Start pentru Festivalul Internațional de Film București 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/start-pentru-festivalul-international-de-film-bucuresti-2013/

Azi, 15 aprilie, începe cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|15 aprilie 2013

Azi, 15 aprilie, începe cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film București.

Prezentată în premieră mondială în competiţia de la Cannes 2012, producţia daneză Jagten / Vânătoarea va fi proiectată în avanpremieră în România la ora 19.00, la Cinema Studio. Laureat la Cannes cu premiul pentru „Cel mai bun actor” (Mads Mikkelsen), Jagten reprezintă unul dintre cele mai titrate filme europene ale anului trecut, cariera sa internațională culminând cu premiul pentru „Cel mai bun scenariu” la Premiile Academiei Europene de Film.

Premiul de Excelență

Tot în cadrul Galei de Deschidere, domnul Victor Rebengiuc va primi Premiul de Excelență acordat de festival și înmânat de Alteța Sa Regală Principele Radu al României, sub al cărui Înalt Patronaj se desfășoară Festivalul Internațional de Film București din 2009.

Sâmbătă, 20 aprilie, ora 19.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, în prezența actorului, se va proiecta Niki Ardelean, colonel în rezervă (regia Lucian Pintilie), de la a cărui premieră se împlinesc 10 ani.

Victor Rebengiuc a debutat în cinema în 1956. De-a lungul carierei sale cinematografice a jucat în 48 de filme, printre care Pădurea spînzuraților (regia Liviu Ciulei), De ce trag clopotele, Mitică? (regia Lucian Pintilie), Moromeții (regia Stere Gulea), Balanța (regia Lucian Pintilie), Cel mai iubit dintre pământeni (regia Șerban Marinescu), Terminus Paradis (regia Lucian Pintilie), Niki Ardelean, colonel în rezervă (regia Lucian Pintilie) sau Medalia de onoare (regia Călin Peter Netzer).

Gala de Închidere

În cadrul Galei de Închidere, care va avea loc duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la Cinema Studio, Festivalul Internațional de Film București va mai acorda două Premii de Excelență – doamnei Elisabeta Bostan și domnului Mircea Diaconu. În zilele de sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 21 aprilie, la NCRR, se vor proiecta clasicele Veronica (1972), Zâmbet de soare (1988), Campioana (1990) și Secretul armei secrete (regia Alexandru Tatos, 1988).

Info:

Cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, are loc în perioada 15-21 aprilie 2013, la Cinema Studio, NCRR – Studioul Horia Bernea și sala Elvira Popescu.

Fiecare zi de festival se încheie cu petreceri în Control, clubul oficial al festivalului.

Accesul este liber.

 Foto credit: captură video din filmul ,,Niki Ardelean, colonel în rezervă”

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.