TIFF 2015 – Drame întunecate, parodii SF şi filme-şoc la ediţia din acest an a festivalului
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2015-drame-intunecate-parodii-sf-si-filme-soc-la-editia-din-acest-an-a-festivalului/

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va aduce pe marile ecrane o serie de producţii cinematografice neaşteptate. Aşadar, mai multe drame psihologice, producţii horro şi thriller, dar şi filme poliţiste vor fi proiectate în secţiunile „Umbre”/”Shadows” şi „Fără limită”/”No Limit”.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2015

Răzbunări, drame psihologice, parodii SF şi abordări neaşteptate ale horror-ului, thriller-ului, western-ului sau filmului poliţist se regăsesc şi anul acesta în cele mai „întunecate” secţiuni ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF): „Umbre”/„Shadows” şi „Fără limită”/„No Limit”.

Pentru prima dată, poveştile din „Umbre-Scurtmetraj”/„Shadows Shorts” nu vor mai rula înaintea filmelor din competiţie, ci în calupuri separate. Spectatorii vor putea urmări 12 producţii selectate sub umbrela „Everyone dies. Fast”.

Vor rula, printre altele, „Pădurea neagră”/„El bosque negro”, „Copilul vădit”/„The Obvious Child”, „Accidentul”/„Broken Night”, „Secerătoarea”/„Autumn Harvest” şi „Stomacul”/„The Stomach”.

În „Umbre-Lungmetraj”, printre filmele selecţionate de directorul artistic Mihai Chirilov se află „Haemoo” (r. Shim Sung-bo), un thriller despre un subiect delicat – traficul de oameni. Pelicula  „transformă o tragedie reală într-un comentariu asupra inegalităţii sociale şi a costului supravieţuirii”, scria Variety.

Din Japonia vine, în premieră internaţională, o dramă cu accente horror, „Canalul răzbunării”/„The Revenge Channel” (r. Hisatake Kikkawa), în care o reuniune de clasă conduce la violenţe extreme, atunci când trei prietene decid să îi pedepsească pe cei care le-au agresat în timpul şcolii.

Darkness on the Edge of Town

Darkness on the Edge of Town

În „Întuneric la marginea oraşului”/„Darkness on the Edge of Town”, debutantul Patrick Ryan propune o poveste cu multe turnuri neaşteptate inclusiv pentru protagonişti, atunci când o adolescentă promite să răzbune moartea surorii sale mai mari.

O poveste infuzată de crimă este şi cea a romancierului Eric Cherrière, care păşeşte pentru prima dată în spatele camerei pentru „Cruzime”/„Cruel”, o fascinantă dramă noir ce sondează motivaţiile unui criminal în serie.

De la Berlinală vine „Sibylle” (r. Michael Krummenacher), un thriller psihologic în care viaţa unei arhitecte este transformată tumultuos şi imprevizibil atunci când devine martora unui accident, în timpul unei vacanţe.

Tot din Germania, horror-ul romantic „În căutarea iubirii adevărate”/„True Love Ways” (r. Mathieu Seiler) face tranziţia de la un portret intim al unui cuplu în impas la o macabră cursă de-a şoarecele şi pisica.

Lista filmelor „întunecate” sau neconvenţionale de la TIFF e întregită de ultimele confirmări din secţiunea „Fără limită”/„No Limit”. „Navajazo” (r. Ricardo Silva), premiat cu Leopardul de Aur la Locarno

The Chambermaid Lynn

The Chambermaid Lynn

2014, este un melanj de documentar şi ficţiune distopică, în care personajele supravieţuiesc într-un mediu ostil, la graniţa dintre SUA şi Mexic, „Dyke Hard” – o parodie muzicală SF despre o trupă rock de lesbiene, prezentată şi în TIFF Campus, iar „German Angst”, un omnibus şocant în trei părţi, cu poveşti despre dragoste, sex şi moarte într-un Berlin mistic.

Camerista Lynn”/„The Chambermaid Lynn” este o fabulă modernă despre fetişism în care protagonistele sunt un duo insolit: o menajeră obsesiv-compulsivă şi o lucrătoare sexuală dominatoare şi androgină.

În „Supernova”, va rula câştigătorul celui mai recent Leu de Aur de la Veneţia, noul film al lui Roy Andersson – „Un porumbel cugetând pe o ramură”/„A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”.

În aceeaşi secţiune vin cele mai recente filme de Christian Petzold şi Alexei Gherman Jr. Distribuit în România de Macondo, „Phoenix”, laureat cu premiul FIPRESCI la San Sebastián, cu un scenariu scris împreună cu Harun Farocki, este povestea unei cântărrţe evreice care a supravieţuit Holocaustului, dar a rămas desfigurată. Drama lui Gherman, „Sub nori electrici”/„Under Electric Clouds”, aruncă o privire la Rusia anului 2017, la o sută de ani după revoluţia care a dus ulterior la constituirea Uniunii Sovietice.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 14-a, se desfăşoară în perioada 29 mai – 7 iunie 2015, la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.

Foto: TIFF 2015 – tiff.ro/en

23
/09
/15

5 scurtmetraje și două documentare românești au fost incluse în selecția HipTrip Travel Film Festival de anul acesta. Aflat la a doua ediție, festivalul își continuă misiunea de a inspira și încuraja spectatorii să se transforme din turiști, în călători și chiar în exploratori, oferind filmelor românești un loc aparte în programul festivalului.

23
/09
/15

Filmul care a şocat o lume întreagă şi a schimbat perspectiva asupra supravegherii cetăţenilor, distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, poate fi văzut în premieră în România, pe 25 septembrie, de la 22.10, la TVR 1.

23
/09
/15

Seymour Bernstein, pianistul, are optzeci și opt de ani. Și la optzeci și opt de ani, omul acesta poate să spună că nu credea să ajungă cu mâinile lui până la Dumnezeu. Iar adevărul este că el chiar a ajuns cu mâinile lui până la Dumnezeu, căci Seymour cu adevărat este dintre aceia pentru care au apărut pe lume sonatele și pianele și melancolia.

22
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă Denis Villeneuve nu revoluţionează nici filmul de acţiune, nici pe cel de autor, „Sicario”, o combinaţie între cele două, este spectacol pur.

22
/09
/15

Lungmetrajul "Room", realizat pe baza unui roman nominalizat la Man Booker Prize, despre o mamă şi fiul ei care sunt ţinuţi în captivitate timp de cinci ani, a câştigat premiul People's Choice, cea mai importantă distincţie decernată la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

21
/09
/15

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est sărbătorește, în octombrie, 10 ani de existență, alături de invitați de excepție. Două dintre cele mai mari studiouri de animație din lume, Pixar și LAIKA, vin la București pentru a oferi publicului acces în culisele animației la cel mai înalt nivel.

21
/09
/15

Regizorul Nima Nourizadeh și scenaristul Max Landis au ieşit din tipare cu cea mai nouă producție FilmNation Entertainment, „American Ultra: Agent Descoperit”. Filmul aduce în prim plan povestea fascinantă a lui Mike (Jesse Eisenberg), un tip veşnic „fumat”, aparent ghinionist şi nemotivat, care este de fapt un agent CIA letal, extrem de bine antrenat, aflat în aşteptare.

20
/09
/15

Cei mai mici fani ai animaţiei au un nou prilej de entuziasm, la început de octombrie: ediţia aniversară Anim’est, ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivalului, pregăteşte o nouă selecţie de filme îndrăgite şi premiate în toată lumea, proiectate la Bucureşti în cadrul secţiunii Minimest.

19
/09
/15

Inaugurată cu ocazia Zilelor Bucureștului, aplicația mobilă ARCUB îi va ţine pe bucureșteni la curent cu ultimele noutăți din film, muzică, teatru, dans, fotografie, carte, workshop-uri tematice sau alte evenimente culturale din stradă. Disponibilă gratuit pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS sau Android, aplicația oferă posibilitatea de a obține toate informațiile necesare despre evenimentele din Capitală.

18
/09
/15

Realizatoriii filmului Un etaj mai jos se vor întâlni cu publicul din București astăzi 18 septembrie, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. La Cinema Studio, vor răspunde curiozităților spectatorilor, după proiecția de la 20.00, regizorul Radu Muntean, actorul Teodor Corban, scenaristul Alexandru Baciu și directorul de imagine Tudor Lucaciu. Echipa se va muta apoi la Cinema Elvire Popesco, pentru o sesiune de Q&A aproape de miezul nopții, la finalul proiecției de la 22.00.

18
/09
/15

O poveste de dragoste cu un soț fantomă, iubiri interzise, mentalități distructive, căutători de comori și drame de conștiință - cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

18
/09
/15

„Emoţionant, magic, memorabil”, notează Sunday Mirror despre AMY, filmul lui Asif Kapadia despre Amy Winehouse, care poate fi văzut, începând de astăzi, în cinemtografele din România.

17
/09
/15

Un thriller tulburător, „Sicario: Asasinul” surprinde, din 18 septembrie, la cinema, realitatea îngrozitoare în care traficul de droguri, crimele şi teroarea sunt la ordinea zilei la graniţa cu Mexic. Reputaţii actori Emily Blunt, Benicio del Toro şi Josh Brolin intervin cu interpretări impactante pentru a restabili legea şi ordinea.

17
/09
/15

Cel mai adorabil personaj animat va putea fi urmărit pe marile ecrane din 2 octombrie, când talentatul Virgil Ianţu îi va împrumuta vocea lui ,,Blinky Bill: Koala cel poznaş”, un personaj care a cucerit generaţii întregi şi care e acum gata să ia cu asalt cinematografele din România.