”Shelley”, cu Cosmina Stratan, concurează pentru ”cel mai bun film de debut” – Berlinala 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/shelley-cu-cosmina-stratan-concureaza-pentru-cel-mai-bun-film-de-debut-berlinala-2016/

”Shelley”, coproducţie Danemarca-Suedia în regia lui Ali Abbasi, actriţa Cosmina Stratan ]n distribuţie, se numără printre cele 18 filme care concurează anul acesta la titlul de ”cel mai bun film de debut”, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Un articol de Petre Ivan|7 februarie 2016

Pentru acest premiu concurează filme din secțiunile Panorama, Forum, Generation sau Perspektive Deutsches Kino.

”Shelley” va fi difuzat în premieră mondială în secțiunea Panorama.

Juriul care va acorda premiul pentru ”cel mai bun film de debut” este format din Enrico Lo Verso (Italia), Ursula Meier (Elveția/Franța) și Michel Franco (Mexic), informează ICR Berlin într-un comunicat de presă difuzat la 5 februarie.

Prezența românească la Berlinală este completată de lungmetrajul ”Ilegitim” în regia lui Adrian Sitaru la secțiunea Forum, scurtmetrajul regizoarei Roxana Stroe ”O noapte în Tokoriki” — la secțiunea Generation 14plus, de actrița Iulia Ciochină și scenarista Ruxandra Ghițescu în cadrul Berlinale Talents, de Răzvan Rădulescu, co-scenarist al producției germano-franco-mexicane ‘Soy Nero’, în regia lui Rafi Pitts, precum și de co-producția româno-germană ‘A Quiet Place’, în regia lui Ronny Dörfler, care îi are în distribuție pe Madalina Craiu, Oana Rusu, Serban Pavlu, Maria Obretin și Andrei Ciopec.

La secțiunea Competiție, 18 din cele 23 de filme din program vor lupta pentru principalele trofee ale festivalului, Ursul de Aur și Urșii de Argint.

Juriul internațional care va decerna Ursul de Aur și Urșii de Argint la secțiunea Competiție este prezidat de către binecunoscuta actriță Meryl Streep.

Ceremonia de premiere din acest an va avea loc la Berlinale Palast sâmbătă, 20 februarie.

Foto: Cosmina Stratan – cinemagia

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.