„Solidar”, la Centrul Replika
https://www.ziarulmetropolis.ro/solidar-la-centrul-replika/

În perioada iulie-noiembrie 2019, echipa Platformei de Teatru Politic a realizat o serie de spectacole- atelier pentru lideri de sindicat şi lucrători din comerţ, la care au participat angajaţi din retail din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Giurgiu, Predeal şi Ploieşti.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2019

Spectacolele, desfășurate la sediile C.N.S. Cartel Alfa, au implicat activ publicul prin exerciții de teatru-dezbatere și teatru-forum și au avut ca miză discutarea problemelor cu care se confruntă persoanele care lucrează în hipermarket-uri și supermarket-uri. În cadrul atelierului, participanții și-au expus problemele, au exersat tehnici de apărare a propriilor drepturi, de soluționare în cazul unor situații abuzive cu care se confruntă la locul muncă și au elaborat strategii de solidarizare și creștere a coeziunii de grup și de implicare în activitatea sindicală.

Evenimentele sunt parte din proiectul „SOLIDAR – intervenție socio-culturală pentru lucrătorii din comerț”, desfășurat de asociația O2G în parteneriat cu Federația Sindicatelor din Comerț și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Comerțul este domeniul de activitate din România cu cei mai mulți angajați (în jur de 800.000), care se confruntă cu probleme specifice serioase – salariile în multe cazuri foarte mici, volumul foarte mare de muncă, cauzat inclusiv de lipsa cronică de personal, diverse abuzuri din partea clienților. În plus, în urma schimbării legislației muncii în 2011, forța sindicatelor și posibilitățile de negociere colectivă au scăzut. În acest context, proiectul își propune promovarea problemelor și drepturilor lucrătorilor din comerț și întărirea capacității acestora de auto-organizare și reprezentare.

Spectacolele au reprezentat și un proces de cercetare participativă care a stat la baza realizării  spectacolului de teatru politic „Lucrător universal”, jucat de actori și actrițe profesioniste, care are în centru experiențele și perspectivele lucrătorilor din retail; spectacolul, care face parte din programul multianual „I.A.R. – Istorii Alternative și România”, co-finanțat de-asemenea de A.F.C.N., se va juca pe 25 și 26 noiembrie, respectiv pe 13 decembrie, de la ora 19.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika.

Echipa proiectului este formată din Jo Brăilescu, Veronica Lazăr, Alice Monica Marinescu, Rodica Novac, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, David Schwartz, Andrei Șerban, Andra Tarara.

14
/06
/23

The Institute și Cartierul Creativ, alături de Banca Transilvania, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, dezvoltă începând cu luna iunie un program de expoziții, workshopuri și târguri ca parte dintr-un demers de revitalizare a zonei Amzei prin intermediul economiei creative locale.

14
/06
/23

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae, ajuns la cea de-a treia sa ediție, se va desfășura în perioada 3-25 iunie 2023 la cele mai importante orgi din București: Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif, Ateneul Român, Sala Radio, Universitatea Națională de Muzică București, Biserica Evanghelică C.A. București, Biserica Italiană, Biserica Franceză și Biserica Anglicană.

14
/06
/23

A doua ediție a Analogue Festival, cel mai mare eveniment de acest fel din regiunea de sud-centru a României, va avea loc în perioada 25-27 august pe platoul Făget de la Mioveni, aducând pe scenă artiști consacrați din țară și din străinătate - 30 de ore de muzică live - pentru un weekend de evadare, cu muzică și cultură, în mijlocul naturii.

14
/06
/23

Muzeul Naţional al Literaturii Române va organiza în 16 iunie 2023, cu prilejul Bloomsday, spectacolul de teatru „Molly Bloom”, de la ora 15.00, iar de la ora 18.00, dezbaterea dedicată noii traduceri a romanului Ulise de James Joyce, realizată de Rareș Moldovan și apărută la Editura Polirom, în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Dan Croitoru).