„Umăr la umăr”. Cămașa cu altiță, expusă la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/umar-la-umar-camasa-cu-altita-expusa-la-paris/

Cămaşa cu altiţă iese din spaţiul convenţional de expunere şi ajunge, pentru prima dată la sediul UNESCO din Paris, într-o expoziţie intitulată „Umăr la umăr – Sărbătorirea comunităţii şi a artei ţesutului bluzelor tradiţionale din România şi Republica Moldova”. 

Un articol de Ziarul Metropolis|4 iulie 2023

Evenimentul include și o componentă de new media, deschisă începând cu 6 iulie, timp de o săptămână.

Expoziția marchează aniversarea a 20 de ani de la intrarea în vigoare a Convenției pentru salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și celebrează înscrierea, la 1 Decembrie 2022, a Dosarului „Arta cămășii cu altiță – un element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Nu întâmplător expoziția care se va deschide pe 6 iulie la Paris poartă numele Umăr la umăr – spune Simona Miculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotentiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO: „Așa cum am muncit umăr la umăr pentru promovarea și înscrierea cămășii cu altiță în Patrimoniul mondial imaterial, avem bucuria ca, între 6 și 13 iulie, împreună cu colegii din Republica Moldova, să prezentăm, în superba vitrină globală care este UNESCO, această expoziție care are atât o dimensiune tangibilă – cămășile cu altiță expuse – cât și una virtuală, universul în care intră vizitatorii prin intermediul ochelarilor VR”.

Simona Miculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotentiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO

Experiența în realitatea augmentată prezentă în această expoziție este incitantă și constituie o premieră atât pentru România cât și pentru UNESCO, datortă efortului conjugat al specialiștilor de la Universitatea Politehnică și al celor de la Universitatea Națională de Cinematografie și Film „I.L. Caragiale” din București. Vizitatorii vor avea ocazia să înțeleagă mai bine specificul acestui element de patrimoniu imaterial, prin intermediul realității virtuale, care îi va transpune în mijlocul unor comunități care țes, al unor festivaluri și nunți tradiționale, într-o lume în care cămașa cu altiță are rolul principal și își devoalează toate secretele.

„Eu aș sugera fiecărui român să se documenteze puțin ca să vadă cât de bogată este această simbolistică a cămășii cu altiță. Am fost absolut fascinată de diversitatea și complexitatea sa. Din respect pentru propria identitate culturală, merită să sondăm puțin și să intrăm mai adânc în universul cămășii cu altiță. Ar trebui, totodată, să o prețuim, să o promovăm și să o protejăm mult mai mult”. (Simona Miculescu)

Detalii pe www.unesco.org.

Parteneri: Ministerul Culturii al României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene al Republicii Moldova, Muzeul Țăranului Român din București, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Universitatea Politehnică București, Universitatea Națională de Cinematografie și Film “I.L. Caragiale” din București.



14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).