Teatru și arhitectură la #FITSonline
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-si-arhitectura-la-fitsonline/

Evenimentul „Therme Forum. Teatru şi Arhtiectură”, organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu în parteneriat cu ARUP şi Therme Group are invitaţi de seamă din toată lumea.

Un articol de Liliana Matei|19 iunie 2020

Astrid Cora Fodor – Primarul Municipiului Sibiu, Constantin Chiriac – Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Robert Hanea – Fondator, Președinte și CEO Therme Group™, Louise Herron – CEO Sydney Opera House, Anthony Sargeant – CEO, Luminato Festival Toronto, Alison M. Friedman – Director Artistic, Performing Arts, West Kowloon Cultural District Authority, Alicia Adams – Vicepreședinte International Programming, John Kennedy Center for the Performing Arts, Matthias Woo – Director Executiv, Zuni Icosahedron, Hong Kong, Neil Barclay – Președinte și CEO, Charles H. Wright Museum of African American History sunt doar o parte dintre invitații celei de-a treia ediții a evenimentului „Therme Forum. Teatru și Arhtiectură”, organizat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu în parteneriat cu ARUP și Therme Group. Ediția din acest an a evenimentului, organizată sub tema „Puterea de a crede: cum pot mediul construit și tehnologia împuternici artiștii să modeleze lumea în care trăim?” va avea loc online, ca toate celelalte evenimente din programul FITS, în perioada 18 – 20 iunie 2020 și va fi transmisă pe site-ul oficial al FITS, dar și pe pagina de Facebook FITS.

În cel de-al treilea an al acestui forum despre relația dintre mediul construit și teatru, invitații ediției, arhitecți, formatori de opinie și lideri ai unor cunoscute organisme naționale și internaționale, analizează modul în care mediul fizic și cel virtual pot susține și inspira excelența în comunitatea teatrală. Pe parcursul a trei zile, invitații vor discuta despre modul în care noile tehnologii și designul inovator al spațiilor fizice au impact atât asupra procesului creativ, cât și asupra interacțiunii cu publicul. Va fi analizat, de asemenea, modul în care aceste tendințe se reflectă în evoluția gândirii în jurul finanțării și viabilității financiare ale facilităților pentru artă și cultură, precum și oportunități mai mari de dezvoltare a relațiilor dintre activitățile artistice, educaționale și comerciale.

Program Therme Forum. Teatru și Arhitectură. Ediția 2020

Joi, 18 iunie 2020

Ora 14:00: Sydney Opera House – O instituție de referință, comunitatea sa și condiția lumii artelor spectacolului – discuție cu Louise Herron – CEO Sydney Opera House, despre cum această instituție emblematică de spectacole, recunoscută la nivel mondial, reprezintă și reflectă identitatea orașului Sydney, impactul pe care îl are în comunitate și felul în care lumea artelor spectacolului a fost afectată de pandemie.

Invitați:

  • Louise Herron – CEO Sydney Opera House
  • Tateo Nakajima – Arup Fellow

Ora 14:30: Tendințe majore privind modul în care mediul construit fizic și virtual modelează lumea artelor spectacolului. Tateo Nakajima – Membru Arup, lider global al artelor, culturii și practicilor de divertisment Arup – va oferi o prezentare introductivă (de aproximativ 10 minute) cu privire la tendințele și provocările din domeniu.

Invitați:

  • Tateo Nakajima – Membru Arup (moderator)
  • Anthony Sargent – CEO, Luminato Festival Toronto, 2015-2020, Founding General Director, Sage Gateshead, 2000-2015
  • Alison M Friedman – Artistic Director, Performing Arts, West Kowloon Cultural District Authority
  • Neil Hubbard – Partner & Group Leader, Heatherwick Studio
  • Takashi Kudo – Branding Manager/Communications Director, teamLab
  • Fahrudin Salihbegovic – Wallscourt Fellow, Performance and Performance Technologies at UWE Bristol, Co-founder, Studio for Electronic Theatre

Vineri, 19 iunie 2020

Ora 14:00: Expresia artistică și transformarea povestirii. În lumea noastră în continuă schimbare, cum a afectat proiectarea tehnologiilor captivante și a mediilor fizice inovatoare, povestirea și procesul creativ? Ce oportunități oferă noile spații fizice și virtuale și cum se schimbă gândirea liderilor culturali și a creatorilor despre spațiu? Pe parcursul zilei, vom explora modul în care mediul nostru inspiră și susține creativitatea.

Invitați:

  • Matt Atwood – Theatre Consultant, ARUP (moderator)
  • Alicia Adams – VP International Programming, John Kennedy Center for the Performing Arts
  • Chilly Gonzales – Grammy-winning Canadian pianist and entertainer
  • Matthias Woo – Executive Director, Zuni Icosahedron, Hong Kong
  • Steven Chilton – Founder, Steven Chilton Architects

Ora 14:30: Therme Forum: Teatrul și Arhitectură 2018-2020 – Obiective și retrospective

Invitați:

  • Constantin Chiriac – President, Sibiu International Theatre Festival, General Manager, Radu Stanca National Theatre Sibiu
  • Dr. Robert C. Hanea – Founder, Chairman and CEO, Therme Group™
  • Tateo Nakajima – Arup Fellow

Sâmbătă, 20 iunie 2020

Ora 14:00: Viabilitatea culturală și impactul social: Explorarea gândirii evolutive despre finanțare și valoare în domeniul artelor.Evoluțiile în utilizarea povestirii fizice și virtuale, combinate cu nevoia în creștere pentru un stil de viață durabil, ne determină să punem întrebări despre valoarea teatrului pentru societate. În aceste sesiuni avem în vedere valoarea socială și economică a teatrului modern și a povestirii. Cum inspirăm și comunicăm această valoare? Și ce răspunsuri non-tradiționale asupra finanțării rezultă din aceste noi abordări?

Invitați :

  • Tateo Nakajima – Arup Fellow
  • Claire McColgan – Director, Culture Liverpool
  • Lorena Sander – Partnership Development Specialist, UNDP
  • Rachel Dickie – Investment Director, Legal & General’s Future Cites business
  • Neil Barclay – President and CEO, Charles H. Wright Museum of African American History
  • Shain Shapiro – Co-Founder & CEO, Sound Diplomacy
  • Yaroslava Babenchuk – Fulbright Global Scholar 2020 – 2022 (Romania; Singapore)

Ora 14:30: Cultura și identitatea orașului, economie și bunăstare socială. O discuție cu Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu, Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, și Robert Hanea, președinte și CEO al Therme Group cu privire la rolul pe care îl joacă cultura în conturarea orașului Sibiu și o perspectivă asupra dezvoltării viitoare.

Invitați:

  • Astrid Fodor – Primarul Municipiului Sibiu
  • Constantin Chiriac – President, Sibiu International Theatre Festival, General Manager, Radu Stanca National Theatre Sibiu
  • Dr. Robert C. Hanea – Founder, Chairman and CEO, Therme Group™
  • Tateo Nakajima – Arup Fellow

Spectacolele și evenimentele din cadrul ediției speciale #FITSonline sunt difuzate gratuit, în limbile română și engleză, exclusiv pe site-ul festivalului www.sibfest.ro/fits-online și pe pagina de Facebook FITS, în limba română. Pe site, spectacolele sunt transmise și în reluare, în fiecare seară, după încheierea premierelor.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.