Teatrul Apropo prezintă, în avanpremieră, piesa ,,Copilul rece’’
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-apropo-prezinta-in-avanpremiera-piesa-copilul-rece/

Luni, 25 Martie, ora 19:30, la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin” va avea loc avanpremiera piesei ,,Copilul rece’’- o producţie a Teatrului Apropo sprijinită de Teatrul Nottara.

Un articol de Andrada Văsii|21 martie 2013

Luni, 25 Martie, ora 19:30, la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin” va avea loc avanpremiera piesei ,,Copilul rece’’. Aceasta este o producție a Teatrului Apropo sprijinită de Teatrul Nottara.

Povestea este simplă:

El și ea, deși se puteau cunoaște oriunde altundeva, s-au cunoscut în toaleta femeilor dintr-un club numit Poligam. El și ea s-au căsătorit, și i-au invitat la nunta chiar și pe părinții ei. Au avut un fiu și o viață prosperă… Și totuși undeva, lucrurile au luat-o razna. Nici plasticul roz, nici gloss-ul, nici chiar Campari Orange-ul, nu au mai avut efect. Era post-disco a dezumanizării începe aici.

sau

O comi-tragedie la care spectatorii aleg distribuția. Se caută: o familie formată din mama și tata, fiica cea mica și prietenul ei, fiica cea mare și logodnicul acesteia, împreună cu un niște prieteni, un cuplu căsătorit, ce ajung sa comită o crimă. Se oferă spectacolul dorit de spectatori. Se cere responsabilitate.

Nişte tineri şi-au propus pe la începutul anului ăsta să facă un spectacol pe textul “Copilul rece” de Marius von Mayenburg. Le-a plăcut pentru că s-au identificat cu tonul ăsta de comedie atât de cinică încât devine tragică şi au vrut să spună mai departe povestea asta ce ar putea fi foarte bine un manifest al unei generaţii, aşa că s-au apucat de muncă. Au făcut o petrecere ca să strângă bani de drepturi de autor şi de producţie, Wanna Be a Small Mecena Party. Ceva mai mult de o sută de oameni au donat bani ca acest proiect să se întâmple. Apoi au căutat un spaţiu în care să joace şi şi-au dorit ca acest spaţiu să fie un teatru în toată regula. Ei, iată că au reuşit. După două luni de muncă asiduă, de la Wanna be a Small Mecena Party, via Teatrul Apropo, la Teatrul Nottara: “Copilul rece” de Marius von Mayenburg.

Mayenburg crează o imagine panoramică a unei societăţii aflate într-o degringoladă derizorie pendulând între fantezie, autoiluzionare şi imagine socială. Piesa este o farsă sordidă a existenţei, celula de bază a societăţii este dezintegrată şi reintegrată într-o pânză de vicii, slăbiciuni şi traume. Punctul comun al acestor indivizi este ura. Ura în toate formele sale. Ura născută în mediul burghez autosuficient şi narcisist pe care Mayenburg l-a mai explorat înainte, mediu petru care are o aplecare cinică sau poate chiar sardonică. Absurditatea şi gratuitatea răului dau naştere unui umor care se întinde de la absurd la maliţios.

Omul contemporan este traumatizat de frica ratării, a ierarhiilor. Lui, societatea îi stabileşte pas cu pas repere pe care trebuie să le bifeze, pentru ca ea să îl integreze. Libertatea este o chestiune de gust în spaţiul strâmt al regulilor lui “politically correct”, cu toţii jucăm un rol pe această scenă ce ne poate ridica în slăvi sau reduce la absurd atunci când încercăm să cântăm partitura în raport cu conceptul de fericire individuală.”Copilul rece”este un spectacol al generatiei noastre. Este un strigat ce nu poate fi altfel dect infundat printre rasete pentru ca suntem niste cinici. Si ne place.

Info:

Un spectacol/ performance de Catinca Drăgănescu

Cu: Cristina Drăghici Conrad Mericoffer Sorina Ştefănescu Alin State Irina Drăgănescu Oana Popescu Bogdan Nechifor Florin Hriţcu Sebastian Ciocan
Sound design: Sebastian Ciocan

Foto credit: Ciprian Duica

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.

24
/09
/23

Insula Hydra. Soarele. Marea. Cel mai bun loc de unde poți privi luna. Iubire. Nebunie. Căutare. Depresie. Tristețe. Iubire. Sexualitate. Droguri. Sinucidere. Moarte. Artă. Iubire…