Sculptorul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, la Galeriile Carol
https://www.ziarulmetropolis.ro/sculptorul-spaniol-lido-rico-vine-in-premiera-la-bucuresti-la-galeriile-carol/

Sculptorul Lidó Rico, unul dintre cei mai aclamaţi artişti contemporani la nivel internaţional, prezintă în această vară prima sa expoziţie în România.

Un articol de Liliana Matei|5 iunie 2019

Spectaculos pentru că lucrează direct cu corpul uman – sculpturile au la bază lucrul cu corpul și studii neurologice amănunțite –, expus în întreaga lume – lucrările sale au stat alături de cele ale unui alt excentric al artei, Damien Hirst –, artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București în această vară pentru a vernisa prima expoziție în România, la Galeriile Carol.

După ce am lucrat cu propriul corp, am reconsiderat pielea ca pe un teritoriu. Am nevoie să văd și să cunosc ființa. Mereu m-am gândit că suntem și rămânem aceeași persoană, schimbând doar contextul, asemenea unui recipient”, povestește sculptorul spaniol Lidó Rico, care va fi prezent în premieră în România, în ceea ce se anunță a fi una dintre cele mai excentrice expoziții de artă contemporană din Capitală.

Încă de la începutul anilor ‘90, Lidó Rico și-a supus corpul unui proces dur și agonizant: a folosit bucăți din propriul trup pentru a crea și a-și modela sculpturile. Astăzi, lucrează alături de neurochirurgi și de oameni de știință și este recunoscut în întreaga lume pentru modul în care detectează și evidențiază în lucrările sale zone mai puțin cunoscute ale creierului uman, zone care sunt în strânsă legătură cu adicțiile sau orice altă tulburare.

Practic, Lidó Rico și-a înmuiat corpul în ghips sau în silicon – mâini, șolduri, față – pentru a folosi ulterior mulajele reale în sculpturile sale. Recenta activitate de cercetare a artistului este unică și presupune lucrul cot la cot cu specialiști în neurologie pentru observarea directă a creierului uman ca obiect de studiu în institutele de cercetare și integrarea în arta sa.

Publicația Wall Street Journal International Magazine nota în anul 2017 despre una dintre expozițiile dedicate creierului uman semnate de Lidó Rico care a avut loc la Catucci Gallery din centrul zero al artei contemporane, orașul Berlin : „Rico abordează sindromul diferitelor adicții, fie chimice, fie comportamentale și ajunge, astfel, fix la esența societății contemporane, iar deasupra a toate plutește simțul libertății, trama culturală a emoțiilor noastre, a unei oboseli cronice care ne invadează societatea”.

Prin faptul că include neuroștiința în proiectele sale, artistul spaniol găsește astfel similarități în interiorul unor câmpuri foarte diverse precum știința și arta și descoperă punctele comune dintre viziunea artistică și cea științifică, anatomică sau morfologică. Lidó Rico scoate la iveală fragilitatea omului ca parte integrantă și fundamentală și propune o privire introspectivă asupra banalului și a sublimului care „împart același spațiu generând identitatea noastră ca oameni”.

Expoziția Lidó Rico de la București este curatoriată de Raluca Baloiu pentru Galeriile Carol. Detalii despre lucrările care vor fi expuse, conceptul expoziției și data vernisajului vor fi disponibile în curând, acesta fiind un prim pas de invitare a publicului să descopere un artist și un eveniment.

Lidó Rico s-a născut în orașul Yecla din Murica, Spania, în anul 1968. Este absolvent al celebrei Școli Naționale Superioare de Arte Frumoase din Paris. A expus în unele dintre cele mai importante galerii de artă contemporană din lume, în orașe precum Spania, Germania, Portugalia, Italia, SUA. Printre muzeele cu care a colaborat se numără unele celebre precum Reina Sofía National Art Centre din Madrid, iar lucrările sale sunt incluse în colecții importante în locuri ca: Royal Spanish Academy din Roma, Italia, JASP Collection și Mexic și Mssohkan Foundation, Japonia.

Lucrare ce va fi expusă la București. Foto: David Segura

Fondată în 2018, un spațiu interactiv dedicat artei contemporane, Galeriile Carol promovează artiști contemporani români și străini. Programul expozițional este coordonat de Raluca Băloiu, expozițiile de grup alternează cu solo show-uri. Galeriile Carol funcționează la București (Bd. Carol, nr. 59) și la Oradea (str. Horea, nr. 57) și au expus de-a lungul timpului unii dintre cei mai relevanți artiști, precum: Ioan Iacob, Doru Covrig, Aurel Vlad, Mircea Roman, Florentina Voichi, Daniela Făiniș, Mirela Iordache, Liviu Mihai.

Detalii, aici.

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

10
/04
/23

La începutul lunii, ca într-un city break în care au devorat tot ce se putea în materie de artă contemporană, mai mulți membri ai Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European au văzut tot ce are de oferit Timișoara în prezent, în muzee, săli de spectacol și spații neconvenționale. Expresia redundantă, care a fost rostită de mai mulți parlamentari europeni a fost: „Cum putem să ajutăm“?