TIMPUL NEBUNILOR, de Stela Giurgeanu, spectacol lectură la TNB cu „Cea mai bună piesă românească a anului 2014”
https://www.ziarulmetropolis.ro/timpul-nebunilor-de-stela-giurgeanu-spectacol-lectura-la-tnb-cu-cea-mai-buna-piesa-romaneasca-a-anului-2014/

Vineri 4 decembrie 2015, de la ora 11.00, la Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti va avea loc spectacolul-lectură cu piesa TIMPUL NEBUNILOR de Stela Giurgeanu, câştigătoarea concursului „Cea mai bună piesă românească a anului 2014”, organizat de UNITER sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României.

Un articol de Petre Ivan|30 noiembrie 2015

Stela Giurgeanu nu este din lumea teatrului. Ea nu este regizoare, ea nu este actriță, ea nu este nici măcar un dramaturg ale cărui piese să se fi montat deja – consemna Andrei Crăciun, după gală. Stela Giurgeanu este – așa cum sunt și eu – un reporter de presă scrisă, îndrăgostit de teatru. Stela Giurgeanu a venit, deci, din lumea spectatorilor. Și iată că – la a șasea participare la acest concurs – textul ei primește prestigiosul premiu”.

Despre subiectul acestei piese, tipărită la Editura UNITEXT a Uniter, după ce i-a adus mult doritul premiu, autoarea declara:

„Pe scurt, e despre nostalgicii comunismului. Și mai pe larg, despre diferența dintre tinerii care și-au trăit adolescența înainte de Revoluție, în plin comunism, tinerii care au trăit cu un picior în comunism și cu un picior într-o pseudodemocrație, și tinerii care erau foarte mici la Revoluție sau care s-au născut după Revoluție. Diferența de vârstă dintre cele două categorii nu e foarte mare, în schimb diferența de mentalitate e enormă”.Stela Giurgeanu

Deşi juriul format din trei personalităţi ale teatrului românesc, Marina Constantinescu, Dan C. Mihăilescu şi Marian Popescu, a ales piesa ei dintre alte şaptezeci de titluri primite la concurs, majoritatea scrise de oameni de teatru, succesul n-a îmbătat-o.  „Chiar dacă am câștigat concursul acesta, la UNITER, mi se pare că sunt încă un copil care se joacă cu fardurile mamei. Mi se pare fabulos că am câștigat!”.

Semnătura Stelei Giurgeanu este cunoscută, începând din 2001, din paginile revistei Dilema, apoi Dilema Veche, axată fiind mai ales pe problematica socială şi educaţională din România. În anul 2003 a câştigat o menţiune la secţiunea de reportaj a concursului „Tânărul jurnalist al anului”, oferită de Fundaţia Freedom House, iar în 2008 – premiul reporterul european al anului, acordat de Reprezentanţa Comisiei Europene din România.

Regia spectacolului-lectură este asigurată de Andrei şi Andreea Grosu, cunoscuţii fondatori ai Teatrului independent Unteatru, iar în distribuţie veţi întâlni îndrăgiţi actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti,  Silviu Biriş, Alexandru Bindea, Ovidiu Cuncea, Aristiţa Diamandi, Dragoş Stemate, cărora li se alătură actriţa Florina Gleznea.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Stela Giurgeanu – UNITER

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.