Tonitza, Grigorescu, Aman şi Luchian – licitaţie de Sărbători
https://www.ziarulmetropolis.ro/tonitza-grigorescu-aman-si-luchian-licitatie-de-sarbatori/

Tablouri de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman şi Ştefan Luchian vor fi scoase la licitaţie pe 3 decembrie, la Casa Capşa din Bucureşti, într-o licitaţie dedicată sărbătorilor de iarnă şi organizată de casa AraArt.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2014

AraArt organizează pe 3 decembrie o licitaţie cu peste 140 de lucrări de artă plastică şi decorativă, în care va fi scoasă la vânzare o colecţie de tablouri semnate de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, Constantin Piliuţă şi Max Herman Maxy, notează Mediafax.

Evenimentul va avea loc la Casa Capşa (Sala de Marmură), de la ora 19.00, iar expoziţia care anticipează licitaţia va fi deschisă amatorilor de frumos în perioada 1 – 3 decembrie, între orele 11.00 şi 19.00.

La această licitaţie vor fi prezentate şi 19 tablouri care surprind atmosfera specifică iernii, semnate de Jean Cheller, Dumitru Ghiaţă, Marius Bunescu, Constantin Piliuţă, Cozmin Movilă, Petru Iorgulescu Yor, George Catargi, Vasile Popescu.

Licitaţia va pătrunde şi în universul copilăriei redat de Nicolae Tonitza, prin intermediul lucrărilor „Micuţa din mahala” (cu un preţ de pornire de 1.500 de euro) şi „Lipoveanca” (10.000 de euro).

Figuri de copii pot fi regăsite în licitaţie şi în lucrarea „În grădina cu flori”, semnată de Samuel Mutzner (2.200 de euro). Datorită influenţei directe a pictorului francez Claude Monet, în atelierul căruia a studiat, pictura lui Samuel Mutzner se înfăţişează ca o veşnică sărbătoare a soarelui, a aerului limpede şi a vegetaţiei luxuriante.

Întoarcerea de la târg (1903-1904), de Nicolae Grigorescu

Întoarcerea de la târg (1903-1904), de Nicolae Grigorescu

Din licitaţie va face parte şi o altă lucrare având în prim plan inocenţa copilăriei, studiul de nud de băieţel intitulat „Goliciunea”, datând din prima perioadă petrecută în Franţa (din 1861 până în 1869, cu mici întreruperi), definitorie pentru formaţia artistică a lui Nicolae Grigorescu, în sensul asimilării noilor tendinţe manifestate în pictura vremii. Preţul de pornire al acestei lucrări este 13.000 de euro.

Pe de altă parte, în acord cu sărbătorile religioase de la finalul anului şi în amintirea anilor în care Nicolae Grigorescu picta biserica mănăstirii Zamfira (1856) şi apoi pe cea de la Agapia, licitaţia aduce în prim-plan o lucrare cu bogată încărcătură spirituală – „Tabloul religios cu Maica Domnului” (6.500 euro).

Pe de altă parte, licitaţia se va îndrepta şi spre modernism şi avangardă, prin intermediul lui Max Herman Maxy, cu lucrarea „Arlechinul” (2.800 de euro), şi al lui Marcel Iancu (pictor, arhitect şi eseist), cu tabloul „Fata cu ziarul” (4.000 de euro).

Casa de licitaţii AraArt s-a deschis în septembrie 2010, având însă activitate de galerie încă din anul 2005.

Foto: Tonitza, Grigorescu – wikipedia

18
/08
/21

Au trecut 4 luni de când TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] a făcut cunoștință cu publicul. Între timp, am lansat o parte dintre evenimentele noastre și le pregătim de zor pe celelalte. Pe 12 august, în timpul săptămânii Pride 2021, ne-am strâns în grădina organizației MozaiQ pentru a face un bilanț cu ce s-a întâmplat până acum în cadrul proiectului și ce urmează să se întâmple în următoarele luni.

18
/08
/21

Bucharest International Dance Film Festival 2021, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București, prezintă sub tema Potential Worlds, pe lângă cele 34 de titluri din competiții, o selecție de patru documentare puternice și captivante despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), „Ailey” (r. Jamila Wignot), „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) și „Summer of Soul” (r. Ahmir “Questlove” Thompson).

04
/08
/21

Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic și social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât și pentru comunitățile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța și Sibiu.Vrem astfel ca festivalul să îi inspire pe adolescenții care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeași încăpățânare spre comunitățile lor și să le transforme în spațiile de care au nevoie în propria devenire.

03
/08
/21

Scopul proiectului Eforie Colorat - Intervenție Culturală este să aducă laolaltă artiști plastici și oameni preocupați de bunăstarea mediului înconjurător. Iar pentru că arta nu trebuie să existe numai în galerii, evenimentele au fost concepute astfel încât publicul larg să fie implicat, direct sau indirect, în procesul de creație.

23
/07
/21

Inaugurată în urmă cu o lună la ARCUB, expoziția „Chimonoul întâlnește ia” curatoriată de Iulia Gorneanu a avut parte de un finisaj special în seara zilei de miercuri, 21 iulie, în pasajul Hanului Gabroveni. Fashion styling show-ul – sub direcția artistică a lui Alin Gălățescu – s-a desfășurat în prezența Ambasadorului Japoniei în România, ES Dl Hiroshi Ueda și a prezentat ținute ale designerilor români în ritmuri de muzică live interpretată de Jezebel.

21
/07
/21

Asociația Forumul Artelor Vizuale lansează „Eforie Colorat - Intervenție culturală” inițiază un demers artistic și ecologic ce va schimba atmosfera și peisajul în cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud.

21
/07
/21

După ce la finalul lunii iunie strada Ion Ghica din București a intrat în circuitul proiectului „Străzi deschise”, iar Centrul Ceh a profitat de ocazie pentru a organiza o după-amiază specială în stradă, a venit momentul ca această experiență să se repete, pe 24 iulie, între orele 16:00-22:00.

21
/07
/21

Începând de joi, 22 iulie 2021, în clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6, Iași, vor funcționa 5 noi muzee: Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism și Muzeul Pogromului de la Iași. În ziua inaugurării, intrarea la toate muzeele componente va fi gratuită.

13
/07
/21

Până pe 5 septembrie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă în expoziția „50 de ani. Școala de Modă din București” o sinteză a activității profesorilor și studenților de la Departamentul Modă din cadrul Universității Naționale de Arte București (UNArte).