Silviu Purcărete la 70 de ani, o întâlnire-eveniment
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-la-70-de-ani-o-intalnire-eveniment/

Pe 20 august, de la ora 19, criticul de teatru Octavian Saiu îl are ca invitat pe regizorul Silviu Purcărete, într-o ediţie extraordinară a Anotimpurilor dialogului despre teatru.

Un articol de Liliana Matei|18 august 2020

Dialogul cu aclamatul regizor român va fi difuzat în premieră, în regim live, pe pagina de Facebook Teatrelli. Conversației se alătură alătură, cu ocazia acestui moment aniversar, actrițele Coca Bloos și Ofelia Popii, precum și fostul director al Festivalului Internațional de la Edinburgh, Jonathan Mills.

Sub genericul „Teatrul unei nopți de vară: Silviu Purcărete și magia nocturnului, de la „Danaidele” la „Faust”, ediția din 20 august a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu marchează o premieră extraordinară. Regizorul Silviu Purcărete, unul dintre cei mai cunoscuți artiști români ai tuturor timpurilor, participă la un amplu dialog online – eveniment conceput ca o dublă sărbătoare: Silviu Purcărete la 70 de ani și la 25 de ani de la premiera mondială a spectacolului „Danaidele”, spectacol ce avea să marcheze istoria teatrului deopotrivă în România și în lume.

Alături de Silviu Purcărete, vor fi prezenți la eveniment actrița Coca Bloos, legendară în rolul său din „Danaidele”, actrița Ofelia Popii, memorabilă în „Faust” și Jonathan Mills, fostul director al prestigiosului Festival Internațional de la Edinburgh, precum și al Festivalului de la Melbourne.

Este primul eveniment de acest gen dedicat lui Silviu Purcărete la împlinirea vârstei de 70 de ani. Această ediție specială a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu este accesibilă gratuit publicului român, dar și străin, urmând a fi transmisă în premieră, în regim de live, pe pagina de Facebook a Teatrelli, pe 20 august, de la ora 19 – ora României. Dialogul se va desfășura în limba română, cu subtitrare în engleză.

„Câteodată, destul de rar, Silviu Purcărete acceptă supliciul unor întrebări, le răspunde cu o seninătate dezarmantă, aproape că se destăinuie. Și, atunci, dincolo de reticența lui de a intra în toate detaliile posibile și mai presus de refuzul de a elabora teorii despre poetica regiei, cei care îl ascultă au șansa de a-l descoperi ca om: deschis, sincer și generos. Sunteți invitați, așadar, la o întâlnire online cu și despre Silviu Purcărete – aflat la el acasă, într-o perioadă de izolare pe care o consideră binevenită și chinuitoare, deopotrivă. La 70 de ani, rămâne același spirit sceptic, dar se pregătește de un nou spectacol la Tokyo și își păstrează intact simțul umorului”, a declarat pentru presă Octavian Saiu.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).