Spectacole celebre din străinătate vin la „FEST(IN) pe Bulevard”
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-celebre-din-strainatate-vin-la-festin-pe-bulevard/

Producţii europene de prestigiu vor putea fi văzute la Bucureşti la ediţia din acest an a FEST(IN) pe Bulevard, care se va desfăşura în perioada 10-22 octombrie.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2016

Oaspeţii străini, buni cunoscători ai teatrului românesc, au declarat că prezenţa lor în festival este o extraordinară ocazie pentru a se familiariza şi mai mult cu producţiile româneşti, implicit cu spaţiul cultural din România.

Printre spectacolele care vor veni la București se numără „Pericle” de William Shakespeare, al Teatrului din Šabac (Serbia),  „Ubu Rege” de Alfred Jarry, al Teatrului din Virovitica (Croaţia), „The Bones that Come Late” de Teki Dervishi, al Teatrului Național Kosovo, Pristina (Republica Kosovo) şi „Nora” de Henrik Ibsen, al Teatrului Dramatic și de Păpuși, Vrața (Bulgaria). Toate aceste spectacole fac parte din Secțiunea Competitivă II – NETA (New European Theatre Action). Teatrul Nottara este membru NETA din 2015.

„Teatrul Naţional Sloven Maribor vine pentru prima dată în România. Ne bucurăm foarte mult că avem ocazia să prezentăm montarea noastră cu „Livada de vişini” în această ţară recunoscută pentru cultura ei bogată şi profundă. Am avut ocazia să admirăm câteva producţii româneşti datorită colaborării cu îndrăgitul nostru regizor, Gabor Tompa”, consideră Diana Koloini, director artistic.

„Teatrul Naţional Sloven Maribor participă în festival cu spectacolul „Livada de vişini” de A. P. Cehov, în cadrul secţiunii competitive „Crize de familie”. Vin, cu drag, pentru a doua oară în România. Prima dată am fost la Iaşi, cu spectacolul „Amalia respiră adânc”, care a fost foarte bine primit. Sper că şi montarea pe care o vom prezenta în FEST(IN) pe Bulevard, „Cabaret Shakespeare, gol puşcă”, să se bucure de acelaşi succes. Într-o vreme urmăream îndeaproape dramaturgia română contemporană, m-aş bucura să am şansa să mai văd câteva spectacole cu texte româneşti cu ocazia festivalului”, subliniază Jiří Trnka (Cehia), coautor si regizor al spectacolului „Cabaret Shakespeare, gol puşcă”.

„O poveste foarte simplă” vorbeşte într-un mod lipsit de artificii despre sensul existenţei umane, despre valorile uitate, singurele pentru care merită să trăim, dar  pe care, din cauza presiunilor existenţei cotidiene, le pierdem, ascunzându-le prea adânc în noi înşine. Este o poveste despre iubire, care nu e doar privilegiul oamenilor, ci şi dreptul animalelor. Tocmai iubirea aceea, curată, în forma sa esențială, îi aminteşte omului despre valorile uitate şi îl ajută să le redescopere, să le scoată din nou la suprafaţă, pentru a putea fi salvat de el însuşi. A fost o plăcere să lucrez împreună cu minunata echipa a Teatrului „Nottara”, povesteşte Ljupco Gjorgievski, regizor din Macedonia care a montat spectacolul „O poveste foarte simplă” la Teatrul „Nottara”. Acesta va avea premiera în FEST(IN) pe Bulevard, pe 21 octombrie, în cadrul secţiunii NETA.

FOTO: Imagine din spectacolul „Pericle”

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.