Teatrul Apropo prezintă, în avanpremieră, piesa ,,Copilul rece’’
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-apropo-prezinta-in-avanpremiera-piesa-copilul-rece/

Luni, 25 Martie, ora 19:30, la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin” va avea loc avanpremiera piesei ,,Copilul rece’’- o producţie a Teatrului Apropo sprijinită de Teatrul Nottara.

Un articol de Andrada Văsii|21 martie 2013

Luni, 25 Martie, ora 19:30, la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin” va avea loc avanpremiera piesei ,,Copilul rece’’. Aceasta este o producție a Teatrului Apropo sprijinită de Teatrul Nottara.

Povestea este simplă:

El și ea, deși se puteau cunoaște oriunde altundeva, s-au cunoscut în toaleta femeilor dintr-un club numit Poligam. El și ea s-au căsătorit, și i-au invitat la nunta chiar și pe părinții ei. Au avut un fiu și o viață prosperă… Și totuși undeva, lucrurile au luat-o razna. Nici plasticul roz, nici gloss-ul, nici chiar Campari Orange-ul, nu au mai avut efect. Era post-disco a dezumanizării începe aici.

sau

O comi-tragedie la care spectatorii aleg distribuția. Se caută: o familie formată din mama și tata, fiica cea mica și prietenul ei, fiica cea mare și logodnicul acesteia, împreună cu un niște prieteni, un cuplu căsătorit, ce ajung sa comită o crimă. Se oferă spectacolul dorit de spectatori. Se cere responsabilitate.

Nişte tineri şi-au propus pe la începutul anului ăsta să facă un spectacol pe textul “Copilul rece” de Marius von Mayenburg. Le-a plăcut pentru că s-au identificat cu tonul ăsta de comedie atât de cinică încât devine tragică şi au vrut să spună mai departe povestea asta ce ar putea fi foarte bine un manifest al unei generaţii, aşa că s-au apucat de muncă. Au făcut o petrecere ca să strângă bani de drepturi de autor şi de producţie, Wanna Be a Small Mecena Party. Ceva mai mult de o sută de oameni au donat bani ca acest proiect să se întâmple. Apoi au căutat un spaţiu în care să joace şi şi-au dorit ca acest spaţiu să fie un teatru în toată regula. Ei, iată că au reuşit. După două luni de muncă asiduă, de la Wanna be a Small Mecena Party, via Teatrul Apropo, la Teatrul Nottara: “Copilul rece” de Marius von Mayenburg.

Mayenburg crează o imagine panoramică a unei societăţii aflate într-o degringoladă derizorie pendulând între fantezie, autoiluzionare şi imagine socială. Piesa este o farsă sordidă a existenţei, celula de bază a societăţii este dezintegrată şi reintegrată într-o pânză de vicii, slăbiciuni şi traume. Punctul comun al acestor indivizi este ura. Ura în toate formele sale. Ura născută în mediul burghez autosuficient şi narcisist pe care Mayenburg l-a mai explorat înainte, mediu petru care are o aplecare cinică sau poate chiar sardonică. Absurditatea şi gratuitatea răului dau naştere unui umor care se întinde de la absurd la maliţios.

Omul contemporan este traumatizat de frica ratării, a ierarhiilor. Lui, societatea îi stabileşte pas cu pas repere pe care trebuie să le bifeze, pentru ca ea să îl integreze. Libertatea este o chestiune de gust în spaţiul strâmt al regulilor lui “politically correct”, cu toţii jucăm un rol pe această scenă ce ne poate ridica în slăvi sau reduce la absurd atunci când încercăm să cântăm partitura în raport cu conceptul de fericire individuală.”Copilul rece”este un spectacol al generatiei noastre. Este un strigat ce nu poate fi altfel dect infundat printre rasete pentru ca suntem niste cinici. Si ne place.

Info:

Un spectacol/ performance de Catinca Drăgănescu

Cu: Cristina Drăghici Conrad Mericoffer Sorina Ştefănescu Alin State Irina Drăgănescu Oana Popescu Bogdan Nechifor Florin Hriţcu Sebastian Ciocan
Sound design: Sebastian Ciocan

Foto credit: Ciprian Duica

09
/06
/17

De Staat este o trupă olandeză de rock alternativ, ce a debutat în 2009 cu albumul „Wait for Evolution” și, la scurt timp după aceea, a fost prezentă pe toate scenele importante din Olanda și la festivaluri precum Lowlands și Pinkpop, iar la nivel internațional, la festivalurile Sziget și Glastonbury. În 2013 au lansat albumul „I_CON”, care a primit premiul Edison, cel mai prestigios premiu în materie de muzică din Olanda.

09
/06
/17

CINEPUB prezintă la TIFF Proiecția Specială Să mori rănit din dragoste de viață (regia: Mircea Veroiu), oferă Premiul Publicului în cadrul Zilelor Filmului Românesc și sprijină secțiunea Umbre-Scurtmetraje (Shadows Shorts) prin conceptul creativ al campaniei de promovare si producerea video-ului de promovare.

08
/06
/17

“Karamazovii” de Horia Lovinescu și Dan Micu, în regia Nonei Ciobanu, adaptare a romanului “Frații Karamazovi” de F.M. Dostoievski este cea de-a cincea premieră propusă de Teatrul Mic în această stagiune, după poemul teatral rock, ”Deșteptarea Primăverii” de Frank Wedekind, în regia lui Vlad Cristache și pe muzica live a trupei FiRMA; ”Rendez-vous pe Lună” de Alexandr Galin, în regia lui Gelu Colceag; “Familia Fără Zahăr”, în regia lui Radu Apostol, coproducție cu Centrul de Teatru Educațional Replika și ”Singularity”, coproducție cu Teatrul de Artă București, în regia Marianei Cămarășan.

08
/06
/17

Între 20-27 mai, Buzăul a devenit scena Festivalului ”Buzău Iubește Teatrul”, un ”nou festival vechi” împrospătat cu un nume și un concept de organizare nou. Spectacole dintre cele mai noi și apreciate din București, dar și două spectacole din Piatra Neamț și Suceava, o secțiune pentru studenți și alta pentru copii, spectacole de stradă și conferințe. L-am prins pe foarte activul director Adrian Găzdaru în mijlocul festivalului și l-am rugat să-și tragă puțin sufletul și să ne povestească despre FBIT.

08
/06
/17

Vineri, 9 iunie 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio propune un concert inedit la Sala Radio, la granița între simfonic, jazz și ritmuri de tango argentinian, avându-l ca invitat special pe unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați saxofoniști de origine greacă, Theodore Kerkezos.

07
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) găzduiește pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 10 ani. În mod similar edițiilor anterioare, proiecția filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele și personajele scurtmetrajelor proiectate.

07
/06
/17

Într-o zi de 8 iunie (2007) se stingea din viață, pe un pat de spital, suferind de ciroză, Adrian Pintea. Avea doar 53 de ani, o vârsta la care ar mai fi avut multe de spus în teatru și film. Actorul a plecat din această lume neîmplinindu-și un vis.

06
/06
/17

TEATRU „Artists Talk”, spectacol de Gianina Cărbunariu, se joacă la ARCUB. A fost o revelație a acestei stagiuni. Artiștii – Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Bogdan Zamfir – sunt printre cei mai buni din țara noastră, și o demonstrează din nou.

06
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Puține sunt domeniile unde românii, în țară sau în străinătate, să nu se fi manifestat deplin, să fi ”făcut dâră” în domeniu ori să ajungă chiar înainte-mergători. Vlaicu Ionescu (1922-2002) a urmat filosofia la București, apoi Conservatorul de muzică și Școala de pictură bisericească a Patriarhiei.

06
/06
/17

“Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an, va putea fi văzut în avanpremieră la TIFF miercuri, 7 iunie, de la ora 20,30, la Cinema Florin Piersic, în prezența actriței Alexandra Borbély. Filmul va fi reluat și vineri, 9 iunie, de la ora 21,45, la Cinema Victoria. Ambele proiecții sunt deja sold out, fiind astfel primul film din festival la care nu mai sunt bilete disponibile publicului la nici una dintre proiecții.

06
/06
/17

Într-o zi de 6 iunie se nastea, la Botoşani, istoricul, dramaturgul și academicianul Nicolae Iorga. Se spune că Iorga, în timpul unui voiaj cu trenul de la București la Paris și retur, scria, în legănarea vagonului cu paturi, o carte întreagă, două-trei conferințe și o sumedenie de articole pe deasupra.

05
/06
/17

Dramaturgul Saviana Stănescu, născută în România și stabilită în Statele Unite ale Americii, a fost invitată recent să țină, alături de Matei Vișniec, un workshop de scriere dramatică în cadrul programului POINT New Writing, desfășurat la festCO 2017. Despre întâlnirea sa cu tinerii dramaturgi de la noi, dar și despre cum se scrie teatru azi, în rândurile care urmează...

05
/06
/17

În perioada 18-21 mai 2017 s-a desfăşurat la Sibiu cea de-a 47 ediţie a Sibiu Jazz Festival. 4 zile de concerte în aer liber cu muzică de calitate, expoziţii, jam session în bucătărie şi voie bună.

05
/06
/17

Marcel Iureș a primit Premiul de excelență la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO, în cadrul galei desfășurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul și diploma i-au fost înmânate de George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie.