Spielberg al Chinei închide “Cinepolitica 2014”. Schlöndorff îl deschide
https://www.ziarulmetropolis.ro/spielberg-al-chinei-inchide-cinepolitica-2014-schlondorff-il-deschide/

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marţi, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducţia regizată de Feng Xiaogang – supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody şi Tim Robbins.

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2014

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducția regizată de Feng Xiaogang – supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

Proiectat la Berlin 2014 în premieră mondială, Diplomație pune față în față doi actori de excepție, în rolurile a două figuri politice care au schimbat cursul istoriei, în timpul celui de-al doilea război mondial.

În noaptea dinspre 24 spre 25 august 1944, generalul nazist Dietrich von Choltitz (Niels Arestrup) se pregătește să dinamiteze Parisul, la ordinul lui Hitler, înainte ca armata să părăsească orașul.

Consulul suedez Raoul Nordling (André Dussollier), apărut de nicăieri în hotelul de lux cu uși ascunse, încearcă să-l convingă de absurditatea gestului.

Spielberg

Alături de Werner Herzog și Wim Wenders, Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciați regizori germani.Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, The Tin Drum/ Toba de tinichea (1979), a câștigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes și Oscarul pentru film străin.

Spectaculos va fi și filmul care va închide cea de-a treia ediție, pe 13 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, Înapoi în 1942 / Yi jiu si er / Back to 1942.

Propunerea Chinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin anul acesta, regizată de cineastul supranumit „Spielberg al Chinei”, Feng Xiaogang, autorul unor blockbustere ca Aftershock, îi are pe Adrien Brody și Tim Robbins în distribuție, alături de Guoli Zhang, Hanyu Zhang și Wei Fan.

Superproducția istorică reia un episod întunecat din trecutul Chinei, din timpul războiului cu Japonia, când provincia Henan a fost afectată de o foamete cumplită, soldată cu milioane de victime.

Uriașa producție, realizată cu resurse umane și tehnice impresionante, a fost lider de box office în weekend-ul lansării în China, cu încasări de peste 20 de milioane de dolari. Back to 1942 a fost filmul-surpriză al Festivalului Internațional de Film de la Roma.

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc între 8 și 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union.

Foto cu Spielberg al Chinei, Cinepolitica, Diplomatie şi Back to 1942 – Festivalul Cinepolitica

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.