Silviu Purcarete semnează trei momente în programul FNT
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-semneaza-trei-momente-in-programul-fnt/

El însuşi un personaj, regizorul Silviu Purcarete este prezent anul acesta la Festivalul Naţional de Teatru în triplă ipostază. Mai întâi, cu două creaţii purtându-i marca inconfundabilă.

Un articol de Andrada Văsii|26 octombrie 2013

El însuşi un personaj, regizorul Silviu Purcarete este prezent anul acesta la Festivalul Naţional de Teatru în triplă ipostază. Mai întâi, cu două creaţii purtându-i marca inconfundabilă.

Spectacolul „Pălăria florentină“, al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi se va juca luni, 28 octombrie, de la ora 21.00, şi marţi, 29 octombrie, de la ora 18.30, în sala Operei Naţionale Bucureşti.

Iar filmul „Undeva la Palilula“, distribuit de Transilvania Film, va rula în zilele de 29 octombrie – de la ora 14.00, 31 octombrie – de la ora 14.30 şi 3 noiembrie – de la ora 19.00, la Cinemateca Union, sub genericul Filmele Festivalului.

Vodevilul „Pălăria florentină“, scris la jumătatea secolului al XIX-lea de Eugène Labiche, reprezintă dovada că piesele „bine făcute” sunt nemuritoare şi că „geniile tutelare ale genului” nu îşi pierd nicicând puterea de seducţie.

Comedia este ridicată la rang de artă de un trio imbatabil: Silviu Purcărete (regia) – Dragoş Buhagiar (scenografia) – Vasile Şirli (muzica), alături de numeroasa echipă de actori a Naţionalului ieşean. Încurcături de amor (conjugal sau nu), spaţii ample şi pereţi mişcători, peruci şi costume de epocă, muzică originală interpretată live – toate fac parte din arsenalul unui spectacol baroc, plin de vervă, de un comic suculent.

De la film la teatru, cu Silviu Purcarete

Acelaşi trio artistic cu Silviu Purcarete, căruia i se adaugă scenograful Helmut Stürmer, ocupă genericul unui film despre un orăşel-fantomă pierdut în mijlocul câmpiei olteneşti, dar şi despre comunitatea care îl populează: caraghioşi, leneşi, derbedei cu inimă de înger, trăind într-o dulce inconştienţă.

Afişul producţiei „Undeva la Palilula“ (foto sus) este completat de o distribuţie răsunătoare: Răzvan Vasilescu, Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Marius Manole, Áron Dimény.

Numele lui Silviu Purcarete se regăseşte, însă, şi în paginile unei noi cărţi. Volumul „Teatrul e vis“, de Octavian Saiu, va fi lansat duminică, 27 octombrie, la ora 13.30, la Fundaţia Löwendal. Profesor şi cercetător, Octavian Saiu îşi ia libertatea de a crea spectacole (im)posibile semnate de cei mai mari regizori ai lumii – exerciţii de imaginaţie ale unui critic de teatru marcat/sedus de arta acestora.

Silviu Purcarete

Imagine din spectacolul „Pălăria florentină“, în regia lui Silviu Purcarete

„Cum arată un spectacol de Purcărete pe un text de Oscar Wilde?“, „Ce Trilogie ar crea Şerban din energiile popoarelor Pacificului?“, „Ce imagini s-ar naşte dacă, după Sonetele lui Shakespeare, Robert Wilson ar alege Luceafărul lui Eminescu?” – sunt doar câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă acestă carte.

Info:

Noi şi noi detalii legate de program, precum şi numeroase fotografii de la evenimente apar zilnic pe site-ul FNT, iar punctul de informare FNT, deschis în Pasajul de la Universitate, vă aşteaptă nu doar cu ştiri proaspete, ci şi cu surprize pentru toate gusturile.

Foto credit: FNT 2013, spectacole marca Silviu Purcarete

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.