Serile Housing Stories. Episodul #7 Zona periurbană
https://www.ziarulmetropolis.ro/serile-housing-stories-episodul-7-zona-periurbana/

Asociaţia VIRA vă invită pe 9 februarie la proiecţia în premieră a episodului #7 Zona periurbană, ultimul din seria Bucharest Housing Stories – proiect de film documentar dedicat surprinderii şi promovării diversităţii culturale a locuirii din Bucureşti şi împrejurimi. Locuirea, vecinătatea, amintirile sau rutina sunt doar câteva dintre temele abordate pe parcursul întregii iniţiative cinematografice. 

Un articol de Liliana Matei|8 februarie 2016

Experienţa de locuire în Bucureştiul contemporan este influenţată de transformările petrecute după 1990 în ceea ce priveşte mobilitatea locativă a persoanelor, transformări ce includ şi migraţia din/spre oraş. Anterior controlate prin politici largi de urbanizare-industrializare, astfel de mişcări au loc acum în noi contexte, schimbând faţa oraşului şi a împrejurimilor sale. Ce înseamnă să locuieşti astăzi într-o localitate limitrofă Bucureştiului? Cum se petrece migraţia din/spre Bucureşti, pentru locuitorii unei astfel de localităţi? Ce relaţii există între Bucureşti şi împrejurimile sale? Vă propunem o nouă întâlnire pentru discutarea locuirii în zona periurbană a capitalei.

„Migraţia tot mai accentuată dinspre urban spre rural influențează profilul demografic al localității, convertește un spațiu eminamente agricol în spațiu integral construit și transformă sistemul tradiţional de locuire local. Casa, inițial centru al microcosmosului uman, suport şi în același timp beneficiar al substratului spiritual al vieţii tradiţionale, își pierde treptat din însemnătate şi din simboluri, devenind o construcţie condiţionată tot mai mult de situaţia economică a individului şi de aspiraţiile sociale ale acestuia. Schimbarea are efect atât asupra arhitecturii construcţiilor cât şi în percepţia spaţiului locuit, iar scenariile de locuire nu atât se multiplică cât suportă mutații semnificative. Peisajul rural construit începe să capete caracteristicile celui urban prin ritmul schimbării şi prin utilizarea spaţiului, recuperând din confortul şi facilităţile date de construcţiile din mediul urban şi în acelaşi timp importând modele din ţările prospere ale Uniunii Europene.” (Carmen Mihalache, cercetătoare în cadrul proiectului)

INFO

Intrarea este GRATUITĂ în limita locurilor disponibile și se face pe bază de REZERVARE la numărul de telefon: 0730588651 (80 locuri pentru nefumători, 20 locuri pentru fumători)

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.