Trei evenimente culturale de excepţie, în weekend, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-evenimente-culturale-de-exceptie-in-weekend-la-tvr/

Gala Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România şi Gala Premiilor Operelor Naţionale pot fi urmărite pe 21 şi 22 iunie, la TVR 1, TVR 2 şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2014

Într-o perioadă în care sportul rege pare să fi cucerit micul ecran, TVR reflectă, în programele sale din 21-22 iunie, şi trei evenimente culturale de mare însemnătate pentru spaţiul românesc şi nu numai.

Cele mai mari nume ale teatrului internaţional s-au întâlnit, în această lună, la Sibiu, la cea de-a XXI-a ediţie a festivalului de teatru devenit celebru. Gala acestuia poate fi văzută de telespectatorii TVR 1 sâmbătă supă-amiază.

Tot sâmbătă, TVR 2 difuzează o altă decernare de premii – cea organizată de Marea Lojă Naţională din România. Iar duminică, Iaşul devine gazda „Oscarului” operelor, eveniment difuzat în direct la TVR 2.

Cătălin Ştefănescu a fost gazda unuia dintre evenimentele cu tradiţie ale teatrului internaţional, Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2014. 10 zile, 2500 de

Catalin Stefanescu

Catalin Stefanescu

invitaţi din peste 50 de ţări, 381 de evenimente, 150 de premiere, 66 de spaţii dedicate, 600.000 de spectatori. Sâmbătă, 21 iunie, telespectatorii TVR 1 sunt invitaţi să urmărească Gala Festivalului, spectacol ce a avut loc la Filarmonica de Stat din Sibiu şi a marcat întregul parcurs al festivalului.

În cadrul Galei Festivalului Internaţional de Teatru s-au acordat premii, iar şapte personalităţi ale teatrului internaţional au primit stele pe celebra Sibiu Walk of Fame (proiect lansat anul trecut, după celebrul model hollywoodian): fondatorul primului teatru de pe teritoriul actual al României (în 1788, la Sibiu) – Martin Hochmeister (post mortem) şi patronul spiritual al Teatrului Naţional din Sibiu Radu Stanca (post mortem), marele coregraf Gigi Căciuleanu, Peter Stein – unul dintre cei mai aclamaţi regizori de teatru şi operă din lume, Peter Brook – considerat cel mai inovator regizor din teatrul occidental contemporan, Lev Dodin – legenda teatrului rus şi Krystian Lupa – creator de teatru polonez.

Actorul Ilie Gheorghe şi regizorul Radu Afrim s-au numărat şi ei printre cei premiaţi la Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2014. Invitaţi speciali la Gală au fost membrii trupei britanice Cantabile.

Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România

Sâmbătă, 21 iunie, de la ora 19.10 (partea I) şi 21.10 (partea a II-a), TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România – eveniment organizat în parteneriat cu Academia Română şi sprijinit de 12 universităţi de prestigiu din întreaga ţară.

Ajunsă la cea de-a patra ediţie, Gala Premiilor M.L.N.R. îşi propune să promoveze şi să recompenseze spiritul creator, inovator şi inventiv al poporului român în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv.

Gala Premiiilor prezentată de Alexandra Velniciuc şi Mihai Constantin va cuprinde şi momente muzicale de excepţie, susţinute de corul şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

Ateneul Român

Ateneul Român

Din repertoriu fac parte piese de George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, Carl Orff, Alexander Borodin, Johann Strauss. În cadrul festivităţii organizate la Ateneul Român vor fi acordate şapte premii a câte 10.000 euro fiecare, pentru excelenţă în 2013.

Gala Premiilor Operelor Naţionale

Duminică, 22 iunie, de la ora ora 21.00 (prima parte), 22.00 (partea a doua) şi 23.00 (partea a treia), TVR 2 transmite în direct din Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi Gala Premiilor Operelor Naţionale – ediţia a II-a.

Beatrice Rancea şi Cătălin Sava vor fi amfitrionii unui eveniment considerat deja „Oscarul” operelor, cel mai grandios eveniment dedicat scenelor lirice româneşti.

La fel ca şi la prima ediţie, organizatorii au pregătit momente de neuitat cu cele mai răsunătoare nume din sfera teatrului liric românesc, invitaţi din ţară şi din străinatate, diplome şi distincţii ce reprezintă premii pentru activitatea curentă a operelor naţionale, premii de excelenţă, premii pentru întreaga activitate, premii speciale ale juriului, precum şi momente muzicale atent alese. Gala Premiilor Operelor Naţionale se anunţă un eveniment cu fast, lume bună, muzică bună, originalitate, surprize, ce va putea fi urmărit duminică, în direct, la TVR2.

Foto cu Trei evenimente culturale, Gala Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România şi Gala Premiilor Operelor Naţionale – TVR

16
/12
/16

Relansat pe platforma Cinepub, "Senatorul melcilor", filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1995 în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, este o satiră politică în care grotescul este îmblânzit prin comic.

15
/12
/16

Vineri, 16 decembrie, de la ora 19.00, spectacolul excepţional TEATRU 200 deschide marea sărbătoare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, un omagiu adus celor 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru in limba română, 175 de stagiuni naţionale, 120 de ani de la inaugurarea clădirii şi 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc în România, la Iaşi.

15
/12
/16

Vibrate!festival, cel mai tânăr festival de muzică clasică al Brașovului, care se desfășoară în fiecare vară, în luna iunie, organizează pentru a doua oară un concert de Crăciun dedicat partenerilor și prietenilor festivalului.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

15
/12
/16

Actorul Emil Boroghină va susţine duminică, 18 decembrie, ora 19:00, recitalul „Lumea-ntreagă e o scenă” dedicat închiderii oficiale a anului „Shakespeare -400 în România”. Evenimentul va avea loc la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara, sub Patronajul Ambasadei Marii Britanii şi al British Council România.

14
/12
/16

„Fără armă în linia întâi”, „Florence” şi „La La Land”, titluri distribuite de Freeman Entertainment în cinematografele din toată ţara sunt printre filmele cu cele mai multe nominalizări în cadrul celei de-a 74-a ediţii a Globurilor de Aur care va avea loc pe 8 ianuarie 2017.

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

13
/12
/16

Seară specială la librăria Humans (Cișmigiu), joi, 15 decembrie, de la ora 19.00, prilejuită de lansarea unui... “audiobook picat din stele, cadou pentru sărbători pline de descoperiri și lumi posibile: Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry, în lectura Oanei Pellea”. La întâlnirea organizată de Humanitas sunt așteptați Oana Pellea, Dan C. Mihăilescu, Lidia Bodea și Marieva Ionescu.