„Sisif” – un spectacol neconvențional, de teatru labirint
https://www.ziarulmetropolis.ro/sisif-un-spectacol-neconventional-de-teatru-labirint/

Compania de Teatru Labirint a lansat pe 10 noiembrie spectacolul “Sisif”- un tip de performance alternativ care explorează dialogul dintre formele de teatru clasice si cele neconvenţionale, senzoriale, vizând transformarea spectatorului în co-creator al spectacolului.

Un articol de Liliana Matei|13 noiembrie 2015

Metoda teatrului labirint, implementată cu succes de companii de teatru în orașe precum New York, Londra, Barcelona și Cardiff, își face intrarea și în peisajul cultural autohton. Proiectul “Sisif” este finanțat de ARCUB în cadrul programului “Ești București” 2015 și este susținut de Silva.

Tehnica performativă a teatrului labirint invită spectatorul într-o călătorie (atât fizică cât și lăuntrică) care constă într-un șir de întâlniri bazat pe relația dintre teatru, limbaj senzorial și memoria corpului. Cu alte cuvinte, spectatorii intră individual în spectacolul – labirint, fiind purtați printr-un set de instalatii teatrale și non-teatrale. E un tip de spectacol „site specific” și „context oriented”, fiind generat de contextul și locul în care e construit, dar mai ales de spectator. Acceptând invitația de a fi ghidat prin labirint, spectatorul devine spect-actor, un adevărat personaj principal.

“Tendința performerilor din întreaga lume este de a crea o relație cât mai personală cu spectatorii lor, nevoia de conexiune interumana autentică fiind sporită de nivelul de intimitate pe care îl avem cu smartphonurile. Metoda teatrului labirint permite spectatorului să devină parte integrantă în spectacol, acesta modelându-se în timp real în funcție de reacțiile lui. Feedback-ul primit după “Brioc”, primul spectacol de teatru labirint profesionist pe care l-am construit în București în 2012, mi-a întărit convingerea că acest tip de performance e o necesitate în spațiul artistic autohoton. Așadar, ceea ce încercăm acum este instalarea acestui tip de spectacol ca alternativă pe termen lung la spectacolele clasice din București”, declară Bogdan Nechifor, fondator al Companiei de Teatru Labirint.

Aida Sosic, coordonator și trainer al Companiei de Teatru Labirint declară: “Odată cu apariția sa, teatrul labirint a provocat trăiri intense în mințile și sufletele oamenilor care l-au experimentat. Practic, granița dintre actor și spectator a fost îndepărtată, iar aceștia ajung să retrăiască emoții intense, devenind curioși ca atunci când erau copii. Experiența mea în teatrul labirint în locuri precum Islanda, Portugalia, Estonia, Serbia și România, mi-a arătat că a venit momentul ca teatrul independent să experimenteze cu această metodă. Trăim în așa-numitul “century of self” și multe lucruri importante rămân nespuse între noi. “Sisif” e spectacolul acelor lucruri.“

Beneficiind de traineri profesioniști formati de către fondatorul metodei, Iwan Brioc (Țara Galilor), precum și de o echipă complexă de artiști din domenii diferite, „Sisif” face un pas important în apropierea teatrului de publicul român, chiar și de acela care nu este consumator uzual de teatru.

Spectacolele vor avea loc la teatrul Unteatru în noiembrie și decembrie, detaliile de înscriere fiind publicate pe site-ul Unteatru precum și pe pagina de Facebook a Companiei de Teatru Labirint.

_MG_1858

 

Echipa artistică:

Bogdan Nechifor – fondatorul Companiei de Teatru Labirint, regizor „Sisif”

Sebastian Grama – dramaturg „Sisif”

Dan Basu – video artist „Sisif”

Victor Diaconu – scenografie „Sisif”

Mihai Flenches- asistent scenografie

Alin State – mișcare scenică„Sisif”

Actori-constructori: Mihaela Trofimov, Andrei Seușan, Iolanda Covaci, Daniel Hara, Alina Tofan, Patricia Cordoș, Mădălina Dorobanțu, Andreea Roxana Neagu, Ana Ioniță, Carmen Manac, Mihai Bercaru, Francisco Ramonda, Doru Craiu, Carmina Dilimoț, Cătălin Marian Constantin, Darie Nemeș Bota.

FOTO: Adi Bulboacă

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.