Un călător în jurul lumii şi un creator avangardist, într-o nouă ediţie „Duminica poveştilor adevărate“
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-calator-in-jurul-lumii-si-un-creator-avangardist-intr-o-noua-editie-duminica-povestilor-adevarate/

Ediţia de astăzi de la ora 18.10 a emisiunii „Duminica poveştilor adevărate“ (TVR 2) îi are ca invitaţi pe exploratoarea Uca Marinescu şi pe reputatul arhitect Dorin Ştefan.

Un articol de Andrada Văsii|2 iunie 2013

Ediţia de astăzi de la ora 18.10 a emisiunii „Duminica poveştilor adevărate“ (TVR 2) îi are ca invitaţi pe exploratoarea Uca Marinescu, cunoscută pentru călătoriile curajoase realizate în jurul lumii, şi pe reputatul arhitect Dorin Ştefan, unul dintre reprezentanţii arhitecturii româneşti contemporane.

Emisiunea este difuzată simultan şi online, pe portalul video al Televiziunii Române – TVR+.

Liana Stanciu şi Costea Lupescu au pregătit pentru prima duminică din luna iunie o ediţie „Duminica poveştilor adevărate“ despre curaj, pasiune pentru muncă, talent şi performanţă.

O exploratoare a destinațiilor inedite

În timp ce pentru unii Polul Nord, Antarctica, Patagonia, Tanzania sau Tibet rămân destinaţii aproape imposibil de atins, pentru Uca Marinescu sunt doar câteva dintre „lumile“ şi teritoriile pe care şi le va aminti întotdeauna ca fiind experienţe personale.

Exploratoarea vine în platoul emisiunii pentru a povesti câteva dintre momentele cele mai interesante pe care le-a trăit în expediţiile sale. Unul dintre acestea este traseul pe care Uca Marinescu l-a străbătut pentru a comemora „Centenarul Belgica“ (o călătorie pe care Emil Racoviţă a realizat-o acum un secol, traversând Patagonia şi Ţara de Foc şi ajungând până în Antarctica).

Cel mai apreciat arhitect avangardist

Cea de-a doua poveste a ediţiei „Duminica poveştilor adevărate“ de duminică este cea a lui Dorin Ştefan, unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi români, cunoscut pentru stilul avangardist, dar şi pentru proiectele ambiţioase pe care le-a realizat, cel mai cunoscut dintre acestea fiind Taiwan Tower din oraşul Taichung.

Foto credit: TVR

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.