Un Cireșar cu spectacole tinere și consacrate, la Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-ciresar-cu-spectacole-tinere-si-consacrate-la-metropolis/

La Teatrul Metropolis vă aşteaptă luna aceasta 5 spectacole în 10 reprezentaţii şi o primă ediţie a Festivalului „Vocea Teatrului Licean Bucureştean”.

Un articol de Cristina Enescu Aky|6 iunie 2022

Cover foto: „Portugalia”, direcția de scenă Victor Ioan Frunză

Pe cele două scene ale teatrului din strada Mihai Eminescu nr. 89 vor urca actori deopotrivă consacrați și foarte tineri, în spectacole deja cunoscute publicului dar și câteva proaspete și inedite.

Din programul Teatrului Metropolis veți putea viziona Bad Jews, Portugalia, Lecții despre iubire și creier, Brainstorm și Pe lumină, spectacole despre care găsiți mai jos mai multe informații.

De asemenea, Teatrul Metropolis vă așteaptă la ediția de început a Festivalului „Vocea Teatrului Licean Bucureștean”, la care vor participa trupele de teatru a două licee bucureștene. Astfel, veți putea viziona Pisica Verde (spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Metropolis – se joacă joi, 9 iunie, de la ora 17:00, în Sala Centenar, din distribuție făcând parte elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”), și Pantofii Sarei (spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Mic – va fi găzduit joi, 9 iunie, de la ora 18:30, în Sala Olga Tudorache, fiind susținut de elevi de la Liceul Teoretic „Decebal”).

Sâmbătă 11 iunie, ora 20:00 / Joi 23 iunie, ora 20:00 – Sala Centenar

BAD JEWS de Joshua Harmon

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regie și scenografie: George Lepădatu. Light design: Ionuț Dumitrașcu. Traducerea: Cristina Simion

Cu: Adrian Ionescu, Cristina Simion, Răzvan Mîndruță, Diana Mănăilă

Durata: 1h 40min

În noaptea de după înmormântarea bunicului, trei veri intră într-un conflict verbal (și, uneori, chiar fizic). Într-un colț se află Daphna, o „evreică adevărată”, dar cam schimbătoare, sigură pe sine și de neclintit. În celălalt colț se află vărul ei, Liam, un tânăr la fel de încăpățânat, dar lipsit de convingeri religioase, împreună cu iubita lui, o shiksa, Melody. La mijloc rămâne fratele lui Liam, Jonah, care încearcă să rămână în afara conflictului. Când Liam se autoproclamă moștenitorul medalionului chai al bunicului lor, se dă startul unei încăierări pline de orgoliu și situații comice, totul în numele familiei, credinței și moștenirii.

Duminică 12 iunie, ora 19 :00 / Sâmbătă 25 iunie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

PORTUGALIA de Zoltan Egressy

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză. Regizor secund: Alexandru Pavel. Scenografia: Adriana Grand.

Cu: Alexandru Munteanu,  Ilinca Neacșu/ Ioana Niculae/ Cristina Simion, Sami Al Tawel/ Denis Imbrescu, Visarion Udatu, Alexandru Prica, Adrian Ban, Alexandra Oiște, Tudor Cucu Dumitrescu/ Gabriel Zaharia, Ecaterina Lupu/ Laila Abdel Hafiz

Durată: 2h (cu intermezzo)

O comedie despre cum să-ți pui în ordine visele, ca să-ți poți trăi viața. „Portugalia” este comedia unei utopii, din imediata contemporaneitate, marcate de duhul exodului sau al violenţei. Este povestea care ne arată că fericirea e în altă parte. Un bar de țară, din Irgács, localitate inexistentă dintr-o Ungarie universalizată. Un spațiu de niciunde, în care timpul stă în loc și în care niciodată nu se întâmplă nimic, cu oameni rămași pentru totdeauna încâlciți în propriile vise, o lume în care kitsch-ul capătă accente de o dureroasă duioșie tragi-comică.

 

Joi 16 iunie, ora 20:00 / Vineri 17 iunie ora 20:00 – Sala Centenar

LECȚII DESPRE IUBIRE ȘI CREIER de Alina Grigore

U.N.A.T.C secția actorie, anul III,  clasa prof. univ. Mircea Gheorghiu, drd. Alina Grigore

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Cu: Paul Tripon/ Alex Dediu, Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu, Valentin Gheorghe, Oana Zară, Ana Bumbac/ Anastasia Jinga, Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru, Ana Bodea/ Mara Oprea, Valentin Sichim, Mihaela Aniței

Durata: 1h 30min

Intrarea spectatorilor este gratuită și se face doar în baza rezervării efectuate la Casa de bilete a Teatrului Metropolis (program: Luni – Vineri, între orele 14:00 și 19:00).

 

Vineri 17 iunie, ora 19:00 / Sâmbătă 18 iunie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

BRAINSTORM

Adaptare după Ned Glasier, Emily Lim și Company Three de Diana Mănăilă

Regia: George Lepădatu. Scenografia: Ana-Maria Mănăilă. Coregrafia: Teodora Velescu

Cu: Daniel Stănciucu, Andrei Marius Barbu, Alexandra Oiște, Adrian Ionescu, Kiki Simion, Diana Mănăilă, Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mîndruță, Sven Răducanu, Jawad Shahbazimoghadam

Durata: 2h

Accesul este gratuit, fiind posibil doar în baza rezervării efectuate în prealabil la Casa de bilete a Teatrului „Metropolis”

O analiză unică asupra felului în care funcționează creierul adolescenților, a procesului prin care acesta se dezvoltă și determină comportamentul acestora.

 

Luni 20 iunie, ora 20:00 / Miercuri 22 iunie, ora 20:00 – Sala Centenar

PE LUMINĂ de Alina Grigore

U.N.A.T.C. secția Actorie, anul III,  clasa prof. univ. dr. habil. Mircea Gheorghiu și drd. Alina Grigore

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Scenografie: Şteff Chelaru. Light Design: Vlad Lăzărescu.

Cu: Maria-Isabela Pașol/Gabriela Gheorghe, Răzvan Ionescu/ Mihnea Moldoveanu, Cristina Strecopîtov, Valentin Sichim, Macrina Bârlădeanu/Ana-Maria Nicu, Valentin Gheorghe

Durata: 1h 30min



27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

27
/04
/23

Pe 28 aprilie 2016 lua naștere Teatrul Stela Popescu, la acel moment celebra actriță română de comedie care era Stela Popescu aflându-se foarte aproape de el şi fiind practic co-semnatarul actului de naștere a unei noi instituții de cultură a Primăriei Capitalei.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

26
/04
/23

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 18:00, premiera spectacolului în limba română „Un ghem de povești”. Producția de la Sibiu este un proiect realizat în colaborare cu patru artiste din Ucraina.

26
/04
/23

Vineri, 28 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare, Teatrul Național Iași lansează premiera pe țară „Lysistrata, dragostea mea", piesă scrisă de Matei Vișniec, poet, dramaturg, romancier și jurnalist, om de cultură de notorietate internațională, și montată de Zalán Zakariás, regizor aflat la primul proiect cu echipa Naționalului ieșean.

26
/04
/23

Teatrul Național din Timișoara continuă să construiască dimensiunea majoră a Capitalei Europene a Culturii punând Timișoara în centrul destinațiilor teatrale de primă mărime ale Europei în cadrul Anotimpurilor FEST-FDR, componentă a Atelierului Identitate, parte a traseului Vocile orașului, inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.