Sibiul magnific. Un video prezintă poarta de intrare în Paradis
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiul-magnific-un-video-prezinta-poarta-de-intrare-in-paradis/

Sibiul, cea mai aclamată destinaţie turistică românească în presa internaţională din ultimii ani, menţionat în prestigioasa publicaţie Huffington Post, este subiectul celui mai nou film şi al unei inedite colecţii de fotografii realizate de Dumitru Budrala, unul dintre antropologii de marcă din România şi din Europa.

Un articol de Petre Ivan|27 iunie 2014

Filmul „Județul Sibiu, Poarta de sud a Transilvaniei“ explorează principalele obiective și atracții turistice, tradiții locale și repere culturale care au individualizat și plasat orașul și județul Sibiu în topul celor mai fermecătoare destinații europene. Sibiul este un loc prietenos global cu o istorie medievală impresionantă și cu o deschidere extraordinară pentru diversitate, vizitat anual de zeci de mii de turiști din toate colțurile lumii.

Albumul de fotografii Județul celor cinci Țări conține 105 imagini care redau habitatul județului Sibiu în toată splendoarea sa. Albumul nu conține text, este un dialog pur și fermecător între public și imagini aeriene care deslușesc cadre splendide și diverse.

Lansarea oficială a celor două creații a avut loc joi, 26 iunie 2014, la Sala Thalia din Sibiu, în prezența autorilor.
”România este o țară tristă, plină de umor și de o frumusețe și complexitate aparte. Îmi place să trăiesc în Sibiu, în această regiune a țării, până la urmă, îmi place să trăiesc în România. Asta m-a motivat să fac și filmul de promovare al Sibiului, în 2007, pe când orașul purta titlul onorant de Capitală Culturală Europeană.

Mă bucur că am avut din nou ocazia să arăt felul în care văd eu regiunea Sibiului, concentrându-mă pe frumusețea și diversitatea ei. Semnele arată că este foarte mare nevoie de astfel de produse de prezentare, nu numai pentru a redescoperi ceea ce avem noi în jurul nostru, dar și pentru a facilita comunicarea cu cei care vor cunoască Sibiul”, a declarat Dumitru Budrală.

Filmul este tradus în nouă limbi (engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, maghiară, rusă, chineză și japoneză) și poate fi achiziționat de la casieria Muzeului Astra din Piața Mică, nr.11, la prețul de 15 RON.

Albumul foto poate fi cumpărat din același loc, la prețul de 37 RON, sau din librăriile Humanitas și Habitus din Sibiu.

Foto: Podul Mincinoşilor – www.sibiul.ro / Ovidiu Şopa

Citiţi şi:
08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.