 a fost distins cu Premiul Lupicaia del Terriccio. De asemenea, a semnat și volumul Discursuri care au schimbat lumea.

Simon Sebag Montefiore este totodată autorul Trilogiei Moscova: Sașenka, Cerul roșu al amiezii și Într-o noapte de iarnă, care a câștigat Premiul pentru Cartea de Ficțiune Politică a Anului, și (împreună cu Santa Montefiore) al seriei pentru copii Ordinul iepurilor regali din Londra.

 

14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

05
/08
/23

„Misterul Mussolini” de Maurizio Serra este o biografie neconvențională a „celui mai greu de descifrat dintre toți dictatorii secolului XX”, disponibilă acum și în limba română, la Editura Trei.

31
/07
/23

Editura Nemira sărbătorește 32 de ani alături de cei mai îndrăgiți autori, cu volume memorabile, apariții inedite, dar și alături de echipă, de oamenii care zi de zi muncesc pentru ca cititorii să-și găsească cele mai potrivite cărți, deschizătoare de drumuri.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.