Sorin Leoveanu şi Ofelia Popii, pe covorul roşu la Roma
https://www.ziarulmetropolis.ro/sorin-leoveanu-si-ofelia-popii-pe-covorul-rosu-la-roma/

Regizorul Andrei Gruzsniczki şi actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu şi Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecţia în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internaţional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Regizorul Andrei Gruzsniczki şi actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu şi Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecţia în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internaţional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

Lor li se alătură, pe covorul roșu, producătoarea Velvet Moraru (Icon Production) și alți șase membri ai echipei. Cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki a fost selecționat în competiția festivalului, al cărui director artistic este Marco Müller, fostul selecționer de la Veneția.

La proiecția de gală de azi, de la ora 17.00, din Sala Sinopoli a Auditoriumului Parco della Musica, va participa și juriul competiției, format din cineaștii Verónica Chen, Luca Guadagnino, Aleksei Guskov, Noémie Lvovsky, Amir Naderi și Zhang Yuan și prezidat de regizorul american James Gray.

„Quod Erat Demonstrandum” va avea alte două proiecții miercuri, 13 noiembrie, de la 9.00, la Teatro Studio, și vineri, 15 noiembrie, de la 16.30, la Cinema Barberini.

Aflat la a opta ediție, Festivalul Internațional de Film de la Roma are 18 filme în competiție, unele semnate de cineaști renumiți precum Takashi Miike, Kiyoshi Kurosawa, Spike Jonze sau Isabel Coixet. „Quod Erat Demonstrandum” este singura producție românească din selecție.

Matematicianul Sorin Leoveanu este urmărit de Securitate

„Miza inițială a filmului era o poveste despre un om care înota contra curentului. Am ajuns la un film despre iubire, trădare, alegeri personale. Cu un tip de povestire care trece de la un personaj la altul, glisând lent prin universurile a trei caractere aflate la o cumpănă a vieții.

În orice tip de societate există constrângeri. Ele generează compromisul. Pe care îl acceptăm sau nu. Trădarea, ca formă particulară a compromisului, nu ține de o societate anume. Oricând, oriunde, omul vrea o viață mai bună pentru el și familia sa. Dar cu ce preț? Cariere, sentimente, libertăți, totul e în joc.

Citiţi şi: Drama unui matematician urmărit de securitate cu Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, în „Evadarea”

Faptul că povestea este plasată în comunism, îmi doresc să fie perceput ca un lucru particular, nu definitoriu. Din acest particular putem afla adevăruri universale”, spune regizorul Andrei Gruzsniczki. „Quod Erat Demonstrandum” (titlul inițial „Evadarea”), scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului.

Sorin Leoveanu

Sorin Leoveanu joacă în filmul „Quod Erat Demonstrandum” 

Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii – bună prietenă și fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, și Florin Piersic Jr., un ofițer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Distribuţia este întregită de nume ca Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguță, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

„Quod Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie: este primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile. Regizorul Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul „Cealaltă Irina”, este și autorul scenariului.

Dana Bunescu semnează montajul filmului. Cristian Niculescu este creatorul decorurilor, iar Svetlana Mihăilescu – creatoarea costumelor. De priza directă a sunetului s-a ocupat Constantin Fleancu, iar de mixaj, Florin Tăbăcaru. Designul de sunet este semnat de Florian Ardelean, aflat la debut în lungmetraj. De machiaj și coafuri s-au ocupat Miruna Panaitescu și Dana Angelescu.

Info

Filmările s-au derulat în toamna lui 2012 în Bucureşti, iar din bugetul de circa 750.000 de euro, o parte consistentă a fost alocată reconstituirii anilor ’80.

Filmul „Quod Erat Demonstrandum” este produs de Velvet Moraru, prin Icon Production, casa de producţie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010).

Pelicula este realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & Thegroup şi cu participarea Abis Studio & HBO România. Lansarea în România este programată pentru primăvara anului 2014.

Foto credit: Ancuţa Iordăchescu, foto cu Sorin Leoveanu

05
/02
/18

23 de lungmetraje, 12 documentare și 49 de scurtmetraje lansate în cinematografe sau festivaluri în 2017 au intrat oficial în cursa pentru nominalizări la Premiile Gopo 2018. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, ajunsă la cea de-a XII-a ediție, va avea loc pe 27 martie.

02
/02
/18

"Sunt un om care trăit o viaţă plină de compromisuri. Le-am făcut de spaimă, de frică, o viaţă cu foarte multe împliniri în acelaşi timp." - Vladimir Găitan. Actorul care a debutat în „Reconstituirea”, capodopera lui Lucian Pintilie, împlinește, astăzi, 71 de ani!

01
/02
/18

„Eu nu sunt actor şi n-am fost niciodată. Ceea ce oamenii văd pe ecran sunt chiar eu.” - Clark Gable (1 februarie 1901 - 16 noiembrie 1960). Cunoscut si ca The King of Hollywood, Clark Gable - unul dintre actorii cu cel mai mare succes în box-office din istorie - și-a început cariera ca actor la teatru și a apărut în filme mute între 1924 și 1926. Peste alți opt ani va primi primul sau rol principal și va câştiga Oscarul pentru cel mai bun actor (It Happened One Night).

01
/02
/18

Studiourile Marvel prezintă filmul „Black Panther / Pantera neagră”: povestea lui T’Challa, un tânăr rege african care îmbracă propriul costum de super-erou, preluând astfel o moştenire veche de secole. În 2016, Universul Cinematografic Marvel i-a urat bun venit lui T’Challa/Pantera Neagră şi a introdus acest personaj în producţia „Căpitanul America: Război Civil”, film care a bătut nenumărate recorduri şi a pornit o luptă între Răzbunători.

31
/01
/18

Michael Haneke, dublu câştigător al trofeului Palme d'Or atribuit în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, va crea în premieră un serial de televiziune, care se va intitula "Kelvin's Book", a anunţat compania germană de producţie UFAFiction.

30
/01
/18

TV5 MONDE dedică luna februarie legendelor cinematografiei franceze Jean-Paul Belmodo și Jean Gabin, printr-o privire asupra filmelor în care au jucat, dar și asupra vieții din afara platoului de filmare. Programul special include două documentare de excepție, cu subtitrare în limba română.

29
/01
/18

Festivalul Internațional de Film Transilvania reia, în acest an, Bursa Alex. Leo Șerban. Aflată la cea de-a patra ediție, această inițiativă menită să promoveze spiritul libertății de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale va avea ca premiu principal o bursă în valoare de 2500 de Euro, oferită de către Conceptual Lab – partener al festivalului pentru al doilea an consecutiv.

25
/01
/18

Liderul segmentului de distribuţie de film din România pentru cel de-al doilea an consecutiv, Vertical Entertainment a securizat pentru titlurile aflate în portofoliul său nu mai puţin de 15 nominalizări la ediţia de anul acesta a Premiilor Oscar, dintre care opt au fost primite doar de către producţia Warner Bros. Pictures ,,Dunkirk”.

24
/01
/18

CRONICĂ DE FILM Aşa cum ne-a obişnuit, Yorgos Lanthimos, cel mai titrat cineast grec al ultimilor ani, vine cu un nou film-şoc, „Uciderea cerbului sacru”. Însă împinge cinismul la extrem – deopotrivă faţă de personaje şi spectatori. O simplă demonstraţie de stil, o pedalare în gol.

23
/01
/18

Pelicula „The Shape of Water”, în regia lui Guillermo del Torro, a fost nominalizată la 13 categorii, la cea de-a 90-a ediție a premiilor OSCAR. În topul nominalizărilor se mai află drama „Dunkirk”, regizată de Christopher Nolan - 8 nominalizări și „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” - 7 nominalizări.

22
/01
/18

Filme de Steven Soderbergh şi Alonso Ruizpalacios se numără între cele mai noi cinci producţii selectate în competiţia Festivalului de Film de la Berlin, unde „În pronunţare”, debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, a fost inclus în programul Berlin Critics’ Week. Festivalul Internaţional de Film de la Berlin va avea loc între 15 şi 25 februarie.