Spectacolul „The History Boys”, invitat la festivaluri
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-the-history-boys-invitat-la-festivaluri-din-tara-si-din-bucurestispectacolul-the-history-boys-invitat-la-festivaluri-din-tara-si-din-bucuresti/

Spectacolul „The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu” de Alan Bennett, regia Vlad Cristache, produs de Teatrul Excelsior, s-a bucurat de un mare succes în rândul criticilor şi al publicului.

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2015

După ce a obținut Diploma de Excelență în cadrul celei de-a XII-a ediții a Festivalului VEDETEATRU de la Buzău, The History Boys își continuă traseul festivalier prin țară și în București.

Una dintre cele mai recente producții pentru adolescenți a Teatrului Excelsior, The History Boys. Povești cu parfum de liceu, pusă în scenă de Vlad Cristache, a intrat în selecțiile mai multor festivaluri. Astfel, publicul din țară și din București va avea ocazia să vadă sau să revadă “un show încântător”, “un spectacol necesar”.

Vă reamintim că în data de 8 august, The History Boys va fi prezentat în cadrul Festivalului Național de Teatru Tânăr din Alexandria, ediţia a X-a, organizat de Ideo Ideis (1-9 august). Iar pe 11 octombrie se va juca în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, ediția a III-a, organizat de Teatrul Nottara (8 și 17 octombrie), la București. În data de 19 octombrie, The History Boys va călători la Festivalul de Teatru Piatra Neamț. Ne bucurăm să anunțăm că spectacolul Teatrului Excelsior se regăsește și în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru, ediția a 25-a (23 octombrie – 1 noiembrie).

The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu

de Alan Bennett, traducerea Vlad Cristache.

Distribuţia: Mihai Dinvale, Radu Iacoban, Daniela Ioniţă-Marcu, Cristian Nicolaie, George Albert Costea, Alexandru Ion, Cezar Grumăzescu, Gabriel Costin, Conrad Mericoffer, Dan Clucinschi, Alexandru Voicu, Radu Mateucă
Regia şi scenografia: Vlad Cristache

Spectacolul se adresează adolescenților peste 16 ani.

Acţiunea se desfăşoară în anii ’80, la Cutlers’ Grammer School, într-un tradiţional colegiu de băieţi din Sheffield, Nordul Angliei. Obişnuitul stil de viaţă, nonconformist şi indolent, al elevilor din clasa de istorie, care se pregătesc pentru intrarea la facultate, este dinamitat de ambiţiile directorului. Acesta doreşte cu ardoare ca şcoala sa să urce în clasamentul celor mai importante instituţii de învăţământ. Iar ţintă devine reuşita tinerilor la renumitele Oxford şi Cambridge.

De aceea îl angajează pe Irwin, un tânăr profesor de istorie suplinitor. Tehnica sa modernă de predare intră în conflict atât cu Hector, profesorul excentric ce îşi savurează cunoştinţele în faţa clasei pentru propria lui plăcere, cât şi cu profesoara Lintott, cu un stil pedagocic mult prea tradițional.

Cinic şi tranşant, Irwin reuşeşte să îi provoace pe tineri să abordeze subiectele de istorie în mod inedit, astfel încât studiul să le facă, chiar spre surprinderea acestora, plăcere. Ca în final ţinta – Oxford şi Cambridge – să fie, pentru prima dată în istoria colegiului, atinsă.

Foto: Adi Bulboacă

20
/10
/23

Luni, 23 octombrie, ora 23.00, Marina Constantinescu ne aşteaptă la TVR 1 cu prima ediţie „Nocturne” a noului sezon. Actorul Ştefan Bănică, Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorul Adrian Văncică, Oana Drăgulinescu – fondator al Muzeului Abandonului se numără printre invitaţii noului sezon „Nocturne”.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

19
/10
/23

Scriitoare, cu texte puse în scenă pe diverse scene din România, Mihaela Michailov curatoriază pentru al doilea an, alături de Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, o ediție a FNT. Am invitat-o la o discuție cu cărțile pe masă despre selecția din acest an.

19
/10
/23

Galeria neconvențională Celula de Artă continuă demersul de a se multiplica și de a cuceri privitorii prin arta pe care o curatoriază, expune și susține, în spațiile proprii sau în cele prietene, cu o serie de evenimente programate până la finalul lunii octombrie.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

18
/10
/23

Trofeele „Contele Dracula” vor fi înmânate anul acesta unora dintre cei mai populari cineaşti din cinematografia italiană contemporană, ambii ajunşi la respectabila vârstă de 85 de ani, Enzo G. Castellari şi Sergio Martino, invitaţi de onoare ai festivalului de la Braşov, ajuns la ediţia a XI-a.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.