Ukrainian Street Food Day la TIFF 2022: Adi Hădean gătește alături de bucătari ucraineni
https://www.ziarulmetropolis.ro/ukrainian-street-food-day-la-tiff-2022-adi-hadean-gateste-alaturi-de-bucatari-ucraineni/

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiţionale din ţara vecină, pe care clujenii sunt invitaţi să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul oraşului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate iniţiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaţilor.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2022

Pentru Ukrainian Street Food Day, TIFF și Adi Hădean lansează un apel ucrainenilor din Cluj-Napoca, bucătari profesioniști sau amatori, care sunt invitați să se alăture evenimentului, pentru a găti împreună mâncare tradițională. Cei interesați sunt rugați să scrie un mesaj la [email protected].

„M-a bucurat foarte mult invitația primită de la TIFF, pentru că se aliniază cu proiectul pe care l-am pornit prin #SolidarSocial și prin care am donat, până acum, peste 100.000 de mese calde refugiaților de la graniță. Invit clujenii să ne viziteze pe 20 iunie, vor avea parte de o experiență culinară specială. Și toți banii pe care îi vom strânge în schimbul bucatelor îi vom redirecționa spre comunitatea ucraineană.”, spune Adi Hădean.

Acces liber la filme și evenimente pentru cetățenii ucraineni

Ukrainian Street Food Day face parte din TIFF For Ukraine, o inițiativă a Festivalului dedicată industriei de film, dar și comunității ucrainene. Pe baza unui act de identitate prezentat la intrare, înainte de fiecare eveniment, cetățenii ucraineni vor avea acces liber:

pentru toate proiecțiile din Piața Unirii;

pentru proiecțiile filmului pentru copii și adolescenți, cu subtitrări în limba ucraineană, Vara când am învățat să zbor (How I Learned How To Fly) de sâmbătă, 18 iunie, ora 12:00 (Universitatea Sapientia) și miercuri, 22 iunie, 17:00 (Cinema Mărăști);

pentru concertul DahkaBrahka de joi, 23 iunie, ora 20:00 (Iulius Parc Open Air);

și pentru următoarele proiecții:

Miraj (Reflection): sâmbătă, 18 iunie, ora 22:00 (Universitatea Sapientia) și sâmbătă, 26 iunie, ora 20:30 (Cercul Militar)

Pamfir: duminică, 19 iunie, ora 22:30 (Cinema Victoria)

Rhino: luni, 20 iunie, ora 18:00 (Cinema Florin Piersic) și joi, 23 iunie, ora 22:15 (Cinema Florin Piersic) – proiecție caritabilă, toate fondurile strânse vor fi donate către Emergency Fund for Filmmakers.

Accesul pentru locurile gratuite se face cu 5 minute înainte de începerea fiecărei proiecții, în limita locurilor disponibile.

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.