Theater Networking Talents aduce 14 tineri regizori pe scena Teatrului Național din Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/theater-networking-talents-aduce-14-tineri-regizori-pe-scena-teatrului-national-din-craiova/

Între 5 şi 9 iulie 2022, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova devine rampa de lansare a tinerilor absolvenţi de regie ai universităţilor din România, odată cu cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents (TNT).

Un articol de Liliana Matei|27 iunie 2022

Spectacole, dezbateri, ateliere, instalații urbane, concerte, vizionări de filme de scurtmetraj sunt doar o parte din activitățile ce vor avea loc în timpul Theater Networking Talents (TNT).

După doi ani în care situația epidemiologică a făcut imposibilă organizarea festivalului, această ediție-maraton va reuni o selecție a celor mai bune producții ale regizorilor români care au absolvit facultatea în promoțiile 2020/2021/2022 (licență și master). Sunt invitate paisprezece spectacole ale absolvenților din București, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș, producții montate pe texte clasice, contemporane sau chiar devised.

Multe dintre ele au fost deja preluate sau produse de companii teatrale precum #Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani, Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Teatrul de Stat Constanța sau Teatrul Municipal L.S. Bulandra, București.

Spectacolele vor fi prezentate în cadrul unui showcase în fața publicului craiovean, a managerilor de teatre, producătorilor independenți sau selecționerilor de festivaluri invitați din toată țara, precum și a altor artiști, viitori colegi de breaslă.

Cele 14 nume pe care ediția a IV-a a TNT le aduce în prim-plan sunt Tudor Antofie, Răzvan Enciu, Irisz Kovacs, Petro Ionescu, Vlad Isăilă, Irina Moscu, Alin Neguțoiu, Tudor Nicorici, Bianca Oprea, Mara Oprea, Cosmin Panaite, Mihai Păcurar, Monica Stoica și Máté Szilvay. Spectacolele lor vor putea fi urmărite în cele trei săli ale Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

Alături de cele 14 spectacole ale regizorilor din showcase, programul Theater Networking Talents (TNT) include și numeroase activități dedicate atât artiștilor din toate domeniile artelor spectacolului cât și publicului larg: dezbateri (moderate de Iulia Popovici), instalații, scurtmetraje ale absolvenților de regie film (selecționate de Andrei Rus), și două concerte (susținute de Paulina și Valeria Stoica).

Theater Networking Talents (TNT) este organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Departamentul Arte și Media din cadrul Universității Craiova, cu sprijinul partenerilor: Casa de Cultură „Traian Demetrescu” și UNITER.

TNT continuă parteneriatul cu Goethe Institut, prin workshopurile programului internațional New Stages Southeast, în cadrul cărora tineri dramaturgi și regizori vor continua lucrul la proiectele începute la Craiova în toamna anului trecut, sub îndrumarea mentorilor Rebekka Kricheldorf și Theodor Cristian Popescu.

Pentru evenimentele din cadrul TNT intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza rezervărilor făcute la Agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu”.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.