Se caută proiecte de film: încep înscrierile la Transilvania Pitch Stop
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-cauta-proiecte-de-film-incep-inscrierile-la-transilvania-pitch-stop/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) organizează, în perioada 29 mai – 4 iunie 2016, cea de-a treia ediţie a programului Transilvania Pitch Stop (TPS). Proiectul le este dedicat cineaştilor din România şi Republica Moldova aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj şi oferă consultanţă personalizată de dezvoltare de scenariu, training şi o platformă pentru susţinerea pitch-ului în faţa unor potenţiali parteneri.

Un articol de Liliana Matei|2 aprilie 2016

Prin parteneriatul cu Festivalul de la Locarno, TPS susține primii pași către finanțarea celor mai promițătoare proiecte de film, facilitându-le vizibilitatea la nivel internațional.

Până pe 30 aprilie 2016, regizorii sunt invitați să își înscrie un proiect de lungmetraj de ficțiune aflat într-o etapă de început a dezvoltării. Se va acorda o atenție specială proiectelor de calitate cu un potențial ridicat de a fi realizate, cu accent pe cele cu buget redus și independente. Este recomandată prezența unui producător atașat proiectului.

Regizorii și producătorii celor cinci proiecte selecționate vor fi invitați la TIFF, unde, în cadrul unui atelier-maraton de șase zile, se vor forma grupuri de lucru – echipa proiectului și trainerii. Accentul activității în grup va fi pus pe idei eficiente de „vânzare” a proiectului în fața unor potențiali parteneri instituționali și finanțatori, pregătirea pitch-ului, dar și pe consultanța la nivel de scenariu și structură dramaturgică din partea trainerilor și experților implicați. TPS pune accent pe interacțiunea dintre grupuri și familiarizarea cu fiecare proiect în parte, încurajând colaborarea și schimbul de idei între echipe, pentru o experiență creativă completă.

Unul dintre premiile acordate în urma deliberării celor trei membri ai juriului este TPS Development Award  – în valoare de 2000 de euro, oferit de TIFF și adjudecat anul trecut de Ivana Mladenovic, cu proiectul Soldații. CoCo Award i-a fost acordat anul trecut lui Bogdan Mureșanu, pentru 1985, constând în includerea proiectului în cadrul Connecting Cottbus East West Co-production Market. În urma parteneriatului semnat de la prima ediție cu Festivalul de la Locarno, două proiecte câștigătoare vor fi invitate în cadrul Locarno Industry Days, pentru un matchmaking personalizat cu profesioniștii din industrie (producători, companii de finanțare, agenți de vânzări, distribuitori).
Toți cei interesați să aplice la Transilvania Pitch Stop o pot face până pe data de 30 aprilie 2016. Pentru a înscrie proiectul, este necesară crearea unui cont pe platforma eventival.eu, la acest link: https://vp.eventival.eu/tiff/2016.
Toate documentele necesare pentru finalizarea aplicației pot fi găsite consultând regulamentul TPS. Detalii, pe www.tiff.ro și la adresa de mail [email protected].

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.