Țăndărică a impresionat în China
https://www.ziarulmetropolis.ro/tandarica-a-impresionat-in-china/

Echipa Teatrului Țăndărică s-a întors recent din China unde, timp de 3 săptămâni, s-a aflat într-un turneu extrem de important. În cadrul lui, în 4 mari oraşe au avut loc 10 reprezentaţii cu spectacolul “Muzicanţii din Bremen”, regizat de Attila Vizauer, precum şi expoziţia „Călătoria lui Țăndărică” prezentă la Beijing.

Un articol de Petre Ivan|19 august 2015

Producția Teatrului Țăndărică s-a bucurat de mare succes în rândul celor mici care au cântat și dansat alături de cele 4 personaje principale: măgarul, căinele, pisica și cocoșul.

La Beijing, spectacolul “Muzicanții din Bremen” s-a jucat în cadul celei de a 5-a ediții a Festivalului de Teatru pentru Copii din China.

Aflat sub deviza “Luminează inima copilului, dă forma viitorului – visul colorat al copilăriei”, festivalul a durat 45 de zile și a avut ramificații în Jinan și Chengdu.

Au fost prezentate 43 de titluri, spectacole susținute de 27 de companii de teatru din China, Hong Kong, Taiwan, precum și din chinaRomânia, SUA, Japonia și Finlanda, însumând 194 de reprezentații.

Cele 3 reprezentații cu “Muzicanții din Bremen” care s-au jucat pe scena Teatrului Național pentru Copii au fost vizionate de peste 900 de copii.

Reprezentațiile care au avut loc la Tianjin au fost primite cu același entuziasm ca la Beijing, de peste 400 de copii, pe scena Trupei de Teatru pentru Copii.

La Jinan, pe scena JCAT (Teatrul pentru Copii) s-au jucat 2 reprezentații cu “Muzicanții din Bremen”, la care au participat aproximativ 500 de spectatori.

În Chengdu, pe scena sălii Centrului pentru Mamă și Copil s-au jucat ultimele 3 reprezentații ale turneului, care au adunat peste 800 de copii.

Succesul acestor 10 reprezentații s-a datorat și faptului că banda în limba chineză (textul a fost tradus de Simona Micloș) a fost înregistrată la Beijing de către actorii Teatrului Național pentru Copii din China, ca urmare a parteneriatului pe termen lung între Teatrul Țăndărică și teatrul chinez.

Actorii chinezi au intuit perfect intențiile regizorale și, datChinaorită interpretării lor pe măsura jocului actorilor români, după fiecare spectacol, scena era invadată de copii care doreau să imortalizeze momentul fotografiindu-se cu actorii și cu păpușile.

De asemenea, de un real succes s-a bucurat și expoziția Călătoria lui Țăndărică, deschisă în data de 25 iulie la sediul proaspăt inauguratului ICR Beijing.

Expoziția a cuprins 50 de păpuși din patrimoniul Teatrului Țăndărică și a ilustrat tendințele inovatoare estetice, de construcție și de compoziție, din cei 70 de ani de activitate a teatrului.

Turneul a fost posibil și datorită sprijinului financiar substanțial oferit de Institul Cultural Român.

Foto: Țăndărică în China – teatrultandarica.ro

14
/01
/16

Născută la 14 ianuarie 1941, la Bascom, Florida (SUA), Faye Dunaway împlineşte, astăzi, 75 de ani. Pe marele ecran s-a făcut remarcată cu rolurile din ''Bonnie and Clyde'' - în care a jucat alături de Warren Beaty și Gene Hackman, fim pentru care a primit o nominalizare la Oscar (1968) la categoria cea mai bună actriță în rol principal -, ''The Thomas Crown Affair'' și ''Chinatown''.

13
/01
/16

Câştigătorii prestigioaselor Globuri de Aur (2016) au avut parte de o şedinţă foto inedită, fiind imortalizaţi în alb şi negru de olandezii Inez van Lamsweerde și Vinoodh Matadin. (Foto: Globurile de Aur 2016 – Instagram)

13
/01
/16

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Ungaria (MaNDA) iniţiază în 2016 o serie de proiecţii ce are menirea să prezinte, cu scop educativ, istoria filmului maghiar. În 2016 se împlinesc 120 de ani de la prima proiecţie de film din Budapesta şi de la deschiderea primului cinematograf în Budapesta, iar cu ocazia aniversării milenare s-a filmat primul film în Ungaria.

12
/01
/16

CRONICĂ DE FILM „The Hateful Eight”/„Cei opt odioşi”, noua nebunie autoreferenţială a lui Quentin Tarantino, este, în subtext, un puternic film politic, camuflat sub forma unui western în care sângele acaparează treptat şi fără ezitare ecranul.