TIFF 2018, în fotografii
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2018-in-cronci-de-film-si-fotografii/

Pe durata Festivalului Internaţional de Film Transilvania (25 mai – 3 iunie), Ziarul Metropolis vă va ţine la curent cu cele mai importante evenimente de la Cluj.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2018

Și dacă Ionuț Mareș ne va prezenta filmele din festival, Cinesseur va fi furnizorul oficial de instantanee cu dichis de la  TIFF

TIFF 2018. Ziua 0
Extratereștrii au aterizat la TIFF! Nu, nu în Pădurea Baciu, locul pe care legendele locale îl dau ca destinație favorită a nepământenilor, ci în plin centru, la doi pași de Piața Unirii. Unde, se știe de-acum, e trademark local, au loc proiecțiile în aer liber la TIFF

TIFF 2018. Ziua 1
L-am găsit pe Lăscărică, mă, ciocoflendere… Era la un film de Bergman. Îți vine să crezi?
P.S.: Aia cu „Mă, ciocoflendere…” e pe spatele scaunului din față (ca să zic așa), dar nu știu cât de bine se zărește.

TIFF 2018. Ziua 2
Sunt mii de bancuri cu și despre Chuck Norris, dar ăsta le întrece pe toate. Pe cuvânt… De general!

TIFF 2018. Ziua 3
Circulația pe strada Napoca, una dintre principalele artere din centrul Clujului, e închisă, iar un Schwartzie local are grijă să nu miște nici musca. La 9 începe o nouă proiecție în Piața Unirii. Hasta la vista, baby!

TIFF 2018. Ziua 4
Ferestrele clădirilor din Cluj au mereu de spus câte o poveste. Sau mai multe. Depinde și de locatar. Azi am găsit povestea asta și v-o spun exact așa cum a gândit-o autorul. Necunoscut, firește.

TIFF 2018. Ziua 5
Binom iconic pentru poporul televizual român, parte a unei expoziții despre comunism intitulată „Partidul te vrea tuns” și vernisată, recent, la TIFF. Nu-s multe exponate, dar au miez. Am zărit și niște almanahuri Scânteia, m-aș fi întins la o lectură numai că spațiul, o hrubă, nu e deloc ofertant. În rest, la tv nu se dă nimic iar peștele e mut. Pentru că el știe tot.

TIFF 2018. Ziua 6
Strigătul lui Munch, versiunea clujeană

TIFF 2018, Ziua 7

„De mai doresc vreo apă din Europa, iată
E balta neagră, rece, pe care-n asfințit
Un trist copil împinge, stând în genunchi, o biată
Bărcuță, ca un flutur de mai, abia ițit.
O, nu mai pot să lunec prin vraja voastră, valuri
Menite cărăbușii bumbacului să fiți!
Nici să înfrunt trufia drapelelor, pe maluri,
Nici să plutesc sub ochii pontoanelor, cumpliți!” (Rimbaud)
Costă doar 150 de lei, iar meșterul care le face zice că nu prea se cumpără. Dacă aveți drum prin Cluj, îl găsiți pe labirinticele străduțe din centru.

TIFF 2018, Ziua 8
(Coffee) „Drama”, ediție limitată, prăjitura aproape oficială a festivalului

TIFF 2018, Ziua 9

Ar mai fi un pic de TIFF, dar lumea începe să (re)simtă un anume sentiment al sfârșitului.
Cu toate astea, ne vedem și mâine .

TIFF 2018, Ziua 10 (și ultima)
Vă scriu carte (nu, nu din amată), ci de la TIFF! Deși, la o adică, am putea vorbi și de armată. Armata tiffarilor, mai precis, la cât de mult public se strânge an de an acolo… See you around!

foto (si text): Cinesseur

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.