Spitalul Special, la Teatrul Național de Televiziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/spitalul-special-la-teatrul-national-de-televiziune/

TVR 2 difuzează astăzi, 22 decembrie, de la ora 20.10, „Spitalul special”, o montare pentru televiziune după un scenariu semnat Iosif Naghiu şi Silviu Jicman (premiera tv: 1996). Producţia este realizată după piesa omonimă a lui Iosif Naghiu, distinsă cu Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 1993.

Un articol de Petre Ivan|21 decembrie 2014

Spitalul Special / Din distribuție fac parte: Victor Rebengiuc, Dorel Vișan Vlad Zamfirescu , Dan Bădărău, Doru Ana, Ana Ioana Macaria , Constantin Cotimanis , Adina Cartianu, Victor Gafiuc, Maria Teslaru, Anca Alvirescu, Lucia Maier şi Patric Petre Marin.

Salonul 22 este un salon special și nu o scenă de teatru, cu tot felul de personaje. Aici se încearcă, printr-o metodă originală, eliberarea bolnavilor de toate complexele biografice și readucerea lor într-o stare inițială, biblică, pură… În fond, dacă a existat un măr al cunoașterii, de ce n-ar exista și un măr psihoterapeut al uitării? – spune Victor Rebengiuc

În spitalul în care se încearcă „vindecarea rănilor pricinuite de dictatura odiosului și sinistrei”, se află, printre alții, rănitul Pițu (interpretat de Vlad Zamfirescu), care nimerește în aceeași cameră cu bolnavul Lăutaru (Dan Bădărău), chiar cel care încercase să-l omoare. Conflictele se nasc nu numai între cei doi pacienți din salonul 22, ci și între directorul spitalului – doctorul Burlacu, doctorița Deseară (Ana Ioana Macaria), doctorul Păun (Dorel Vișan) și procurorul militar Suciu (Constantin Cotimanis).

Spitalul Special

Scenariu pentru Tv de Iosif Naghiu si Silviu Jicman, dupa piesa de teatru “Spitalul Special” de Iosif NaghiuSpitalul Special

Data premierei: 23.12.1996

Adaptare: Iosif Naghiu, Silviu Jicman.

Ilustrația muzicală: Lidia Danciu

Scenografia décor: Virgil Popa

Scenografie costume: Gabriela Cernescu

Imaginea: Catalin Gabor

Redactor: Doina Teodoru

Regia: Silviu Jicman

Foto: Spitalul Special – TVR

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.