Spectacolul de dans „Dorian“ ajunge la Craiova şi la Ploieşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-de-dans-dorian-ajunge-la-craiova-si-la-ploiesti/

DORIAN – cea mai recentă producţie a Asociaţiei Culturale Control N – a fost văzut în Bucureşti la UNTEATRU (30, 31 octombrie şi 1, 2 noiembrie) şi în Timişoara la Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu”, Sala 2.

Un articol de Petre Ivan|11 noiembrie 2016

Spectatorii au fost captivați de universul puternic senzorial creat prin dans contemporan, cu o regie și coregrafie semnate de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor George-Albert Costea, de muzica originală compusă de Mihai Dobre și de proiecțiile multimedia realizate de Iulia Rugină, Adrian Câmpean, Dan Adrian Ionescu și Mizdan. Atmosfera pre-apocaliptică a învăluit sălile pline de la UNTEATRU și de la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, iar ultima zi din viața lui Dorian, urmărită moment cu moment de-a lungul celor 60 de minute ale spectacolului, a creat un puternic impact asupra celor prezenți.

După București și Timișoara, DORIAN va fi itinerat în alte două orașe: Craiova și Ploiești. Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova (14 și 15 noiembrie, ora 19:00) și Teatrul ”Toma Caragiu” din Ploiești (21 și 22 noiembrie, ora 18:30) vor găzdui întâlnirea publicului cu George Albert Costea și personajul pe care îl creează – Dorian.

Spectacolul îl urmărește pe Dorian, un bărbat care își trăiește viața singuratică de zi cu zi între biroul său dintr-o corporație și pereții apartamentului său. Pe 5 octombrie 2016, la ora 8:00, află că în 24 de ore va veni sfârșitul lumii. Hotărăște să își trăiască ultimele momente de viață închis în apartamentul său, trecând de la rutină, la panică și ajungând până la liniște și acceptare – acceptarea unui trecut complicat, un prezent incert și un viitor apocaliptic.

dorian_foto-credit-adi-bulboaca

”Emoțiile lui Dorian sunt mereu și alte noastre, ale echipei care îl însoțește la fiecare reprezentație. Cele 6 întâlniri cu publicul de până acum au fost intense. Atât pentru George, cât și pentru noi. Există un anumit tip de liniște profundă, de calmare a publicului la fiecare spectacol. Pare că întreaga sală se scufundă în stările și gândurile lui Dorian. Până la capăt. Iar acolo, la capăt, sunt mai multe întrebări cu care spectatorii pornesc pe drumul spre casă. Tăcuți și atenți la ideea unui posibil sfârșit de lume.”, Oana Răsuceanu despre DORIAN și despre primele reprezentații ale spectacolului.

Mai multe detalii despre DORIAN – spectacol de dans contemporan – găsiți pe site-ul asociației: www.controln.ro.

Foto: Adi Bulboacă

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

14
/11
/15

Scurtmetrajul “Prologul”, în regia lui Ștefan Constantinescu va avea premiera mondială în cadrul “Stockholm Film Festival”, producția fiind inclusă în competiția oficială. Evenimentul, ajuns la cea de-a 26 ediție, va debuta astăzi și se va desfășura până pe 22 Noiembrie.

13
/11
/15

Povestea a început cu 29 de ani în urmă*. Am ratat o excursie la munte şi, ca să nu rămân supărat, am fost dus de tatăl meu la film, la Casa de Cultură din Găeşti. Aşa am pătruns în lumea cinematografelor. Îmi amintesc că primul meu film a fost Superman. Din acel moment, împreună cu Dede senior (amator de filme şi fan Spencer Tracy) am cunoscut una din cele mai mari distracţii ale acelor vremuri, mersul la cinema.

13
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat în special pe cele patru anecdote intersectate care îl compun, şi într-o măsură nesemnificativă pe valenţele imaginii, încadraturii sau mizanscenei, „Bucureşti NonStop”, de Dan Chişu, aduce laolaltă numeroşi actori experimentaţi, aproape singurul atu care îl face vizionabil şi, pe alocuri, delectabil.

13
/11
/15

Compania de Teatru Labirint a lansat pe 10 noiembrie spectacolul “Sisif”- un tip de performance alternativ care explorează dialogul dintre formele de teatru clasice si cele neconvenționale, senzoriale, vizând transformarea spectatorului în co-creator al spectacolului.

13
/11
/15

În luna noiembrie, Merci Charity Boutique împreună cu Acuarela Bufet organizează Charity Lunch #8 - un prânz pentru tine sau un cadou special oferit unui prieten, cu o personalitate pe care o admiră. Luni, 23 noiembrie, două persoane pot lua prânzul cu regizorul şi scenaristul Nae Caranfil.

13
/11
/15

Teatrul Municipal 'Bacovia' din Bacău pregătește, pentru duminică, o premieră absolută a spectacolului cu piesa "Foc", un text scris de actorul băcăuan Valentin Braniște, inspirat din tragedia produsă în Clubul Colectiv din București, în care și-au pierdut viața până în prezent 54 de tineri.

13
/11
/15

Expoziția personală artistului și designerului Codrin Mircea poate fi vizitată între 15 noiembrie - 15 decembrie 2015 la galeria Metropolis Art Collection situată la parterul Metropolis Centre, Str. Grigore Alexandrescu nr. 89-97, București de luni până sâmbătă între orele 12:00- 20:00. Vernisajul va avea loc miercuri, 18 noiembrie 2015, ora 18:00.

13
/11
/15

Trei scrisori în original adresate, în anii 1933-1934, de Constantin Noica lui Emil Cioran vor fi prezentate publicului, în premieră, sâmbătă, în cadrul unei expoziții ce va avea loc la Biblioteca Județeană "Astra" din Sibiu, cu ocazia manifestării "Zilele Emil Cioran". Aceste scrisori, care arată prietenia dintre Noica și Cioran, fac parte dintr-un număr de 600 de manuscrise donate bibliotecii sibiene de fratele lui Emil Cioran, Aurel.