Teodor Corban, la prima ediţie Nocturne din noul sezon
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodor-corban-la-prima-editie-nocturne-din-noul-sezon/

Vineri, 16 octombrie, Marina Constantinescu deschide noul sezon Nocturne cu poveşti despre Aferim!, dar şi despre actorul care vine din lumea teatrului şi care a cunoscut faima datorită filmului. De la ora 23.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2015

De peste 20 de sezoane nu a abdicat nicio secundă de la reverenţa în faţa adevăratei valori. Şi au fost sute de ediţii, cu invitaţi din cele mai frumoase domenii ale culturii – teatru, film, televiziune, muzică, dans, fotografie, pictură etc.

Prima ediţie din noul sezon Nocturne îl are ca invitat pe Teodor Corban, un actor complex, profund şi sensibil, elevul lui Dem Rădulescu, la rândul său o personalitate conştientă de propria strălucire, dar care se căuta şi se îndoia permanent.

O parte din Dem Rădulescu regăsim astăzi în discipolul Teodor Corban.

Mai mult de 20 de ani, invitatul Nocturnelor de vineri s-a împărţit între scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi platourile de filmare.

„Mulţi dintre regizorii de film nu agreează teatrul. Mi-au spus că suntem nesinceri acolo…”, spune Teodor Corban. Cu toate acestea, Corneliu Porumboiu l-a văzut într-o piesă la Iaşi şi, astfel, Teo Corban a ajuns să joace în „A fost sau n-a fost?” şi să-l numească pe tânărul regizor naşul său în film. Iar drumul către o celebritate recunoscută la Cannes sau la Berlin a început să se deschidă.

Referitor la statutul meu de om important, eu încă am o stare de râs interior referitor la ce mi se întâmplă de ceva vreme –  Teo Corban.

Recunoaşte că, deşi orice actor, la început, se visează vedetă, el nu ştie să primească aceste ecouri calde ale faimei venite la vârsta „uşor coaptă”.

În 2015, a jucat rolul „Costandin” în succesul lui Radu Jude, Aferim!. În emisiune, Marina Constantinescu rememorează starea pe care a trăit-o la proiecţia filmului: „Când am văzut Aferim!, a fost o revelaţie dincolo de ce înseamnă această lumină pusă pe un secol XIX… minute în şir nu v-am recunoscut!”.

Pentru acest rol, Teodor Corban a fost nominalizat la categoaria „Cel mai bun actor” la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de

Teodor Corban

Teodor Corban

Film de la Berlin. Pentru mulţi români, el a fost premiantul.

„Pe mine m-a surprins că Aferim! a ieşit bine, că a plăcut. Eu am vrut mai mult de la mine”, recunoaşte, poate prea critic cu sine, Teodor Corban.

Cel mai mult îl deranjează pe actorul ieşean impostura, sintagma „imaginea contează” şi talmeş-balmeşul non-valorilor cu adevăratele personalităţi.

 Când ştim că în sală este un regizor de film, toţi actorii jucăm… altfel – Teodor Corban

„E foarte dureros când plec de la teatru. La începuturi, aveam senzaţia că, după spectacol, toată lumea trebuie să mă recunoască pe stradă.”

Mai multe despre actorul care vine din lumea teatrului, deşi faima şi recunoaşterea le-a cunoscut datorită filmului, aflăm la Nocturne din 16 octombrie, ora 23.00. Emisiunea poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD, dar şi pe platforma online TVR+.

Foto: Teodor Corban, Marina Constantinescu – tvr.ro

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.