Scurtmetrajul „Cei vii au nevoie de lumină, cei morți, de muzică” a câștigat Trofeul NexT
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajul-cei-vii-au-nevoie-de-lumina-cei-morti-de-muzica-a-castigat-trofeul-next/

Scurtmetrajul vietnamez „Cei vii au nevoie de lumină, cei morţi, de muzică”, semnat The Propeller Group, a câştigat trofeul celei de a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, în valoare totală de 4.000 de euro, în cadrul Galei de premiere desfăşurate la cinema Muzeul Țăranului.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2016

„Ritmul filmului este dat de schimbările de culoare și de fluiditatea sunetului. Menține o senzație continuă de transpoziție suprarealistă într-un prezent necunoscut și totuși existent. Este viu, liric, poetic și profund”, și-au motivat membrii juriului decizia.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie a fost câștigat de Zack Russell, cu filmul „Se apleacă să cucerească”,

La categoria cel mai bun sound design, premiul „Andrei Toncu” a fost acordat filmului „Figura” de Kataryzna Gondek.

Juriul internațional a acordat și două mențiuni speciale. Prima „Manoman”, de Simon Cartwright şi „Dispozitiv 0068” de Radu Bărbulescu. Filmul lui Bărbulescu a câștigat și premiul publicului pentru film românesc, în valoare de 500 de euro.next

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de euro, a revenit peliculei „Prăjitorul de pâine” de Cristian Pop.

Filmul „Vacanță la țară”, în regia lui Andrei Tănase, a primit premiul Luno, în valoare de 2.000 de euro.

Premiul publicului pentru film străin, cu o valoare de 500 de euro, a fost acordat filmului „Tinerețea monștrilor îndrăgostiți”, de Yann Delattre.

Câștigătorul concursului The Pitch a fost proiectul „Private party”, de Octav Chelaru. Câștigătorului i-a fost înmânat un cec de 5.000 de euro, pentru realizarea ideii sale de scurtmetraj.

În cadrul galei au mai fost acordate premiul Abis, care constă în servicii de postproducție, cu valoare de 1.000 de euro, acordat proiectului „Exit” de Bogdan Benea, și premiul Villa Kult, pentru rezidență la Berlin, acordat lui Octav Chelaru.

Foto: NexT – facebook

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.