Teatrul Apropo prezintă, în avanpremieră, piesa ,,Copilul rece’’
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-apropo-prezinta-in-avanpremiera-piesa-copilul-rece/

Luni, 25 Martie, ora 19:30, la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin” va avea loc avanpremiera piesei ,,Copilul rece’’- o producţie a Teatrului Apropo sprijinită de Teatrul Nottara.

Un articol de Andrada Văsii|21 martie 2013

Luni, 25 Martie, ora 19:30, la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin” va avea loc avanpremiera piesei ,,Copilul rece’’. Aceasta este o producție a Teatrului Apropo sprijinită de Teatrul Nottara.

Povestea este simplă:

El și ea, deși se puteau cunoaște oriunde altundeva, s-au cunoscut în toaleta femeilor dintr-un club numit Poligam. El și ea s-au căsătorit, și i-au invitat la nunta chiar și pe părinții ei. Au avut un fiu și o viață prosperă… Și totuși undeva, lucrurile au luat-o razna. Nici plasticul roz, nici gloss-ul, nici chiar Campari Orange-ul, nu au mai avut efect. Era post-disco a dezumanizării începe aici.

sau

O comi-tragedie la care spectatorii aleg distribuția. Se caută: o familie formată din mama și tata, fiica cea mica și prietenul ei, fiica cea mare și logodnicul acesteia, împreună cu un niște prieteni, un cuplu căsătorit, ce ajung sa comită o crimă. Se oferă spectacolul dorit de spectatori. Se cere responsabilitate.

Nişte tineri şi-au propus pe la începutul anului ăsta să facă un spectacol pe textul “Copilul rece” de Marius von Mayenburg. Le-a plăcut pentru că s-au identificat cu tonul ăsta de comedie atât de cinică încât devine tragică şi au vrut să spună mai departe povestea asta ce ar putea fi foarte bine un manifest al unei generaţii, aşa că s-au apucat de muncă. Au făcut o petrecere ca să strângă bani de drepturi de autor şi de producţie, Wanna Be a Small Mecena Party. Ceva mai mult de o sută de oameni au donat bani ca acest proiect să se întâmple. Apoi au căutat un spaţiu în care să joace şi şi-au dorit ca acest spaţiu să fie un teatru în toată regula. Ei, iată că au reuşit. După două luni de muncă asiduă, de la Wanna be a Small Mecena Party, via Teatrul Apropo, la Teatrul Nottara: “Copilul rece” de Marius von Mayenburg.

Mayenburg crează o imagine panoramică a unei societăţii aflate într-o degringoladă derizorie pendulând între fantezie, autoiluzionare şi imagine socială. Piesa este o farsă sordidă a existenţei, celula de bază a societăţii este dezintegrată şi reintegrată într-o pânză de vicii, slăbiciuni şi traume. Punctul comun al acestor indivizi este ura. Ura în toate formele sale. Ura născută în mediul burghez autosuficient şi narcisist pe care Mayenburg l-a mai explorat înainte, mediu petru care are o aplecare cinică sau poate chiar sardonică. Absurditatea şi gratuitatea răului dau naştere unui umor care se întinde de la absurd la maliţios.

Omul contemporan este traumatizat de frica ratării, a ierarhiilor. Lui, societatea îi stabileşte pas cu pas repere pe care trebuie să le bifeze, pentru ca ea să îl integreze. Libertatea este o chestiune de gust în spaţiul strâmt al regulilor lui “politically correct”, cu toţii jucăm un rol pe această scenă ce ne poate ridica în slăvi sau reduce la absurd atunci când încercăm să cântăm partitura în raport cu conceptul de fericire individuală.”Copilul rece”este un spectacol al generatiei noastre. Este un strigat ce nu poate fi altfel dect infundat printre rasete pentru ca suntem niste cinici. Si ne place.

Info:

Un spectacol/ performance de Catinca Drăgănescu

Cu: Cristina Drăghici Conrad Mericoffer Sorina Ştefănescu Alin State Irina Drăgănescu Oana Popescu Bogdan Nechifor Florin Hriţcu Sebastian Ciocan
Sound design: Sebastian Ciocan

Foto credit: Ciprian Duica

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

16
/02
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artiști din România și din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Evenimentul dedicat celui mai iubit dintre povestitorii noștri continuă cu o nouă ediție la Teatrul Ion Creangă. Inițiat anul trecut, „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“ aduce între 1 și 31 martie, atât la Sala Mare (Str. Piața Amzei 13), cât și la Sala Mică (Str. Biserica Amzei 21-23), peste 30 de reprezentații teatrale și ateliere pentru copii, toate inspirate din opera celui care ne-a lăsat texte ce au scris istorie atât în marea carte a literaturii, cât și în rândul interpretărilor regizorale.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.