Tiberiu Soare și Andrei Șerban au fost premiați la Gala Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiberiu-soare-si-andrei-serban-au-fost-premiati-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural/

GalaPremiilor Radio România Cultural s-a desfăşurat la Teatrul Odeon, luni, 18 martie, de la ora 19.00, avându-l ca amfitrion pe Vlad Ivanov.

Un articol de Andrada Văsii|20 martie 2013

Cea de-a XIII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural s-a desfăşurat la Teatrul Odeon, luni, 18 martie, de la ora 19.00 şi l-a avut ca amfitrion pe Vlad Ivanov.

Construită ca un adevărat spectacol de culoare, muzică, eleganţă, gala a fost un eveniment onorat de personalităţi ale vieţii culturale şi artistice, spectatori, jurnalişti. Evenimentul a fost urmărit live de telespectatorii TVR2, ascutătorii Radio România Cultural, Radio Târgu Mureş dar şi pe internet la www.radioromaniacultural.ro.

Au fost acordate premii pentru opt secţiuni diferite care au fost gândite pentru a crea o imagine cât mai fidelă a lumii culturale româneşti şi a celor mai importante realizări ale anului 2012, în diferite domenii ale culturii. Din juriul ce a hotărât câştigătorii au facut parte: scriitorul şi profesorul Titus Vîjeu, scriitorul şi traducătorul Bogdan Ghiu, regizorul Attila Vizauer, eseistul şi traducătorul Valentin Protopopescu, publicistul şi scriitorul Dorin Liviu Bîtfoi şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

Ambianţa sonoră a fost asigurată de Cristian Soleanu la saxofoane, George Natsis la pian, Adrian Mircea Flautistu la contrabas şi chitară bas şi Vlad Popescu la baterie, solistă Nadia Trohin.

În cadrul galei au fost acordate cinci premii speciale:

Premiul de Excelenţă a fost decernat scriitorului Şerban Foarţă

Premiul Lux Mundi i-a revenit regizorului Andrei Şerban

Premiul ”In memoriam Iosif Sava” s-a acordat tenorului Bogdan  Mihai

Premiul pentru “Proiecte culturale”- Centrului de Proiecte Culturale al Primăriei  Municipiului Bucureşti ARCUB

Premiul “Radio România 85”- Târgului Internaţional “Gaudeamus” – Carte de învăţătură

 

Premiile pe secţiuni au fost următoarele:

Premiul pentru Poezie i-a revenit lui Dan Sociu pentru volumul ‘’Poezii naive şi sentimentale’’ apărut la Editura Cartea Românească

Premiul pentru Proză i-a revenit Florinei Ilis, pentru volumul ‘’Vieţile paralele’’, apărut la Editura Cartea Românească

Premiul pentru Film  a revenit filmului După dealuri de Cristian Mungiu

Premiul pentru Teatru a fost decernat lui Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional I. L.Caragiale din Bucureşti pentru Anul Caragiale

Premiul la categoria Arte  plastice a fost obţinut de pictorul Gheorghe Anghel

Premiul pentru Muzică i-a revenit dirijorului Tiberiu Soare

Premiul pentru Educaţie a fost obţinut de Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”

Premiul pentru Ştiinţă-Dr. fiz. Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Nucleară “Horia Hulubei”, IFIN-HH

 

Credit foto: Mihai Barbu

 

 

24
/09
/15

Agresat de: soția depresivă, amanta posesivă, fiul parazit, menajera prea curioasă, vecinul intruziv, el vrea doar... O oră de liniște. După « Les VisIteurs » și « "Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?"», o nouă comedie, în cinematografe, cu Christian Clavier.

23
/09
/15

5 scurtmetraje și două documentare românești au fost incluse în selecția HipTrip Travel Film Festival de anul acesta. Aflat la a doua ediție, festivalul își continuă misiunea de a inspira și încuraja spectatorii să se transforme din turiști, în călători și chiar în exploratori, oferind filmelor românești un loc aparte în programul festivalului.

23
/09
/15

Filmul care a şocat o lume întreagă şi a schimbat perspectiva asupra supravegherii cetăţenilor, distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, poate fi văzut în premieră în România, pe 25 septembrie, de la 22.10, la TVR 1.

23
/09
/15

Seymour Bernstein, pianistul, are optzeci și opt de ani. Și la optzeci și opt de ani, omul acesta poate să spună că nu credea să ajungă cu mâinile lui până la Dumnezeu. Iar adevărul este că el chiar a ajuns cu mâinile lui până la Dumnezeu, căci Seymour cu adevărat este dintre aceia pentru care au apărut pe lume sonatele și pianele și melancolia.

22
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă Denis Villeneuve nu revoluţionează nici filmul de acţiune, nici pe cel de autor, „Sicario”, o combinaţie între cele două, este spectacol pur.

22
/09
/15

Lungmetrajul "Room", realizat pe baza unui roman nominalizat la Man Booker Prize, despre o mamă şi fiul ei care sunt ţinuţi în captivitate timp de cinci ani, a câştigat premiul People's Choice, cea mai importantă distincţie decernată la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

21
/09
/15

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est sărbătorește, în octombrie, 10 ani de existență, alături de invitați de excepție. Două dintre cele mai mari studiouri de animație din lume, Pixar și LAIKA, vin la București pentru a oferi publicului acces în culisele animației la cel mai înalt nivel.

21
/09
/15

Regizorul Nima Nourizadeh și scenaristul Max Landis au ieşit din tipare cu cea mai nouă producție FilmNation Entertainment, „American Ultra: Agent Descoperit”. Filmul aduce în prim plan povestea fascinantă a lui Mike (Jesse Eisenberg), un tip veşnic „fumat”, aparent ghinionist şi nemotivat, care este de fapt un agent CIA letal, extrem de bine antrenat, aflat în aşteptare.

20
/09
/15

Cei mai mici fani ai animaţiei au un nou prilej de entuziasm, la început de octombrie: ediţia aniversară Anim’est, ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivalului, pregăteşte o nouă selecţie de filme îndrăgite şi premiate în toată lumea, proiectate la Bucureşti în cadrul secţiunii Minimest.

19
/09
/15

Inaugurată cu ocazia Zilelor Bucureștului, aplicația mobilă ARCUB îi va ţine pe bucureșteni la curent cu ultimele noutăți din film, muzică, teatru, dans, fotografie, carte, workshop-uri tematice sau alte evenimente culturale din stradă. Disponibilă gratuit pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS sau Android, aplicația oferă posibilitatea de a obține toate informațiile necesare despre evenimentele din Capitală.

18
/09
/15

Realizatoriii filmului Un etaj mai jos se vor întâlni cu publicul din București astăzi 18 septembrie, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. La Cinema Studio, vor răspunde curiozităților spectatorilor, după proiecția de la 20.00, regizorul Radu Muntean, actorul Teodor Corban, scenaristul Alexandru Baciu și directorul de imagine Tudor Lucaciu. Echipa se va muta apoi la Cinema Elvire Popesco, pentru o sesiune de Q&A aproape de miezul nopții, la finalul proiecției de la 22.00.

18
/09
/15

O poveste de dragoste cu un soț fantomă, iubiri interzise, mentalități distructive, căutători de comori și drame de conștiință - cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.