Toamna la Replika, pe strada Lânăriei
https://www.ziarulmetropolis.ro/toamna-la-replika-pe-strada-lanariei/

Programul „Toamna la Replika” va avea loc între 12 septembrie şi 11 noiembrie, perioadă în care vor avea loc spectacole şi dezbateri, miza evenimentului fiind dezvoltarea unui repertoriu concentrat pe chestionarea realităţilor cotidiene şi pe reflecţia asupra modului în care putem schimba aceste realităţi.

Un articol de Liliana Matei|11 septembrie 2016

Programul își propune valorizarea unor teme, problematici și demersuri estetice angajate social și politic, dintr-o perspectivă asumat educațională.

Spectacolele prezentate au în centru subiecte acute ale societății contemporane: violența în școală, relațiile de autoritate profesori-copii-părinți, nevoia de a reforma sistemul educațional din România, drepturile copilului, drepturile și protecția animalelor, forța ficțiunii de a transforma o realitate dureroasă, capacitatea de a depăși moartea cuiva drag, sărăcia, condiția vulnerabilă a celor care trăiesc în cămine de vârstnici și felul în care poate fi reprezentată pe scenă  tema precarității.

Conceptele și formulele estetice ale spectacolelor variază de la monodrame, la spectacol de teatru imersiv jucat pentru 40 de spectatori, la dans contemporan și performance-uri interactive.

Trei dintre spectacolele prezentate în cadrul programului Toamna la Replika – „Copii răi”, „Amintiri din epoca de școală” și „Confesiunile unui câine” – vor fi itinerate în opt Instituții de Învățământ din București: Școala Gimnazială nr. 95, Școala Gimnazială nr. 114 „Principesa Margareta”, Școala Gimnazială nr. 74 „Ienăchiță Văcărescu”, Școala Gimnazială nr. 129 „Elena Farago”, Școala Gimnazială nr. 79 „Academician Nicolae Teodorescu”, Școala Gimnazială nr. 194 „Marin Sorescu”, Școala Gimnazială nr. 120 „Mărțișor”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

„Toamna la Replika” se deschide luni, 12 septembrie, cu spectacolul „Confesiunile unui câine” – de Mihaela Rădescu (o poveste emoționantă despre dragostea și respectul pentru animale) și se încheie pe data 11 noiembrie cu premiera spectacolului „Peștii dorm?” (de Jens Raschke, regia Sânziana Stoican – un spectacol despre întrebările dureroase, pline de candoare, cu ajutorul cărora o fetiță decojește moartea).

Toamna la Replika este un proiect finanțat de către ARCUB prin programul București. Orașul in-vizibil.

Citiţi şi:
29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.