Sena Hidaka,absolventă a Academiei de Balet Vaganova, debuteaza pe scena Operei Naţionale Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/sena-hidakaabsolventa-a-academiei-de-balet-vaganova-debuteaza-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

  Balerina de origine japoneză Sena Hidaka,  absolventă a Academiei de Balet Vaganova din Sankt Petersburg, va debuta în Frumoasa din pădurea adormită, pe scena Operei Naţionale Bucureşti   Joi, 21 februrie, ora 19.00 – Sala Mare ONB   Joi, 21 februrie, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, balerina de origine japoneză Sena […]

Un articol de Andrada Văsii|19 februarie 2013

 

Balerina de origine japoneză Sena Hidaka,

 absolventă a Academiei de Balet Vaganova din Sankt Petersburg,

va debuta în Frumoasa din pădurea adormită, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

 

Joi, 21 februrie, ora 19.00 – Sala Mare ONB

 

Joi, 21 februrie, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, balerina de origine japoneză Sena Hidaka, absolventă a Academiei Vaganova din Sankt Petersburg (Rusia), una dintre cele mai renumite şcoli de balet din lume, va interpreta pentru prima oară rolul principal feminin Aurora din spectacolul de balet Frumoasa din pădurea adormită de Piotr Ilici Ceaikovski.

Sunt foarte bucuroasă că voi avea parte de această mare oportunitate, și anume debutul în rolul Aurora pe scena Operei Naționale București. Emoţiile sunt mari, însă vreau să transmit publicului bucuria dansului”, a declarat Sena Hidaka. Balerina de doar 21 de ani s-a alăturat echipei ONB în anul 2011, repertoriul artistei cuprinzând roluri din baletele Don Quojite și Baiadera de Ludwig Minkus, Giselle și Corsarul de Adolphe Ch. Adam, Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski etc.

De altfel, Opera Naţională Bucureşti colaborează cu balerini din Japonia, Italia, Franţa, Elveţia, Marea Britanie şi Bulgaria. Cei mai mulţi balerini străini din cadrul ONB sunt însă de origine japoneză, a declarat șeful Companiei de balet a ONB, prim-balerinul Alin Gheorghiu: „Balerinii asiatici sunt foarte serioşi, corecţi, respectă programul repetiţiilor, învaţă foarte uşor, sunt buni dansatori şi chiar reprezintă un câştig pentru compania noastră de balet. Sena Hidaka este o dansatoare care a absolvit Academia Vaganova, având o tehnică foarte bună. Balerina primeşte pentru prima oară un rol titular, dar până acum a dansat ireproşabil, motiv pentru care îmi inspiră încredere totală”.

 

 

Frumoasa din pădurea adormită de Piotr Ilici Ceaikovski

Joi, 21 februrie, ora 19.00 – Sala Mare

Libretul: I. Vsevolojski şi Marius Petipa

după basmul lui Charles Perrault

Dirijor: Ciprian Teodoraşcu
Coregrafie: Alexa Mezincescu
Scenografie: Adriana Urmuzescu

 Distribuţia:

 

Aurora – Sena Hidaka (debut)

Desirée – Gigel Ungureanu

Zâna Liliac – Noellie Coutisson (debut)

Carabosse – Laura Blică Toader (debut)

Suita Carabosse – Vicenţiu Popescu, Gabriel Luca, Mircea Ioniţă, Andrei Dolcoş

Zâna Făinii – Akane Ichii (debut)

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.