Tompa Gabor şi Tartuffe, la Teatrul Naţional din Praga
https://www.ziarulmetropolis.ro/tompa-gabor-si-tartuffe-la-teatrul-national-din-praga/

Comedia „Tartuffe” de Moliere va fi pusă în scenă de directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor, la Teatrul Naţional din Praga, premiera fiind programată pentru 27 februarie.

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2014

Comedia „Tartuffe” de Moliere va fi pusă în scenă de directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor, la Teatrul Naţional din Praga, premiera fiind programată pentru 27 februarie.

Capodopera lui Moliere va fi pusă în scenă de regizorul Tompa Gabor, fiind tradusă în limba cehă de Vladimir Mikeš, iar scenogafia este semnată de Judit Dobre-Kóthay şi dramaturgia de Martin Urban.

Personajul principal este interpretat de Karel Dobrý, iar celelalte roluri sunt jucate de actori cehi, precum David Prahar (Orgon), Katerina Winterova (Elmire), Lucie Zackova (Dorine), Vaclav Postranecky (Domnul Loial), Jaromira Milova (Madame Pernelle), informează Mediafax

Premiera comediei puse în scenă de Tompa Gabor va avea loc la Teatrul Estates

Teatrul Estates – unul dintre cele mai vechi spaţii de joc ale Teatrului Naţional din Praga -, cu o capacitate de 659 de locuri, este una dintre cele mai frumoase clădiri de teatru din Europa. Edificiul, în stil neoclasic, a fost construit într-un interval mai scurt de doi ani, fiind inaugurat în anul 1783.

În acest teatru a avut loc premiera mondială a două dintre operele lui Wolfgang Amadeus Mozart.

În anul 1787, compozitorul însuşi a dirijat la premiera operei „Don Giovanni”, iar în anul 1791, la Teatrul Estates a avut loc premiera absolută a operei „Clemenţa lui Titus”.

Tompa Gabor

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Teatrul Naţional din Praga sunt membre ale Uniunii Teatrelor din Europa

Între cele două instituţii de teatru s-au realizat şi schimburi de spectacole: publicul clujean a avut posibilitatea de a urmări spectacolul Naţionalului din Praga „Nunta lui Figaro” la Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe 2012.

În primăvara anului 2013 spectacolul „Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett a fost jucat în Sala Mare a teatrului clujean.

Compania clujeană a fost în turneu la Praga, în luna martie 2013, cu spectacolul „Leonce şi Lena” de Georg Büchner.

Foto cu Tompa Gabor şi Tartuffe – Teatrului Maghiar de Stat din Cluj si facebook

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.