Trei noutăți editoriale de la Nemira
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-noutati-editoriale-de-la-nemira/

„Obiecte rănite” de George Banu, „Fiicele războiului” de Dinah Jefferies şi „Șapte poveşti care nu se termină bine pentru toată lumea” de Cătălin Ceauşoglu sunt trei dintre titlurile noi propuse de Editura Nemira, care ne atrag atenţia în această vară.

Un articol de Ziarul Metropolis|28 iulie 2022

„Obiecte rănite” de George Banu (foto sus)

„Dintotdeauna am iubit și am respectat obiectele vechi, obiectele rănite, puse sub semnul timpului ce curge ca un fluviu și al evenimentelor umane, care se succed la infinit. Nu mă consider nici pe mine altfel, decât un lucru care a servit din plin, care a călătorit mult și pe care utilizarea îndelungată l-a șlefuit și l-a obosit“, scria celebrul Henry Miller.

În același spirit, George Banu reunește aici obiectele rănite din apartamentul său, care atestă trecerea timpului și care se dezvăluie în toată fragilitatea lor. Ele își expun accidentele suferite, obligându-ne să le privim cu aceeași tandrețe pe care o avem față de ființele dezarmate. Statui crăpate, tablouri deteriorate, opere sfărâmate…

Nici distruse, nici restaurate, dar încă în viață.

Obiectele rănite inițiază un dialog personal cu cel care le iubește și care le privește. Să le fim aproape, fiindcă ele sunt niște parteneri care ne cer ajutorul și, ca într-o oglindă, ne reflectă propriile răni. Obiecte rănite, suflete rănite.

Preț: 49.99 lei

„Fiicele războiului” de Dinah Jefferies

Undeva, în valea râului Dordogne, într-o casă de la marginea unui sătuc pitoresc, trei surori așteaptă cu nerăbdare ca războiul să se sfârșească.

Hélène cea matură face tot ce-i stă în puteri pentru ca familia să-i fie în siguranță, chiar în timp ce ocupația nazistă devine tot mai amenințătoare. Élise cea rebelă a hotărât să-i ajute cu orice preț pe luptătorii din Rezistența Franceză. Iar Florence cea visătoare nu își dorește decât să trăiască într-o lume liberă.

Într-o noapte, un soldat aliat ajunge la ușa lor și le cere ajutorul. Iar Hélène înțelege că trebuie să intre în luptă. Numai că secrete din trecutul celor trei surori amenință să distrugă tot ce iubesc.

Preț: 49.99 lei

„Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea” de Cătălin Ceaușoglu

O neașteptată îndrăgostire salvează un tânăr literat. O statistică îngrijorătoare schimbă istoria unei țări. O acuzație neobișnuită asupra surselor de inspirație ale unui cunoscut scriitor atrage o reacție radicală. Un abuz din copilărie are consecințe pentru un adolescent și câțiva pasageri. O misiune specială divizează un grup de credincioși. O previziune îl determină pe un bătrân să încerce ceva nou. O vacanță de vis în Grecia schimbă definitiv două cupluri.

Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea celebrează viața în ritmuri și tonalități diferite, în numeroase nuanțe și în toată splendoarea ei.

Preț: 49.99 lei

Foto sus: Marius Besu

 

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.