Totul e un joc, de Paul Ioachim, la TVR 2 – In memoriam CORNEL TODEA
https://www.ziarulmetropolis.ro/totul-e-un-joc-de-paul-ioachim-la-tvr-2-in-memoriam-cornel-todea/

Cornel Todea, de la a cărui naştere se împlinesc 80 de ani în 18 noiembrie, a abordat cu vervă şi imaginaţie textul lui Paul Ioachim, în care dramaturgul amestecă viaţa de zi cu zi cu cea de pe scenă. Rolurile principale sunt interpretate de Damian Crâşmaru, Mircea Rusu, Ileana Cernat şi Oana Ioachim. Spectacolul poate fi vizionat în această seară, de la ora 20.10, la TVR 2

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2015

În „Totul e un joc”, dramaturgul Paul Ioachim amalgamează realitățile. Viața unui actor faimos care își căsătorește fiica cu un regizor de succes se împletește cu repetițiile pentru premiera piesei în care un personaj, actor faimos, își mărită fiica cu un alt personaj, regizor de succes, iar defectele și problemele de pe scenă sunt oglinda fidelă a celor din afara ei.

CORNEL TODEA 

Cornel Todea a fost unul dintre oamenii care au marcat atât istoria televiziunii, cât și pe cea a teatrului din România.

În articolul său din „Observatorul cultural” din septembrie 2012, Iulia Popovici îl descrie astfel: persoană extrem de jovială, pulsînd de viaţă şi cu un simţ al umorului mai mult decît remarcabil, Cornel Todea a făcut film, teatru dramatic, de copii, de televiziune, dar a fost şi realizator şi moderator TV, moderator al unor emisiuni radiofonice (avea o bună voce de radio, pe lîngă o bună prezenţă fizică), a predat regie şi actorie, toate – „ca o probă de consecvenţă a incapacităţii de a mă dedica unei singure activităţi“.

În urmă cu cîţiva ani, a lansat la Teatrul Creangă un festival internaţional dedicat teatrului pentru copii – „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti“ –, cu un important concurs de dramaturgie adresată acestui public (singurul de acest fel din România), din dorinţa de a face ca scena să le spună celor mici poveşti ale timpurilor lor, şi a lansat primul program de teatru pentru copii între 0 şi 3 ani. /…/Cornel Todea nu a fost niciodată un regizor în căutarea succesului şi a premiilor (deşi a primit destule, în domeniile diverse în care a lucrat), ci a noului, a energiilor proaspete, a contactului direct cu spiritul momentului.”

Activitatea sa în teatru include peste 50 de piese puse în scenă la Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Naţional Iaşi, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul CORNEL TODEA  Naţional Craiova, teatre din Bucureşti (Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul „Ion Creangă”), Teatrul din Piatra Neamţ, Teatrul din Constanţa.

În televiziune, Todea a semnat regia pentru peste 200 de spectacole de teatru-TV, emisiuni muzicale, programe de divertisment, filme artistice şi documentare la TVR. Din 2004, el a moderat emisiunea săptămânală ”Cafeneaua Literar-Artistică” la Radio România Cultural.

A  jucat în filmul „Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983) şi a regizat mai multe lungmetraje printre care: „Prinţul negru” (1988), „Iată femeia pe care o iubesc” (1981), „Dragostea mea călătoare” (1980), „Singur printre prieteni” (1979), „Comoara din Carpaţi” (1975), „Adio, dragă Nela” (1972). De asemenea, Cornel Todea a semnat regia a numeroase filme de televiziune, între care: „Totul e un joc?” (1998), „Trei surori” (1994), „Preţul succesului” (1977) „A doua linie” (1976), „Samy” (1970), „Noul locatar” (1968), „Om de treabă” (1968), „Interpretări la cleptomanie” (1967), „Neguţătorul de ochelari” (1967), „Moartea Bessiei Smith” (1966).

Cornel Todea era şi un susţinător al tinerelor talente, el fiind, începând din 1998, director artistic al Galei Tânărului Actor HOP, organizată de UNITER.

Spectacolul face parte din programul editorial de valorificare a arhivei TVR  și este inclus în ciclul UNITER 25, ca spectacol premiat la Gala UNITER 1998 – Premiul pentru TEATRU TV.

In memoriam CORNEL TODEA  (18 noiembrie 1935, Cluj – 30 august 2012)- 80 de ani de la nașterea al regizorului

TOTUL E UN JOC

de Paul Ioachim

În distribuție:

Mircea Rusu,  Damian Crâșmaru, Oana Ioachim, Ileana Cernat, Lucian Ifrim, Florentina Luican, Valentin Uritescu.

Decorurile Virgil Popa. Costumele Elena Timonu. Redactor Ioana Prodan

Regia artistica  Cornel Todea.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Foto: CORNEL TODEA ,TOTUL E UN JOC-  tvr

03
/07
/17

Prea adesea constatăm legăturile noastre spirituale cu Franța și greutatea de a-i categorisi pe unii scriitori. Sunt români? Sunt francezi? Eugen Ionescu, Emil Cioran, Tristan Tzara rămân în fibra lor intimă români, dar exprimarea le e, prin excelență, de tip franțuzesc. În cazul lui Panait Istrati (1884-1935) lucrurile sunt mai complicate.

28
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Diplomația română până la Al Doilea Război Mondial a dat câteva nume de rezonanță în lumea europeană. Dacă Nicolae Titulescu e președinte în două sesiuni ale Societății Națiunilor, Grigore Gafencu (1892-1957) s-a făcut cunoscut și respectat în exterior mai ales ca exilat.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.

13
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul românesc a cunoscut o paletă extrem de variată de persoane. La 1848, revoluționarii s-au refugiat în Franța sau în alte țări europene, preocupați de soarta Principatelor și ducând cu tenacitate o campanie de informare despre români și aspirațiile lor.

12
/06
/17

Avea 15 cărţi publicate când a fost dat afară de la catedra de logică și metafizică, din Universitatea București, pe motiv de pornografie în literatură. Mircea Eliade a plecat în străinătate ca diplomat, iar în 1945, când a fost exclus din diplomația română, numărul cărților publicate ajunsese la 25.

11
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Războaiele, revoluțiile, schimbarea regimului politic influențează mai totdeauna destinul oamenilor. Un absolvent al liceului Sf. Sava ar fi devenit, probabil, un merituos scriitor român, continuând acea serie strălucită manifestată între războaie și străinătatea i-ar fi fost doar loc de vacanță. Înstrăinarea silită avea însă să joace un rol de căpetenie în modelarea celui prea bine cunoscut ca poet, prozator, eseist și traducător de valoare europeană. E vorba de Vintilă Horia (1915-1992), absolvent al Facultății de Drept din București și al celei Catolice de literatură din Paris.

07
/06
/17

Într-o zi de 8 iunie (2007) se stingea din viață, pe un pat de spital, suferind de ciroză, Adrian Pintea. Avea doar 53 de ani, o vârsta la care ar mai fi avut multe de spus în teatru și film. Actorul a plecat din această lume neîmplinindu-și un vis.

06
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Puține sunt domeniile unde românii, în țară sau în străinătate, să nu se fi manifestat deplin, să fi ”făcut dâră” în domeniu ori să ajungă chiar înainte-mergători. Vlaicu Ionescu (1922-2002) a urmat filosofia la București, apoi Conservatorul de muzică și Școala de pictură bisericească a Patriarhiei.

05
/06
/17

Sub acest titlu, „Elogiu satului românesc”, scriitorul, filozoful și diplomatul Lucian Blaga rostea în urmă cu 80 de ani (5 iunie 1937) , în aula Academiei Române, discursul de receptie ca membru al Academiei Române.

29
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În secolul al XVII-lea lumea celor învățați nu era prea numeroasă. Cu atât mai mult ieșea în evidență câte un personaj poliglot, diplomat, cu știința relațiilor sociale. Așa a fost cazul spătarului Nicolae Milescu (1636-1708). Cu studii la Academia întemeiată de domnitorul Vasile Lupu, apoi la Constantinopol și poate la Padova, el dobândește o cultură solidă în sfera istoriei, teologiei, filosofiei, însușindu-și în același timp limbile greacă, slavonă, turcă, arabă.