„Solidar”, la Centrul Replika
https://www.ziarulmetropolis.ro/solidar-la-centrul-replika/

În perioada iulie-noiembrie 2019, echipa Platformei de Teatru Politic a realizat o serie de spectacole- atelier pentru lideri de sindicat şi lucrători din comerţ, la care au participat angajaţi din retail din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Giurgiu, Predeal şi Ploieşti.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2019

Spectacolele, desfășurate la sediile C.N.S. Cartel Alfa, au implicat activ publicul prin exerciții de teatru-dezbatere și teatru-forum și au avut ca miză discutarea problemelor cu care se confruntă persoanele care lucrează în hipermarket-uri și supermarket-uri. În cadrul atelierului, participanții și-au expus problemele, au exersat tehnici de apărare a propriilor drepturi, de soluționare în cazul unor situații abuzive cu care se confruntă la locul muncă și au elaborat strategii de solidarizare și creștere a coeziunii de grup și de implicare în activitatea sindicală.

Evenimentele sunt parte din proiectul „SOLIDAR – intervenție socio-culturală pentru lucrătorii din comerț”, desfășurat de asociația O2G în parteneriat cu Federația Sindicatelor din Comerț și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Comerțul este domeniul de activitate din România cu cei mai mulți angajați (în jur de 800.000), care se confruntă cu probleme specifice serioase – salariile în multe cazuri foarte mici, volumul foarte mare de muncă, cauzat inclusiv de lipsa cronică de personal, diverse abuzuri din partea clienților. În plus, în urma schimbării legislației muncii în 2011, forța sindicatelor și posibilitățile de negociere colectivă au scăzut. În acest context, proiectul își propune promovarea problemelor și drepturilor lucrătorilor din comerț și întărirea capacității acestora de auto-organizare și reprezentare.

Spectacolele au reprezentat și un proces de cercetare participativă care a stat la baza realizării  spectacolului de teatru politic „Lucrător universal”, jucat de actori și actrițe profesioniste, care are în centru experiențele și perspectivele lucrătorilor din retail; spectacolul, care face parte din programul multianual „I.A.R. – Istorii Alternative și România”, co-finanțat de-asemenea de A.F.C.N., se va juca pe 25 și 26 noiembrie, respectiv pe 13 decembrie, de la ora 19.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika.

Echipa proiectului este formată din Jo Brăilescu, Veronica Lazăr, Alice Monica Marinescu, Rodica Novac, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, David Schwartz, Andrei Șerban, Andra Tarara.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.