Toma Enache, regizor: „Povestea filmului s-a închegat de la sine”
https://www.ziarulmetropolis.ro/toma-enache-regizor-povestea-filmului-s-a-inchegat-de-la-sine/

INTERVIU Toma Enache, jurnalist, poet şi regizor, îşi lansează pe 24 octombrie primul lungmetraj, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”. Producţia este o premieră, fiind primul film vorbit în limba aromână. Regizorul spune că a ales să interpreteze rolul principal pentru că a simţit că aşa poate transmite ceea ce-şi doreşte, „într-un ritm mult mai bun şi într-un mod autentic”.

Un articol de Corina Vladov|22 octombrie 2013

INTERVIU Toma Enache, jurnalist, poet și regizor, își lansează pe 24 octombrie primul lungmetraj, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”. Producția este o premieră, fiind primul film vorbit în limba aromână. Regizorul spune că a ales să interpreteze rolul principal pentru că a simțit că așa poate transmite ceea ce-și dorește,  „într-un ritm mult mai bun și într-un mod autentic”.

Corina Vladov: Care a fost ideea sau întâmplarea de la care a pornit scenariul?

Toma Enache: De-a lungul timpului am avut câteva idei pentru a scrie o poveste pe care aș fi vrut inițial să o prezint într-un scurtmetraj. La un moment dat, mi-a trecut prin minte ideea că „nu sunt faimos, dar sunt aromân.” Dintr-o dată s-au decantat toate ideile şi povestile la care mă gândisem pentru a scrie scenariul unui film și mi-a fost limpede că această formulare era titlul pe care mi-l doream. După asta, povestea filmului s-a închegat de la sine.

Care este publicul țintă al filmului?

Toma Enache: Toti cei care cred că visele se pot înălța ca zmeiele în copilărie. Adică toți cei care iubesc filmele și cred în povești și în lucrurile făcute cu pasiune.

De ce ați ales să spuneți povestea prin mijloacele filmului, nu cele ale teatrului? Cât de grea a fost trecerea de la un mediu la altul?

Toma Enache: Pentru că filmul îți oferă posibilitatea de a spune o poveste a ta și a neamului tău, tuturor celor care se regăsesc în ea, indiferent în ce colț al lumii trăiesc. O piesă de teatru nu poate face asta. Trecerea de la teatru la film a fost surprinzător de naturală.

Citiţi şi: Nu sunt faimos, dar sunt aromân – câştigă invitaţii la acest film!

E reconfortant să știi că obțiii de la actori cea mai bună dublă, pe care o montezi și nimic nu o mai poate schimba. În teatru, starea actorilor, starea publicului, faptul că totul se întâmplă în direct, în afară de emoția pozitivă, îți pot da și mari bătăi de cap. Depinzi de foarte multe. În schimb, filmul depinde mai mult de tine și de viziunea ta, care, odată pusă în practică, nu mai poate fi schimbată de nimic.

Ce suprize ați avut la filmări?

Toma Enache: Una dintre scene a fost filmată acasă la mine, în Mihail Kogălniceanu. Pentru că scena era una de familie, majoritatea rudelor mele au venit să interpreteze rolul rudelor personajului principal, Toni Caramusat, care se întorcea din America. Se filma în curte și tot ce aveau de făcut era să strige în cor „A venit Toni!”, când personajul principal intra pe poartă. Chiar și după cinci duble, unii continuau să spună „A venit Toma!”.

Toma Enache

Toma Enache, regizorul filmului „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”

Vorbiţi-ne despre personajul central al filmului și despre motivele care v-au determinat să-l interpretați dumneavoastră.

Toma Enache: Personajul principal trebuia să știe foarte bine aromâna și mai ales să cunoască în esență spiritual armânesc și aspirațiile aromânilor. Ar fi fost foarte mult de lucru cu cineva care trebuia să învețe limba și multe lucruri care ar fi trebuit explicate de regizor, actorului. Mai mult decât atat, simțeam că, jucând eu, pot transmite exact ceea ce-mi doresc, într-un ritm mult mai bun și într-un mod autentic.

Exerciţiu de imaginație: Sunteți jurnalistul Toma Enache care îi pune două întrebări surprinzătoare regizorului de film Toma Enache. Care ar fi întrebările?

Toma Enache: 1. Primele imagini în mișcare filmate în Balcani, cu scene din viața aromânilor, au fost realizate de pionierii cinematografiei balcanice, frații Milton și Ianaki Manakia, și ei aromâni. De ce au trecut aproape 100 de ani până să se facă primul film vorbit în aromână?

2. Sunteți mândru că trei dintre regizorii importanți din România – Sergiu Nicolaescu, Stere Gulea, Dan Pița – sunt aromâni sau cu origini aromâne? Adica sunt și faimoși, și aromâni!

Foto: arhiva personală Toma Enache

Citiţi şi:
01
/04
/15

SPECIAL ZIARUL METROPOLIS. Că sunt intimidant de frumoase și copleșitor de talentate este o banalitate. Ele sunt, de fapt, zeițe coborâte printre noi, muritorii. Datorită lor e imposibil să nu iubești filmul francez de ieri sau de azi, cu toate aerele lui de superioritate.

01
/04
/15

Miercuri, 15 aprilie, începând cu ora 19.00, iubitorii de film sunt așteptați la Sala ARCUB cu ocazia celei de-a treia ediții a CineȘoc. În luna aprilie accentul se mută pe cinematografia orientală – filmul lunii este aclamatul Harmony Lessons (2013) regizat de Emir Baigazin, o dramă cu accente poetice care s-a remarcat prin tematica abordată: marginalizarea și efectele acesteia.

31
/03
/15

"Verigheta", de Gabriel Achim, "Cristian", de Doina Ruşti, şi "Dumneavoastră, tu", de Bogdan Theodor Olteanu, se numără printre cele 16 scurtmetraje incluse în secţiunea necompetitivă Short Film Corner, un eveniment dedicat profesioniştilor din cinema la Festivalul de Film de la Cannes.

31
/03
/15

Icon production va lansa joi 2 aprilie, în trei cinematografe din capitală, proiectul inedit “Trei scurtmetraje cu CAI PUTERE în regia lui Daniel Sandu”. În cadrul programului vor fi proiectate producțiile realizate de tânărul regizor Daniel Sandu: “Numărătoarea manuală”, “Vocea a doua”, “Cai Putere”.

31
/03
/15

Filmul "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a fost marele câştigător al galei, după ce a obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări. Filmul lui Caranfil a mai obţinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor. Prezentăm mai jos lista completă a câştigătorilor.

31
/03
/15

Câștigătorii îi știți: Nae Caranfil și „Closer to the Moon” au obținut cele mai importante premii, inclusiv pentru cel mai bun film, la Gala Gopo 2015. Însă vă propunem câteva frivolități subiective „la cald” din sala Studio a Teatrului Național din București.

30
/03
/15

81 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național București. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate și Diana Cavallioti.

30
/03
/15

Compania Sony a lansat primul trailer al noului film din seria James Bond, intitulat ”Spectre”, rolul celebrului agent 007 fiind jucat de actorul Daniel Craig. În momentul de faţă nu se cunosc multe detalii despre acţiunea filmului. Conform sumarului oficial al intrigii, ”un mesaj criptic” din trecutul lui James Bond îl trimite să descopere o organizaţie sinistră, informează Huffington Post.

29
/03
/15

Regina Maria, într-un reportaj de un minut, realizat în 1934, la castelul Bran. Filmată în timp ce se plimbă prin grădină, îmbrăcată în costum naţional. Sau alături de Stan şi Bran, cei doi cai ai ei. Sau în timp ce îşi face cumpărăturile în piaţa din sat.

29
/03
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE În „Meandre” (1967), unul dintre cele mai îndrăznețe și inovatoare filme ale cinematografiei române, Mircea Săucan reinventează după propria sensibilitate timpul şi spaţiul.

28
/03
/15

Marți, 31 martie 2015, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), va avea loc primul eveniment din seria „ArtIntro”. Invitatul primei întâlniri va fi criticul Andrei Rus, care propune vizionarea filmului Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude. Proiecția va fi urmată de discuții cu publicul despre cum poate fi înțeles filmul și despre modul în care a fost realizat.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.