Spitalul Special, la Teatrul Național de Televiziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/spitalul-special-la-teatrul-national-de-televiziune/

TVR 2 difuzează astăzi, 22 decembrie, de la ora 20.10, „Spitalul special”, o montare pentru televiziune după un scenariu semnat Iosif Naghiu şi Silviu Jicman (premiera tv: 1996). Producţia este realizată după piesa omonimă a lui Iosif Naghiu, distinsă cu Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 1993.

Un articol de Petre Ivan|21 decembrie 2014

Spitalul Special / Din distribuție fac parte: Victor Rebengiuc, Dorel Vișan Vlad Zamfirescu , Dan Bădărău, Doru Ana, Ana Ioana Macaria , Constantin Cotimanis , Adina Cartianu, Victor Gafiuc, Maria Teslaru, Anca Alvirescu, Lucia Maier şi Patric Petre Marin.

Salonul 22 este un salon special și nu o scenă de teatru, cu tot felul de personaje. Aici se încearcă, printr-o metodă originală, eliberarea bolnavilor de toate complexele biografice și readucerea lor într-o stare inițială, biblică, pură… În fond, dacă a existat un măr al cunoașterii, de ce n-ar exista și un măr psihoterapeut al uitării? – spune Victor Rebengiuc

În spitalul în care se încearcă „vindecarea rănilor pricinuite de dictatura odiosului și sinistrei”, se află, printre alții, rănitul Pițu (interpretat de Vlad Zamfirescu), care nimerește în aceeași cameră cu bolnavul Lăutaru (Dan Bădărău), chiar cel care încercase să-l omoare. Conflictele se nasc nu numai între cei doi pacienți din salonul 22, ci și între directorul spitalului – doctorul Burlacu, doctorița Deseară (Ana Ioana Macaria), doctorul Păun (Dorel Vișan) și procurorul militar Suciu (Constantin Cotimanis).

Spitalul Special

Scenariu pentru Tv de Iosif Naghiu si Silviu Jicman, dupa piesa de teatru “Spitalul Special” de Iosif NaghiuSpitalul Special

Data premierei: 23.12.1996

Adaptare: Iosif Naghiu, Silviu Jicman.

Ilustrația muzicală: Lidia Danciu

Scenografia décor: Virgil Popa

Scenografie costume: Gabriela Cernescu

Imaginea: Catalin Gabor

Redactor: Doina Teodoru

Regia: Silviu Jicman

Foto: Spitalul Special – TVR

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.