Spectacol aniversar: „Omul-pernă“ împlinește trei ani 
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-aniversar-omul-perna-implineste-trei-ani/

„Omul-pernă“, un spectacol studenţesc recompensat cu multe premii, aniversează trei ani de la premieră şi 60 de reprezentaţii, sâmbătă, 13 februarie 2016, de la ora 18:30, la Godot Café Teatru. 

Un articol de Elena Simion|10 februarie 2016

Patru tineri actori dau strălucire unui text dur și captivant al englezului Martin McDonagh (tradus de Ionuț Grama). Spectacolul de licenţă din 2013 al studenţilor Rareş Andrici, Cosmin Dominte, George Lepădatu şi Tudor Andronic, coordonat de asistentul universitar Ion Florin Grigoraş şi de profesorul coordonator de an Adrian Titieni, este o provocare artistică atât pentru actori, cât și pentru public.

Rareș Andrici a descoperit textul, în timpul pregătirilor pentru un examen de creație din anul II de facultate. După 3 săptămâni de muncă alături de Cosmin Dominte și de George Lepădatu, a fost prezentat în fața colegilor și a profesorilor actul I din „Omul-pernă“. Intepretarea a fost atât de convingătoare, încât profesorul coordonator de an, Adrian Titieni, a spus: „Stop. Mulțumim. Proiect de licență“. Cei 3 tineri, coordonați de asistentul universitar Ion Florin Grigoraş, au lucrat multă vreme, înainte să li se alăture în distribuție și Tudor Andronic, în rolul lui Michal.

„Omul pernă“ de Martin McDonagh este o dramă întunecată care se petrece într-un stat totalitar al cărui nume nu este specificat. Piesa începe într-o cameră de interogatoriu a unei secții de poliție, în care ofițeri, Tupolski şi Ariel îl interoghează pe scriitorul  Katurian, în legătură cu nişte crime recente ce au avut ca victime copii.

Scenele aduc răsturnări de situație și multe momente care țin publicul în priză, dar cel mai important este jocul celor petru tineri. Ei și-au studiat cu atenție personajele interpretate, ajungând să înțeleagă cele mai intime resorturi care generează gesturile și faptele lor.

Spectacolul a călătorit prin toată țara, iar publicul le-a fost aproape celor patru tineri actori și a savurat interpretarea lor cu accente de thriller. De asemenea, s-a jucat în mai multe festivaluri: Festivalul „25 de ore de teatru non – stop” Sibiu( singurul spectacol cu două reprezentații în cadrul festivalului), Festivalul Teatrului Studențesc „in Culise”, Festivalul „Vin’ la Teatru”, Festivalul National de Teatru ”Zilele Elvira Godeanu” și la Teatrul „Toma Caragiu”din Ploiești – spectacol invitat prin parteneriat cu UNATC București.

Spectacolul poate fi văzut sâmbătă, pe 13 februarie, la Godot Café Teatru, str. Blănari nr.14,de la ora 18:30.

Actorii din spectacol, despre rolurile interpretate:

,,Katurian este un scriitor care scrie poveşti despre copii. Personajele şi situaţiile create de el sunt făcute în aşa fel încât să distrugă percepţia comună asupra vulnerabilităţii copilului: toţi copiii mor ȋn chinuri groaznice. Această ȋnclinaţie bolnavă ȋi atrage o mulţime de probleme din momentul ȋn care doi detectivi devin interesaţi de poveştile sale.” (Rareș Andrici – interpretul personajului Katurian )

,,Ariel este o persoană foarte sensibilă și cât se poate de atașată de copii, deci un suflet cald și protector. El trebuie să manifeste la serviciu un cu totul alt tip de comportament, cel dur, neînțelegător, violent, o persoană cu care nu se poate comunica pe o cale amiabilă. Acest tip de comportament nu este gratuit, el având traume inimaginabile din copilărie. Asadar, rolul lui este de a dezechilibra inculpatii, in cazul de faţă pe Katurian, mai ales ca presupusul “scriitor genial/criminal psihopat” are ca temă în povestirile sale uciderea copiilor.” (George Lepădatu – interpretul personajului Ariel)

,,Tupolski este un polițist inteligent cu un ego mare. Ușor copilăros, instransigent, cu un “poker face” aproape perfect.” (Cosmin Dominte – interpretul personajului Tupolski)

,,Michal este un suflet cald, sincer, naiv și care nu doreste să facă rău voit celor din jurul lui. Are un retard provocat de parinții lui care, în copilarie îl torturau, pentru a-i stârni o imaginație aproape bolnavă fratelui său Katurian, pentru a scrie povești cu un continut terifiant. Este un personaj cheie în piesa “Omul-pernă” pentru că prin el se elucidează adevăratul criminal.” (Tudor Andronic – interpretul personajului Michal)

Omul-pernă, premii

Premiul pentru cel mai bun spectacol – Gala Absolvenților UNATC, 2013
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – Gala Absolvenților UNATC, 2013
Nominalizare pentru cel mai bun rol secundar – Gala Absolvenților UNATC, 2013
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”
Nominalizare pentru cel mai bun spectacol – Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise” Premiul „Trapa de lansare”– Festivalul Național de Teatru Independent, 2014

INFO

KATURIAN: Rareș Andrici
TUPOLSKI: Cosmin Dominte
ARIEL: George Lepădatu
MICHAL: Tudor Andronic
REGIE: Florin Ion Grigoraș
TRADUCERE: Ionuț Grama
SCENOGRAFIE: Cătălin Manea
LIGHT DESIGN: Andrei Raicu
SOUND DESIGN/AFIŞ: Alexandru Bădeliță

Fotografii: Andrei Gîndact Photography, Mihaela Petre, arhiva actorilor

BILETE  ȘI REZERVĂRI: 0736 414 244 / 021 316 1682

29
/06
/15

Ben Affleck și Matt Damon sunt pregătiţi să facă un film desprel Chuck Blazer și scandalul FIFA, scrie prosoccertalk.nbcsports.com. The Hollywood Reporter precizează că Affleck se va fi alătura prietenului său, Damon, ca producători ai companiei Warner Bros, care a câștigat în războiul pe dreptul de autor pentru cartea lui Ken Basinger, "Houses of Deceit", ce oferă detalii despre corupția din FIFA.

29
/06
/15

În vârstă de 74 de ani, tenorul spaniol Placido Domingo va oferi, în încheierea stagiunii de la Teatro Real din Madrid, un mic concert în locul reprezentației prevăzute cu opera Gianni Schicchi, de Giacomo Puccini. Domingo a mărturisit că este extrem de marcat de moartea surorii sale şi nu este în stare că joace în acest spectacol.

28
/06
/15

Ascunși în spatele unor inițiale, doi bărbați, emigrantul politic AA și migrantul economic XX, se înfruntă într-un subsol în „Emigranții”, piesa lui Sławomir Mrożekde la a cărui naștere, pe 29 iunie 1930, aniversăm 85 de ani. Această montare, în regia TV a lui Andrei Măgălie, a pornit ca un pariu reușit, o propunere de teatru independent a unui trio de proaspeți absolvenți – doi actori, Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu, și un scenograf, Vladimir Turturică.

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

25
/06
/15

Cel de-al treilea volum al romanului ”Orbitor” de Mircea Cărtărescu a apărut în Olanda, la Editura De Bezige Bij din Amsterdam, în traducerea lui Jan Willem Bos. După germană, franceză, bulgară, suedeză şi norvegiană, neerlandeză este cea de-a şasea limbă străină în care trilogia ”Orbitor” (peste 1500 de pagini) va fi citită integral.

25
/06
/15

Până pe data de 15 august, comedianții din România pot să se înscrie la cea de a treia ediție a concursului de stand-up comedy, direct pe site-ul festivalului. Aflat la cea de-a treia ediție, STAND UP FEST îi invită pe comedianții români la cel mai mare duel al glumelor.

25
/06
/15

10 zile, peste 2500 de artişti şi invitaţi speciali din peste 50 de ţări, 300 de evenimente desfăşurate în mai mult de 60 de spaţii, printre care biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol, 150 de premiere, peste 600.000 de vizitatori – pe scurt Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Sâmbătă, 27 iunie, de la ora 21.10, telespectatorii TVR 1 şi TVR HD sunt invitaţi să urmărească Gala Celebrităţilor, spectacol ce a avut loc la Sala Thalia din Sibiu şi a marcat întregul parcurs al festivalului.