Spectacol de Peter Stein, la FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-de-peter-stein-la-fest-fdr/

Ultima zi a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) este la fel de bogată în evenimente.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2014

Spectatorii sunt aşteptaţi de la ora 17.00 pe strada Mărăşeşti, la spectacolul Pilgrimage (Pelerinaj) al companiei Teatr Snów din Polonia. Așa cum o arată și numele, spectacolul propune un pelerinaj prin viață și prin vise. Performerii se întorc în timp cu aceeași ușurință cu care privesc spre viitor.

Pelerinaj este o recreare teatrală a pelerinajului prin viață: o călătorie nu întotdeauna confortabilă, pe parcursul căreia putem (sau nu) avea parte de miracole și revelații.

Unul dintre cele mai aşteptate spectacole din Festival începe tot astăzi, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara.

Teatro Metastasio Stabile della Toscana (Italia) aduce în FEST-FDR Il ritorno a casa (Întoarcerea acasă) de Harold Pinter, pus în scenă de unul dintre cei mai importanţi regizori ai secolului XX, Peter Stein.

Peter Stein este fondatorul celebrului teatru Schaubühne din Berlin și una dintre cele mai mari voci ale regiei europene ale secolului. Teatrul său analizează de la cele mai superficiale straturi până în cele mai profunde, resorturile care îi determină pe oameni să acționeze, într-o manieră care transformă cotidianul într-o hiperrealitate „chirurgicală”.

Despre piesa Întoarcerea acasă, regizorul spunea că pune în discuție pericolele profunde din calea relațiilor umane și, încă și mai mult, a relațiilor dintre sexe. Familia este o junglă în interiorul căreia toate relațiile formale au un potențial fatal de agresivitate și violență sexuală.

Spectacolul Zic-Zac, semnat de Andrea Gavriliu, o producție UNATC și Godot Café-Teatru București este programat de la ora 21.00, în Sala 2. Un spectacol care transpiră – și la propriu și la figurat – energie explozivă, sexualitate, umor și sensibilitate, care ne învață că dacă ai carte, nu se face primăvară, că „Tăcerea este unul dintre argumentele cele mai greu de combătut”, că „Limba pe români îi încurcă-n gură” și că ne e frică de frică.

Finalul zilei şi al Festivalului va fi unul în acorduri de jazz contemporan, ambient și folk. Astfel, în Parcul Civic, începând cu ora 22.00, timişorenii sunt aşteptaţi la concertul trupei Exit Oz formată din: Alexandru Iovan (saxofon tenor, voce), Dorothea Iordănescu (sintetizator), Ovidiu Zimcea (bass, sampler) și Sebastian Hamburger (tobe).

 

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.