Texte clasice în formule regizorale curajos de contemporane, la FITCA 2016!
https://www.ziarulmetropolis.ro/texte-clasice-in-formule-regizorale-curajos-de-contemporane-la-fitca-2016/

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad se află la jumătatea drumului şi continuă să ofere publicului arădean şi invitaţilor săi şansa descoperirii variatelor formule teatrale şi a unor întâlniri de excepţie.

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2016

La FITCA, în următoarele două zile, regizoarea Ada Lupu Hausvater, trupa SUBCARPAŢI şi scenografa Iuliana Vîlsan re-creează lumea shakespeariană pe texte remixate de Peca Ştefan. Iar directorul de scenă Victor Ioan Frunză împreună cu scenografa Adriana Grand redescoperă actualitatea lui Molière.

Mâine, 17 noiembrie, în a şasea zi a Festivalului, de la obişnuita oră 19.00 şi în aceeaşi sală plină de aer proaspăt, sărbătoresc, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara prezintă „Hamlet” (foto). Nu unul prăfuit, nici unul vocal pentru care adevărul, principiile și exercițiul libertății reduc compromisul și meschinăria la dimensiunea unui vârf de spadă. Ci un Hamlet profund social, remixat de Peca Ştefan şi inspirat pigmentat de sunetele cu reflexe ancestrale ale artiştilor de la Subcarpaţi. Un spectacol curajos de contemporan, o lume apusă, dar extrem de actuală. Simbolul cultural universal cuprins într-un text precum „Hamlet” este revelat de Ada Lupu Hausvater într-un spectacol fără limitări canonice.

Spectacolul „Domnul Jurdan” certifică valabilitatea universală a structurii „Burghezului gentilom” de Jean-Baptiste Poquelin Molière. Rescrisă dramaturgic de Victor Ioan Frunză şi jucată de actorii Teatrului „Regina Maria” din Oradea, piesa se transformă într-un spectacol al vremurilor noastre. O comedie cu un nou înveliş, despre un nepieritor parvenit, pedant care îşi decorează viaţa cu aceleaşi artificii dar, de această dată, în „tendinţele” vremii. Directorul de scenă semnalează această încercare eternă şi asiduă de a corespunde înaltei societăţi, însă fără a ştirbi spiritul comediei, râsul tonic care îndreaptă moravuri. Spectacolul este prezentat la Arad Vineri, 18 noiembrie, ora 19.00, la Sala Mare.

Seara de vineri se va sfârşi într-o cheie muzical-vizuală remarcabilă. Un eveniment-happening, unic în România – The Tango Orchestra Show, produs de Asociaţia Tango Timişoara. O compoziţie aparte ce cuprinde tangouri originale compuse de Cári Tibor, interpretate de The Tango Orchestra – Cári Tibor Project şi „ilustrate” cu lucrările pictorului Andrei Medinski. De la ora 22.00, în Sala Studio. Un eveniment exerciţiu de eliberare a spiritului de convenţiile artei.

Foto:  Adrian Piclisan

 

*

 

 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.