Siguranța – cuvântul-cheie al ediției TIFF 2020!
https://www.ziarulmetropolis.ro/siguranta-cuvantul-cheie-al-editiei-tiff-2020/

Organizat în acest an exclusiv în aer liber, în 13 locaţii din Cluj-Napoca şi din împrejurimi, Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi-a deschis porţile cu trei proiecţii sold-out ale comediei romantice La Belle Époque/ Cei mai frumoşi ani (r. Nicolas Bedos), în Piaţa Unirii, USAMV şi Báthory.

Un articol de Liliana Matei|1 august 2020

Timp de zece zile, Clujul va reuni cele mai așteptate titluri ale anului, pe care publicul le va putea urmări seară de seară, în condiții de siguranță sporită. Zeci de invitați sunt așteptați în acest an la TIFF, măsurile de protecție și distanțare fiind obligatorii pentru toți cei prezenți la festival.

Spectatorii prezenți la Gala de deschidere, începând cu ora 21:00, vor avea parte de o surpriză muzicală specială. Piața Unirii va deveni locul de întâlnire al muzicii clasice cu sound-urile electronice moderne, într-un moment artistic inedit: Sync the Classics – un nou concept al compozitorului și producătorului clujean Paul Ilea, cu participarea extraordinară a sopranei Zsuzsana Cerveni. Seara va continua la înălțime, cu o călătorie fantastică în mașina timpului, alături de Daniel Auteuil și Fanny Ardant, actrița distinsă în acest an cu trofeul César pentru interpretare cu rolul din La Belle Epoque/ Cei mai frumoși ani.

În paralel, o a doua proiecție a filmului va avea loc la USAMV, în curtea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, unde publicul va avea parte de o altă surpriză: un performance al Cluj Tango Orchestra – prima orchestră de tango argentinian din România.

Accesul la aceste proiecții se va face cu o oră înaintea începerii lor, pentru a se respecta măsurile de siguranță și distanțare socială. Primul weekend de festival va aduce pe marele ecran titluri din Competiția oficială TIFF, cinefilii care nu vor putea fi prezenți la Cluj având posibilitatea de a urmări câteva dintre hiturile ediției online, pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro). Nu va lipsi din programul ediției mult-așteptatul Weekend la Castel – două seri cu proiecții speciale, organizate în decorul spectaculos al Castelului Bánffy din Bonțida. Sâmbătă, pe 1 august, de la ora 21:30, Jean-François Zygel, un nume sonor în muzica clasică, va acompania live Faust (1926), capodopera lui F.W. Murnau, urmată de proiecția filmului Geaca de piele (Deerskin, r. Quentin Dupieux), programată la miezul nopții.

Duminică, de la ora 21:30, cinefilii vor urmări aici Fii ca apa (Be Water, r. Bao Nguyen), documentarul despre Bruce Lee, iar de la 23:45, istoria muzicii electronice se va derula pe marele ecran în Noul val (Le choc du futur), în prezența regizorului Marc Collin, co-fondatorul trupei Nouvelle Vague.

Toate evenimentele incluse în programul acestei ediții se vor desfășura în aer liber, iar regulamentul de participare la proiecții va fi respectat, în mod obligatoriu, atât de participanții și invitații ediției, cât și de organizatorii festivalului. Accesul și participarea publicului vor fi permise numai cu condiția purtării măștii, aceasta fiind obligatorie pe toată durata evenimentului. Nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală modificată) şi nici a celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3°C. În toate zonele de aşteptare (la intrare, la toaletă sau la ieşire) participanţii trebuie să păstreze distanţa de minimum 1,5 m, iar pe scaune, distanţa fizică între persoane va fi de 2 m.

Numărul locurilor este limitat la toate proiecțiile TIFF, iar singurul punct de vânzare a biletelor se află în Piața Unirii. În restul locaţiilor, biletele nu vor putea fi achiziţionate la fața locului, ci exclusiv on-line, de pe tiff.eventbook.ro.

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.