TNTm / FEST Outdoor aduce zburători și iluzii optice pe platoul din fața Teatrului Național din Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/tntm-fest-outdoor-aduce-zburatori-si-iluzii-optice-pe-platoul-din-fata-teatrului-national-din-timisoara/

Actori-zburători suspendaţi de braţul unei macarale uriaşe, la zeci de metri deasupra Pieţei Victoriei din Timişoara, actori-acrobaţi dansând vertical pe ziduri rotitoare sau iluminând platoul din faţa Teatrului Naţional cu ample efecte pirotehnice şi iluzii optice, dar, înainte de toate, actori spunând poveşti, transformând imposibilul în posibil şi imaginaţia în realitate palpabilă.

Un articol de Liliana Matei|6 iunie 2019

Acesta este profilul secțiunii FEST Outdoor al FEST-FDR2019, eveniment organizat de Teatrul Național din Timișoara, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local al Municipiului Timișoara în perioada 13 -18 iunie 2019.

Reconfigurată ca festival de toamnă, cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești propune publicului Teatrului Național și, în egală măsură, locuitorilor, turiștilor, sau chiar trecătorilor prin Timișoara un prolog estival – o serie de 6 show-uri spectaculoase în aer liber, în Piața Victoriei, pe platoul din fața teatrului, reunite sub umbrela  FEST Outodoor al FEST-FDR2019.


FEST Outdoor al  FEST-FDR2019 debutează, astfel,
joi, 13 iunie, la ora 22, pe platoul din fața Teatrului Național, cu spectacolul Station al cunoscutei companii spaniole de balet aerian Voalá. Roberto Strada, directorul și coregraful companiei, a devenit  celebru ca fiind creatorul a numeroase show-uri aeriene organizate de Capitalele Europene ale Culturii, începând cu 1992. Spectacolul Station transformă rutina de zi cu zi într-un basm magic. Un spectacol cu cronici elogioase în presa culturală din Europa și de peste Ocean, Station este o comedie plină de sensibilitate și inedit, al cărei unic decor este cerul și sunetul inconfundabil  al bandoneonului. O a doua reprezentație a spectacolului este programată vineri, 14 iunie, de la aceeași oră.


Sâmbătă, 15 iunie și duminică, 16 iunie, tot de la ora 22, în fața Teatrului Național, compania italiană eVenti Verticali revine la Timișoara în cadrul FEST cu un nou spectacol de dans pe verticală – Quadro, în care artiștii vor evolua pe o scenă verticală, la peste 25 de metri înălțime.

În sfârșit, ultimele două reprezentații ale FEST Outdoor al FEST-FDR2019 readuc luni, 17 iunie și marți 18 iunie de la ora 22, în Piața Victoriei o companie poloneză de mare tradiție: Kto Theatre, cu unul dintre cele mai celebre titluri din repertoriul lor: The Fragrance of Time (Parfumul timpului), un spectacol care a călătorit în întreaga lume, cucerind inimile spectatorilor din Brazilia până în Tunisia, din Mexic până în Coreea de Sud cu poveștile sale, apropiate oricărei inimi, indiferent de țară, de vârstă sau statut social.

Prin calitatea și adresabilitatea spectacolelor sale,  FEST Outdoor al FEST-FDR2019 oferă Timișoarei o săptămână de neuitat și, totodată, o perspectivă de calibru european asupra spectacolului de stradă, în dimensiunea sa unificatoare și pozitivă la nivel civic și social.

Toate reprezentațiile sunt cu participare liberă.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.