„Un copil spune o poveste pe fond albastru”, de Radu Afrim, deschide stagiunea la Teatrul Tamási Áron
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-copil-spune-o-poveste-pe-fond-albastru-de-radu-afrim-deschide-stagiunea-la-teatrul-tamasi-aron/

Un copil spune o poveste pe fond albastru, un spectacol pe care Radu Afrim l-a construit inspirat de  Pantoful de sticlă de Molnár Ferenc, deschide stagiunea la Teatrul Tamási Áron. Spectacolul are premiera duminică, 9 septembrie, de la ora 20.00.

Un articol de Petre Ivan|6 septembrie 2018

Radu Afrim a lucrat pentru prima dată cu Trupa Tamási Áron în 2013, când a pus în scenă Akárki /Oricine – o piesă suprarealistă de Kárpáti Péter, unul dintre cei mai valoroşi dramaturgi maghiari contemporani, cu care regizorul român s-a întâlnit pe terenul unei obsesii comune: să poarte spectatorii dincolo de teatru, mai precis, dincolo de canoanele lumii teatrale.

Iar pentru Radu Afrim, dincolo de teatru şi dogmele lui se află o lume vie, plină de fantezie,  poezie şi melancolie, aşa cum se întâmplă şi în spectacolul Un copil spune o poveste pe fond albastru.

Viaţa cotidiană a unui orăşel imaginar. De la postul de radio Sf. Feromon se aude în surdină Jávor Pál.

În curtea unei pensiuni, apa de ploaie se adună într-un bazin. Într-un bordel,  prostituatele discută despre filmele lui Lars von Trier şi stârnesc dezbateri culturale.

Primarii nu mai sunt votaţi, când nu le mai oferă oamenilor motive de înveselire. Pisicile au nouă vieţi, oamenii, nu se ştie câte, cum nu se ştie nici când înţelepciunile lor vor fi înghiţite de praful  cosmic.

Până atunci ne vedem de viaţă şi râdem, căci „râsul e unealtă a luminii”, crede Radu Afrim, cel care ne cheamă să pătrundem într-o ciudată poveste pe fond albastru, spusă de un copil din flori.

Râdem de noi înşine, de mediocritatea noastră, de secretele şi păcatele noastre, care inevitabil ies la lumină. Copilul din flori visează.

Foto: Un copil spune o poveste pe fond albastru – facebook

24
/11
/15

Sâmbătă, 28 noiembrie, de la 11:00 la 17:00, la Grădina Verona are loc #Colectiv Delivery, un târg creativ în urma căruia încasările sunt donate integral în beneficiul răniților din Colectiv.

24
/11
/15

Marți, 24 noiembrie, ora 19:00, la Palatul Bragadiru, va putea fi auzit în premieră sunetul unic al Violei organista. Un instrument aproape fantastic, extrem de inedit, existența lui fiind, în sine, un act artistic. Recuperat din schițele lui Leonardo da Vinci, instrumentul a fost salvat de la condiția de proiecție teoretică și adus la cea de realitate „consumabilă”.

24
/11
/15

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează la Muzeul „Vasile Pogor”, în perioada 25 noiembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, expoziţia memorială „Uliţa Teodorenilor”, dedicată celor doi fraţi, Ionel şi Alexandru Oswald Teodoreanu (Păstorel).

24
/11
/15

Redis Consult SRL în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, a organizat Luni, 23 noiembrie 2015, începând cu orele 11.00, la sediul Structurii de economie sociala- Valoris CAD SRL, str Apulum nr 1, Brasov, o conferinţă de presă pentru diseminarea informatiilor cu privire la activitatile desfasurate pana acum în cadrul proiectului „VALORificarea oportunităţilor de insertie pe piaţa muncii pentru grupurile vulnerabile, prin integrarea în Intreprinderi Sociale VALORIS”(ID:144616)

23
/11
/15

Cea de-a şasea ediţie a Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) este una itinerantă şi va debuta duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19.00, cu proiecţia a şase scurtmetraje care au ca temă criza refugiaţilor.

23
/11
/15

Vineri, 27 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio prezintă Concertul dedicat Zilei Naționale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artiști români sau născuți în România, care se bucură de o frumoasă carieră atât în țară, cât și în străinătate. Printre aceştia se vor număra dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, violonistul RAFAEL BUTARU, pianista REBECA OMORDIA şi violoncelistul RĂZVAN SUMA.

23
/11
/15

"Labyrinthus" a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film pentru Copii KINOdiseea. Trofeul European Children's Film Association (ECFA) a revenit producției "Păsări călătoare", iar o mențiune specială — peliculei care a fost proiectată în închiderea festivalului — "Curcubeul".

22
/11
/15

“Indianul vrea în Bronx”, de Israel Horovitz, în regia Iarinei Demian. L-am văzut duminică, în noapte, pe Batiștei, la ARCUB, la jumătatea lui noiembrie, acum, după cele două Apocalipse care ne-au traversat timpul - din fosta fabrică “Pionierul” din București până pe Bulevardul Voltaire din Paris.

21
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Regizat de Steven Spielberg, „Bridge of Spies” („Podul spionilor”) este un thriller „old school” cu spioni, care omagiază discret un anume cinema clasic american, oferind în acelaşi timp suspans pe un fond istoric.

21
/11
/15

Colegul nostru Andrei Crăciun lansează astăzi, de la ora 18.30, la Târgul de Carte „Gaudeamus” , la standul Herg Benet, volumul de versuri „Poezii pentru acea necunosсută”. Cartea costă cincisprezece lei.